Eu n-am calit-o niciodata. Adica o pun in cratita cu doua linguri de ulei si o cescuta de apa si mai adaug apa calda la nevoie asa incat ceapa sa nu isi schimbe culoarea. sarmalele ies mai gustoase asa si nici nu fac rau la ficat, colecist si stomac.
Da draga mea cele mai bine sarmale sunt cu ceapa calita. eu calesc ceapa. pun apoi bulionu o las citeva minute apoi pun o cana[ceasca de apa si adaug si orezul si l las sa se unfle putin[fierbe] sa se raceasca si torn peste carnea tocata. adaug. condiment sate si ou.[deci nu pui carnea sa o calesc doar orezul.[se fierb mai usor si repide]si ca sa nu ai pb dupa ce le pui la fierd le lasi 10 15 min pe ochiul aragazului apoi le bagi in cuptor si ele se fierb fffff bine si nu ai grija sa le misti sa nu se prinda de fundul cratitei la fel fac si cu pilaful de orez. dupa ce incepe sa fiarba pun cratita in cuptor si el se face ffffbun incearca si mi dai rasp daca e bine ce te am invatat ok te pup
Nu o mai calesc pentru ca deja noi folosim destul de multa grasime la sarmale, iar uleiul prajit si ceapa calita imi irita stomacul de la un timp, dar sa stii ca nu este nici o diferenta. eu pun si marar in sarmale cu toate ca matusa mea imi spune ca marar se pune doar in oltenia.
Eu, calesc ceapa dar dupa ce o amestec putin in ulei, pun o lingura de apa ca sa fie mai mult innabusita, apoi pun orezul spalat bine in mai multe ape, il calesc 1 minut si pun o jumatate de cana de apa si las ca dea un clocot, ca sa dispara apa. Pun intr-un castron sa se raceasca, condimentez, pun carnea tocata si condimentele; daca compozitia este prea tare, pun o jumatate de cana de apa (vin sec) si apoi rulez sarmalele. In felul acesta ies moi, pufoase. Nu pun bulion in compozitie, pun doar daca le fac cu varza cruda, dar la sfarsit cand sunt fierte si le mai dau un clocot doua cu bulionul turnat peste ele.