Nu, nu este sanatos. De altfel, de obicei se foloseste in produsele de patiserie ambalate, pentru a mentine prajiturica, mai moale si mai umeda. Ingrasa foarte mult, sufera un proces triplu de rafinare, fata de cel de floarea -soarelui. Trece printr-un proces special cu chimicale pentru a avea o culoare "vizuala" mai placuta, contine foarte multe grasimi toxice. Se consuma foarte mult in tarile africane, pentru ca este traditional si foarte ieftin. De sanatos, nimic. Chiar daca rezista la temperaturi inalte, asta nu inseamna ca se poate folosi de multe ori. Orice ulei, trebuie aruncat dupa prima prajeala si cel de masline, care din punct de vedere oleic este mai sanatos, nu este recomandat sa se foloseasca mai mult de 2 ori, la prajeli usoare.
Uleiul de palmier il folosesc la prajit, pentru ca rezista la temperaturi foarte ridicate – 230 de grade Celsius si nu patrunde in alimente, nu miroase si nu face fum.
NU sunt de aceeaşi părere cu Tot. Eu folosesc de câţiva ani uleiul de palmier şi sunt absolut încântată de el! Intâi că nu stropeşte, nu face spume şi nici nu fumegă ca alte uleiuri, apoi că nu împrumută mirosul alimentului prăjit (în uleiul în care ai prăjit peşte, poţi prăji fără probleme, ciuperci, caş pane, clătite sau orice altceva, că nu vor lua miros a peşte). Apoi absolut SIGUR, nu conţine nici un fel de substanţe chimice, pentru că ficatul meu foarte sensibil, mi-ar face imediat figuri (n-am mâncat ani de zile cartofi prăjiţi, până când am descoperit uleiul de palmier! ). O altă calitate a uleiului de palmier este că având punctul de fumegare la 230 grade, nu se descompune în acroleină (produs foarte toxic şi cancerigen), decât la temperaturi care nu se ating în mod normal la gătit. La fel ca şi uleiul de măsline, cel de palmier conţine acizi graşi nesaturaţi, dar spre deosebire de acesta, rezistă la temperaturi mai înalte, fără a se separa de acizii graşi glicerina, care prin deshidratare se transformă în acroleină (substanţă neuro-toxică şi cangerigenă).
Uleiul de palmier este foarte bun.Intrati pe google sa vedeti ce scrie despre uleiul de palmier.Intr-adevar, prajesti mai mult cu el, dar dupa 3 prajeli eu il arunc, chiar daca este clar(adica bun de prajit pe mai departe). Este un ulei cu multe calitati. Ceea ce trebuie sa retinem noi este faptul ca nu trebuie sa mancam prea multe prajeli, dar ca ulei este bine sa-l folosim, doar la prajit, eu in mancare pun ulei de masline extra-virgin.
Uleiul de palmier trebuie să înlocuiască uleiul de floarea-soarelui. De ce? Pentru că uleiul de palmier rezistă la temperaturi foarte ridicate – 230 de grade Celsius, nu pătrunde în alimente, nu miroase şi nu face fum.
Din cate am mai citit uleiul de palmier contine 50% grasimi saturate. Cu ele ce facem?
Eu stiu ca e sanatos avand in vedere ca are temperatura de ardere foarte ridicata.
Uleiul de palmier este de mai multe feluri din care doar unul este asa zis bun, din nefericire nu stiu cati producatori spun cum a fost obtinut (seminte, palmierul de cocos, etc.) Se pare ca cel "adevarat" ar trebui sa fie semisolid si de culoare rosu/portocaliu. Vizitati Wikipedia.org pentru mai multe informatii nu credeti tot ce se vehiculeza ca fiind bun pana nu va asigurati ca asa e...
PS
O problema si mai mare decat orice este generata de faptul ca cererea pentru. uleiul de palmier a devenit atat de mare (se foloseste si pe post de asa zis bio-combustibil) incat tarile mari producatoare au defrisat milioane de hectare de padure pentru. a planta palmierii de ulei cu consecinte devastatoare.
Uleiul de palmier este o PORCARIE. Este la fel de nociv ca slanina de porc. Explicatii stiintifice accesand link-ul de mai jos. Trebuie sa intelegeti franceza si sa aveti mimine cunostinte de chimie organica. http://www.danger-sante.org/......entifique/
LisaJulie întreabă: