Rosu
Pastreaza foile si "camasile" cepelor rosii curatate, pe care le fierbi impreuna cu ouale timp de o jumatate de ora sau chiar o ora. Cu cat folosesti mai multe foi de ceapa si cu cat lasi ouale la fiert mai mult timp, cu atat vei obtine o culoare mai puternica. Daca folosesti o cantitate mai mica de foi, vei obtine o foarte frumoasa nuanta de mov sau lila.
Roz
Lasa ouale fierte foarte tare la vopsit in suc de fructe de merisor sau in zeama de sfecla murata.
Albastru violet
Peste noapte, lasa ouale fierte foarte tare in apa fiarta sau fierbinte, in care ai adaugat flori de violete.
Mov
Lasa ouale fierte foarte tare in suc de struguri. In cazul in care iti doresti o nuanta pastel, adauga doua lingurite de zeama de lamaie in apa deja colorata albastru violet.
Galben
Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 sau 1 1/2 lingurita de turmeric (planta din familia ghimbirului, condiment cunoscut si sub numele de sofran de India, datorita pigmentului sau galben; este folosit in retetele pe baza de orez si curry) si 1/2 lingurita de otet.
Auriu inchis
Fierbe ouale tare, in apa in care ai adaugat coji si foi de ceapa galbena uscata.
Maro
Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 lingura de cafea instant si 1/2 lingurita de otet.
Verde
Inainte de a lasa ouale la vopsit intr-un bol cu apa in care ai pus la fiert flori de violete, adauga 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
Culori pastelate
Pentru o nuanta pastelata de roz sau bleu, poti freca direct pe cojile de oua fructe de padure (afine sau coacaz negru pentru albastru deschis sau bleu, fructe de merisor sau zmeura pentru rosu si roz). Pentru obtinerea unei culori interesante si inedite, amesteca zeama fructelor sau freaca ouale cu ambele tipuri de fructe de padure.
Cu coji de ceapa si cu frunye ca sa iasa model. e mult mai sanatos si nu se pateaza nici albusul app ce a vazut parisul! cea mai tare compunere pe care am citit-o vreodat! http://cenacluljj.wordpress.com/proza/
Pei bunica mea de obcei le facea cu coji de ceapa dar anul asta le face cu coloranti :). Uite cum ies din coji de ceapa http://dhousewife.files.wordpress.com/2010/03/oua-rosii.jpg.
Iar acasa tot cu colorantii le voi face.:).
App stiai ca merge sa vopsesti ouale cu hartie creponata.
Uite si imagine:http://3.bp.blogspot.com/......400/8.JPG.
Uite si cum trebuie sa procedezi:
Pentru aceasta metoda de vopsire a oualor avem neaparat nevoie de manusi de cauciuc. Trebuie sa lucram cu atentie, altfel exista pericolul de a pata masa de lucru(si obiectele din jur), iar aceasta vopsea nu iese decat cu ...foarfeca :( E bine deci sa folosim multe ziare sau alte hartii pentru a proteja masa de lucru.
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.Se spala cu apa si detergent de vase si se clatesc bine de tot. Se pun la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce au inceput sa fiarba se mai lasa 20min la foc domol. Ouale se pastreaza in apa in care au fiert pana la vopsire.
Intre timp taiem hartia creponata in fasii de 0.5 cm.Pentru a umezi hartia creponata eu am folosit o sticla de plastic cu pulverizator, in care am introdus otet de mere.
Luam oul (care trebuie sa fie cat mai cald, chiar fierbinte-depinde cat suporta fiecare :)) il pulverizam cu putin otet, apoi imbracam oul in fasii divers colorate(fiecare fasie trebuie sa aiba 2-3 straturi de hartie). Pentru a fixa hartiile, le mai pulverizam cu otet din cand in cand. La final putem sa mai umezim putin oul( care e deja bine "imbracat" in hartii:)) cu putin otet. Se aseaza oul pe o tava(protejata cu ziare) si se lasa cateva minute.
E bine sa verificam din cand in cand, pentru a nu iesi culori prea inchise. Daca se doresc culori pastel atunci e bine ca fasiile sa nu aiba prea multe straturi de hartie. La final se indeparteaza hartia si ouale se ung cu ulei pentru luicu.
Cam atat. Funda?
Rosu
Pastreaza foile si "camasileeee" cepelor rosii curatate, pe care le fierbi impreuna cu ouale timp de o jumatate de ora sau chiar o ora. Cu cat folosesti mai multe foi de ceapa si cu cat lasi ouale la fiert mai mult timp, cu atat vei obtine o culoare mai puternica. Daca folosesti o cantitate mai mica de foi, vei obtine o foarte frumoasa nuanta de mov sau lila.
Roz
Lasa ouale fierte foarte tare la vopsit in suc de fructe de merisor sau in zeama de sfecla murata.
Albastru violet
Peste noapte, lasa ouale fierte foarte tare in apa fiarta sau fierbinte, in care ai adaugat flori de violete.
Mov
Lasa ouale fierte foarte tare in suc de struguri. In cazul in care iti doresti o nuanta pastel, adauga doua lingurite de zeama de lamaie in apa deja colorata albastru violet.
Galben
Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 sau 1 1/2 lingurita de turmeric (planta din familia ghimbirului, condiment cunoscut si sub numele de sofran de India, datorita pigmentului sau galben; este folosit in retetele pe baza de orez si curry) si 1/2 lingurita de otet.
Auriu inchis
Fierbe ouale tare, in apa in care ai adaugat coji si foi de ceapa galbena uscata.
Maro
Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 lingura de cafea instant si 1/2 lingurita de otet.
Verde
Inainte de a lasa ouale la vopsit intr-un bol cu apa in care ai pus la fiert flori de violete, adauga 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
Culori pastelate
Pentru o nuanta pastelata de roz sau bleu, poti freca direct pe cojile de oua fructe de padure (afine sau coacaz negru pentru albastru deschis sau bleu, fructe de merisor sau zmeura pentru rosu si roz). Pentru obtinerea unei culori interesante si inedite, amesteca zeama fructelor sau freaca ouale cu ambele tipuri de fructe de padure.
Rosu
Pastreaza foile si "camasileeee" cepelor rosii curatate, pe care le fierbi impreuna cu ouale timp de o jumatate de ora sau chiar o ora. Cu cat folosesti mai multe foi de ceapa si cu cat lasi ouale la fiert mai mult timp, cu atat vei obtine o culoare mai puternica. Daca folosesti o cantitate mai mica de foi, vei obtine o foarte frumoasa nuanta de mov sau lila.
Roz
Lasa ouale fierte foarte tare la vopsit in suc de fructe de merisor sau in zeama de sfecla murata.
Albastru violet
Peste noapte, lasa ouale fierte foarte tare in apa fiarta sau fierbinte, in care ai adaugat flori de violete.
Mov
Lasa ouale fierte foarte tare in suc de struguri. In cazul in care iti doresti o nuanta pastel, adauga doua lingurite de zeama de lamaie in apa deja colorata albastru violet.
Galben
Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 sau 1 1/2 lingurita de turmeric (planta din familia ghimbirului, condiment cunoscut si sub numele de sofran de India, datorita pigmentului sau galben; este folosit in retetele pe baza de orez si curry) si 1/2 lingurita de otet.
Auriu inchis
Fierbe ouale tare, in apa in care ai adaugat coji si foi de ceapa galbena uscata.
Maro
Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 lingura de cafea instant si 1/2 lingurita de otet.
Verde
Inainte de a lasa ouale la vopsit intr-un bol cu apa in care ai pus la fiert flori de violete, adauga 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
Culori pastelate
Pentru o nuanta pastelata de roz sau bleu, poti freca direct pe cojile de oua fructe de padure (afine sau coacaz negru pentru albastru deschis sau bleu, fructe de merisor sau zmeura pentru rosu si roz). Pentru obtinerea unei culori interesante si inedite, amesteca zeama fructelor sau freaca ouale cu ambele tipuri de fructe de padure
Anul acesta voi incerca sa vopsesc ouale natural, fara coloranti chiar daca inca nu am gasit oua albe.Ori le vopsesc natural ori le pun plastic din acela cu diverse modele.Nu mi-au placut niciodata sa vopsesc cu coloranti din comert si atunci nu stiam de E-uri.Coji de ceapa nu am, dar poate fac rost. Oricum am si foi din plastic cu model in caz ca nu ies.Ca sa-ti iasa culoare cu sfecla, coji ceapa etc.trebuie sa tii oule fierte in culoare cateva ore sau toata noaptea. Sper sa iasa ceva ca sa nu pun desenele alea din plastic.Cel mai bine e sa vopsesti oua cum vopsesc cei de la tara, natural nu cu chimicale.Asa daca se crapa vreun ou nu conteaza ca intra vopseaua pe albus.
LisaJulie întreabă: