Cele mai sanatoase fructe sunt:
Murele - Cu doar 31 de calorii pe 100gr., murele sunt o sursa bogata de antioxidanti si fibre de cea mai buna calitate. Antioxidantul care le da culoarea intensa, "anthocyanina", este cunoscut pentru ca reduce riscul imbolnavirii de boli de inima si previne chiar si cancerul. In plus, se spune despre anthocyanina ca ar preveni si aparitia ridurilor!
Bananele - Bananele au in medie 110 calorii pe 100gr. si sunt una dintre cele mai bogate surse de potasiu, vitamina B6 si acid folic. Acidul folic continut de banana este benefic creierului, iar potasiul (aproximativ 422 de mg pe fruct) ajuta la scaderea presiunii arteriale si protejeaza inima si plamanii.
Avocado - Cu 160 de calorii pe 100gr, 4.5 gr de fibre, o cantitate foarte mare de vitamina E si mult acid folic, avocado este unul dintre fructele care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui. Datorita grasimilor sanatoase pe care aceasta planta le contine, avocado te ajuta sa-ti tii nivelul colesterolului sub control si iti protejeaza atat inima, cat si sistemul imunitar.
Merele - Cu doar 50 de calorii pe 100gr., multe fibre si o cantitate mare de vitamine, merele sunt fructele care te pot ajuta sa previi cancerul, lupta impotriva diabetului si tin astmul sub control. De asemenea, merele sunt cunoscute si pentru beneficiile lor legate de sanatatea orala si pot fi o alternativa eficienta de curatare a dintilor dupa o masa, atunci cand nu ai periuta de dinti la indemana.
Ciresele - Cu 35 de calorii pe 100gr., ciresele sunt unele dintre cele mai bogate fructe in antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, te protejeaza de o multime de boli si pot chiar sa atenueze diverse dureri. Ciresele sunt o sursa bogata de vitamina C, B1, B2 si contin si foarte mult calciu.
Strugurii - Strugurii contin in medie 40 de calorii pe 100gr. si sunt o sursa bogata de magneziu. Tot ei, contin si resveratrol, un antioxidant care lupta cu bolile de inima, reduce presiunea arterial si previne formarea de celule canceroase.
Grapefruitul - Cu 32 de calorii pe 100gr., grapefruitul este o sursa bogata de vitamina A si contine o serie specifica de antioxidanti care lupta impotriva cancerului, scad nivelul colesterolului si te ajuta foarte mult in procesul de slabire. Tot grapefruitul contine si multa vitamina C, ajutandu-te sa iti pastrezi sanatatea orala, te protejeaza impotriva racelilor si poate preveni boli precum diabetul, astmul sau ateroscleroza.
Kiwi - Mai bogat in vitamina C decat lamaia, cu un continut mare de vitamina E, magneziu si potasiu si doar 40 de calorii pe 100gr., kiwiul este fructul care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui. Toate proprietatile sale ajuta la mentinerea unei stari de sanatate echilibrate si sunt extrem de eficiente si in bolile orale. In plus, kiwiul poate ajuta chiar si la preventia osteoporozei.
Portocala - Multa vitamina C, mult acid folic, magneziu si doar 47 de calorii - cam asta gasesti in 100gr. de portocala. Beneficiile acestui fruct sunt insa foarte multe. Pentru ca, dupa cum spuneam, portocalele sunt o sursa bogata de acid folic, femeile insarcinate ar trebui sa consume cel putin un fruct pe zi. De fapt, acest lucru este indicat oricui, mai ales ca portocalele ajuta si la mentinerea unui nivel optim al colesterolului, protejeaza sistemul digestiv, dar si inima.
Ananasul - 48 de calorii si aproximativ 4 gr. de fibre de cea mai buna calitate gasesti in 100 gr. de ananas proaspat. In plus, datorita enzimelor sale specifice, ananasul ajuta mult digestia, este cunoscut pentru efectele sale benefice in lupta impotriva cancerului si accelereaza chiar si procesul de vindecare al ranilor. El mai contine si magneziu, calciu, fier si bromelina, o enzima cunoscuta pentru faptul ca ajuta la scaderea in greutate.
Cele mai sanatoase legume:
Sparanghelul
Sparanghelul este una dintre vegetalele cele mai bogate in acid folic, potasiu, fibre si vitaminele A, B6 si C. Incearca sa il fierbi si sa adaugi putina lamaie pe el, fiind foarte bun ca garnitura sau gustare. Il poti pune si in supe.
Spanacul
Spanacul este foarte bogat in nutrienti, o cupa continand mai mult decat necesarul zilnic de vitamina K si A, dar si acid folic, magneziu, fibre, calciu si proteine.
Incearca-l in salate, supe, tocanite sau omleta.
Mazarea
Unele sortimente de mazare se gasesc si primavara si au multa vitamina C, magneziu si fier. Mazarea este cel mai adesea consumata in tocanite, dar se poate pune si in salate.
Anghinarea
Anghinarea are multi nutrienti care protejeaza de cancer, dar si antioxidanti, fibre si minerale. Are si vitamina C, o anghinare medie oferindu-ti mai mult de 10% din necesarul zilnic de vitamina.
Broccoli
Acesta este extrem de versatil, avand o multitudine de nutrienti, precum vitaminele A, C, K si E, dar si fibre. Pune-l in salata crud, stropit cu putina lamaie, in paste, pizza, in supa si aproape in oricare alt fel de mancare. mai mult
Nu există cea mai bună! Toate sunt bune în felul lor! Foloseşte-le cât mai diversificat şi vei avea numai beneficii! O vară cât mai plăcută!
Consider ca cele mai bune fructe si legume sunt cele de sezon. Deoarece dupa ce le trece vremea sunt umplute cu chimicale, crescute in sere si stropite cu cine stie ce otravuri. Eu te sfatuiesc sa consumi frucre de sezon (cirese, cisine, zmeura, capsuni, pepene) si legume(rosii, ardei, castraveti, varza). Pofta buna!
Salata creata nu e numai de decorsi contine o multime de viatmineintr-o salata cu rosii, ceapa si castraveti+putine bucati de pui esuuuper =p~
DaciaRomania întreabă: