Ingrediente:
faina de grau,
drojdie,
zahar 100g,
coaja de portocala rasa,
miez de nuca,
miere.
Uite ca a venit si vreme sfintilor. Si nu numai pentru ca m-ati provocat cu acest concurs i-am facut. Dar sunt grozav de buni.
Asa ca am pus drojdia la dospit, ca orice gospodina priceputa si am asteptat sa vad daca nu-mi face figuri. Cum s-a comportat bine am decis ca deja e vremea sa trec la framintat. Am facut un crater in faina cernuta si am adaugat drojdia dospita, zaharul (cam 100g.) dizolvat in o ceasca mai marisoara de apa calduta, zaharul vanilat si preferata mea: coaja de portocala rasa.
Framintam cu simt de raspundere pina se desprinde de pe maini. Secretul e ca ne ungem miinile cu ulei. Lasam aluatul sa-si traga sufletul si in timpul asta noi prajim un pic nuca si o macinam. Cind aluatul a crescut il rupem bucatele si facem opturi cu ele.
Le punem in tava si le dam la cuptorul in prealabil incins.
Cind sunt gata rumeniti ii ungem cu miere de albine si ii presaram cu nuca macinata. Daca mai aveti vreme ii puneti intr-o tava si le faceti o poza casa va laudati la soacra sau ca sa castigati "Polonicul de aur".
Aluat - 700 g. faina, 50 g. margarina, 2 linguri ulei, 50g drojdie.
Sirop pentru aluat - 1 cana apa, 100 g. zahar, 1 lingurita coaja rasa de lamiie, 1 plic zahar vanilat. Se fierbe si se lasa la racit.
Umplutura - 250 g. miez de nuca prajit si macinat, 4 linguri miere de albine, 50 g. zahar, 1 sticluta esenta de portocale. Se amesteca ingredientele.
Sirop pentru uns mucenicii - 400 ml. apa, 100 g. zahar, 1 esenta rom, 1 esenta portocale.
Se fierbe apa cu zaharul, se adauga mirodeniile si se lasa la racit.
Decor - 250 g. miez de nuca prajit si macinat, 2-3 linguri miere de albine.
Preparare
1. Se dizolva drojdia intr-o jumatate cana apa calda, se adauga 1 lingurita de zahar, 2 linguri faina, se amesteca compozitia si se lasa maiaua 10 minute sa creasca.
2. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se da deoparte.
Se pune maiaua peste faina apoi pe rind siropul pregatit pentru aluat si margarina topita. Se framinta aluatul pina nu se mai lipeste de miini. Se lasa la crescut o ora.
Se imparte aluatul in 12 parti. Din fiecare parte se face un sul lung care se intinde intr-o foaie ingusta. Se pune pe fiecare foaie cite 3-4 lingurite de umplutura se ruleaza apoi se formeaza cifra 8.
Se aseaza mucenicii in tava si se lasa la crescut 20 minute. Se pun la cuptorul preincalzit si se coc 30 minute. Dupa ce se racesc se trec prin sirop, se ung cu miere apoi se trec prin nuca.
anonim_4396 întreabă: