Salutare! Multe retete de inghetata chiar aici: http://www.gustos.ro/retete-culinare/cautare?ex=inghetata&cat=
Piseaza intr-un bol niste capsuni(sau orice fructa acum depinde ce fel de inghetata vrei)si piseaza pana devine o pasat(de preferat cu mixerul) apoi pune cateva linguritze de smantana(fara smantana inghetata nu iese ptc smantana leaga) si apoi pune zahar si niste arome de rom si vanilie si dca vrei poti pune si bucatzele de ciocolata(mai bine data prin razatoare) si apoi bag-o la congelator las-o vreo 1, 2 ore.
eu asa imi fac inghetata acasa cand am timp si iese formidabila de buna:X:X:X
succes! pofta buna:*
Pot sa folosesc visine si lapte?
Visine da numai sa le scoti samburii inainte iar la NU! pentru ca stica inghetata si nu mai ia inghetata pentru ca nu leaga...ce poti pune pe langa fructe este: smantana sau unt merge cu ambele si esente pentru un gust mai bun:*
Inghetata cu fistic
Ingrediente:
300ml lapte gras
6 galbenusuri de ou ecologice
200g zahar pudra
1 lingurita extract de migdale
350 ml smantana grasa
putin colorant alimentar verde
50g fistic decojit tocat plus inca putin extra
Mod de preparare:
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, iar peste acestea se toarna laptele fierbinte (adus in punctul de fierbere). Toarna compozitia intr-o cratita si amesteca usor la foc mic pana se ingroasa putin. Se transfera intr-un castron, se adauga extractul de migdale, se acopera cu folie alimentara si se lasa la racit.
Amesteca bine smantana in compozitia racita de galbenusuri, iar la final adauga o picatura de colorant verde (dupa preferinta).
Daca nu ai o masina de inghetata, toarna crema rezultata de inghetata intr-un recipient cu capac si aseaz-o la congelator 3 ore, apoi amesteca usor in ea si pune-o inapoi pentru inca o ora. Daca ai lasat inghetata la congelator peste 4 ore, atunci este necesar ca inainte de servire cu 20 de minute sa o scoti la temperatura camerei.
Se serveste cu fistic tocat.
Inghetata de ciocolata
Ingrediente:
150g zahar
235ml lapte
2g sare
10g pudra de cacao neindulcita
3 galbenusuri batute usor
55g ciocolata semi-dulce, taiate bucatele mici
475ml smantana grasa
5ml extract de vanilie
Mod de preparare:
Pune intr-o cratita la foc mediu laptele, zaharul, sarea si pudra de cacao, amestecand constant. Imediat ce fierbe da focul la mic.
Intr-un castron separat bate putin galbenusurile si adauga treptat 1/2 ceasca de lichid fierbinte, dupa care toarna-l inapoi in cratita de pe foc (la flacara mica), amestecand continuu pana se ingroasa.
Dupa ce compozitia s-a ingrosat, se ia de la foc si se adauga bucatile de ciocolata amestecand pana la omogenizare, apoi se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Cand observi ca s-a racit complet poti incorpora smantana si vanilia, apoi asezi compozitia de inghetata la congelator pentru aprximativ 4-5 ore amestecand la fiecare 40 minute pentru a sparge cristalele de gheata.
Informatii nutritionale pe portie: Calorii 352, Total de grasimi 26.7g, Colesterol 161mg.
Inghetata cu Limoncello si amaretti
Ingrediente:
300g afine
4t linguri limoncello
3 linguri zahar pudra
300ml smantana pentru frisca
6 linguri vin pentru desert
6 biscuiti amaretti, zdrobiti
Mod de preparare:
Pune afinele, 1 lingura limoncello si 1 lingura zahar intr-o tigaie si fierbe la foc mic pentru aproximativ 1 minut, pana cand amestecul prinde o culoare mai intensa, dar cu atentie ca afinele sa ramana intregi. Se lasa la racit complet.
Intr-un castron toarna smantana, restul de limoncello, vinul si cu ajutorul unui mixer bate ingredientele pana se ingroasa. Se lasa la congelator 2-2 1/2 ore.
Dupa aproximativ 2 ore, pune intr-un pahar special de inghetata cateva afine, putini biscuiti sfaramati amaretti si o lingura de inghetata. Repeta procedeul de 2 ori, finalizand cu cateva afine si amaretti deasupra. Procedeaza la fel cu al doilea pahar.
Inghetata de fructe
Ingrediente:
500g de frisca
160g zahar pudra
1 lingurita zeama de lamaie
1 lingura de rom
300g de fructe strivite
Pregatire:
Bateti tare frisca, cu ajutorul unui mixer.
Adaugati zaharul pudra batand pana se dizolva impreuna cu lingura de rom.
Adaugati fructele strivite si zeama de lamaie.
Mai bateti putin pana se omogenizeaza compozitia.
Turnati compozitia intr-un vas de inghetata, pe care il introduceti in congelator, pentu cateva ore.
Serviti in cupe speciale de inghetata, peste care puteti sa puneti sosuri si eventual o cupa de frisca.
Daca doriti ca inghetata sa aiba mai putine calorii, va recomanda sa folositi pentru preparare 2 cutii de frisca vegetala sau 2 cutii de Smantana Dulce- la Dorna, de culoare verde-albastra (are un procent scazut de grasime).
Inghetata de mascarpone si capsuni
Sunt o mare consumatoare de inghetata si probabil subconstientul m-a impins sa ne mutam intr-un sat in care este fabrica de inghetata Dar pentru ca (inca!) nu am acces la raurile de inghetata profesionala am decis sa imi iau soarta si pofetele in propriile maini si sa imi fac eu singura inghetata. Aveam mici temeri pentru ca stiam ca inghetata de casa nu iese la fel de fina si cremoasa, dar cu aceasta reteta si un pic de grija pentru inghetata in timp ce ingheata am ajuns la un rezultat foarte buna.
Ingrediente:
250 grame de capsuni
3 linguri de zahar pentru capsuni
300 ml de smantana de la Lactitalia
150 gr de zahar
3 galbenusuri
250 gr de mascarpone de la Lactitalia
Mod de preparare:
Mai intai pasati cu o furculita capsunile. Nu vreti sa faceti nici o pasta, dar nici nu vreti sa lasati bucati prea mari in care sa muscati cat sunt inghetate bocna! Ele vor lasa si un suc foarte aromat si colorat, peste care veti presara 3 linguri de zahar si le veti amesteca bine. Lasati deoparte. Cu mixerul amestecati smantana, ouale si 150 gr de zahar. La final integrati mascarpone amestecand usor dar temeinic pentru a obtine o pasta omogena. Apoi adaugati capsunile si amestecati din nou pana aveti o compozitie omogena. Turnati inghetata intr-un vas (eu am folosit o cutie de inghetata din comert) si puneti la congelator. Urmeaza un pas foarte important pentru inghetata de casa!
Eu mi-am setat alarma si la fiecare 90 de minute am scos inghetata din congelator pentru a o amesteca. Astfel evitati formarea bucatilor de gheata si obtineti o inghetata cremoasa.
Inghetata de fructe de padure
Dificultate: redusa
Ingrediente:
2 cani de smantana sau iaurt
4 linguri de miere
4 linguri de fructe de padure (mure, fragi, zmeura)
Mod de preparare:
Fructele se spala si se curata de codite. Se pun ingredientele in cuva mixerului si se amesteca bine pana devine o crema omogena. Se varsa compozitia in boluri si se da la congelator. Se poate servi cu frisca sau fructe intregi.
Inghetata de portocale
Mi-era pofta de inghetata si aveam multe portocale pe stoc , deci alegerea a fost simpla: inghetata de portocale! Cu kumquat si putin lichior de rodii.
Primul pas, ca sa eficientizam toata "treaba": taiem kumquatul (vreo 10 bucati) in sfarturi si il stropim cu 3-4 linguri lichior de rodii si il lasam sa se imbibe bine; acum... logic ar fi sa fi pus lichior de kumquat, ca doar am. dar, deoarece eu eram in bucatarie, lichiorul de rodii era in bucatarie, iar lichiorul de kumquat era in bar in sufragerie... lenea a invins, impreuna cu lichiorul de rodii.
Ce ingrediente am folosit:
suc de portocale - am stors vreo 4 portocale, iar gradatiile de pe cana storcatorului imi aratau undeva in jur de 300 ml
300 gr smantana
1/2 cana de zahar
1/2 cana de lapte
Mod de preparare:
Le-am amestecat pe toate si le-am pus in masina de inghetata; au stat un pic mai mult pana a inceput sa se inghete, iar la sfarsit am adaugat kumquat-ul si am bagat la frigider
Ingrediente:
cacao 2 linguri ou 6 bucati zahar 2 cani frisca 300 g lapte 300 ml fulgi de cereale 4 linguri cafea neagra 1 cana unt nesarat 2 linguri Baileys 6 linguri ciocolata cu lapte 200 g
Ce trebuie sa cumpar?
Preparare:
- Fierbeti laptele, cafeaua Espresso si zaharul intr-o oala pana cand zaharul este dizolvat si amestecul este omogen.
- Adaugati frisca si turnati totul intr-o oala dubla. Amestecati pana cand s-a omogenizat, apoi adaugati galbenusurile de ou si pudra de cacao amestecata cu 1 lingura lapte inainte de adaugare.
- Turnati crema printr-o sita intr-un bol si adaugati ciocolata bucatele, topita la bain-marie, impreuna cu untul.
- Adaugati cerealele si lichiorul Irish Cream, lasati in frigider timp de cateva ore pana cand se raceste complet, apoi turnati intr-un recipient pentru inghetata si puneti la congelator.
Ingrediente:
zahar 2 cani scortisoara 1 lingurita afine 2 cani ou 4 bucati lapte 4 cani sare 1 praf smantana 5 cani esenta de vanilie 2 linguri biscuiti 10 bucati
Ce trebuie sa cumpar?
Preparare:
- Intr-o oala incalziti laptele pana cand ajunge la punctul de fierbere, dar nu incepe sa clocoteasca. Adaugati zaharul si sarea si amestecati pana se dizolva.
- Adaugati apoi treptat mixul din lapte peste oua, amestecand continuu. Puneti totul inapoi in oala si continuati sa amestecati.
- Puneti pe foc timp de 10 - 12 minute, amestecand in continuare. Luati de pe foc, lasati sa se raceasca cel putin doua ore, sau lasati la rece peste noapte.
- Intr-un bol mare, amestecati frisca, afinele, biscuitii sfaramati, esenta de vanilie si praful de scortisoara. Adaugati mixul din lapte, amestecand bine.
- Puneti totul in congelator intr-un recipient pentru inghetata.
Ingrediente:
150 g. zahar
200 ml. lapte
un ou
20 g. cacao
un plic de zahar vanilat
500 g. frisca.
Mod de preparare:
Laptele, zaharul si oul se fierb la foc potrivit, amestecand continuu. Dupa ce se ia vasul de pe foc, se adauga praful de cacao si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca. Separat, se bate frisca, se toarna compozitia peste frisca batuta, amestecand usor pana la omogenizarea compozitiei. Se toarna apoi in forme care se pun la congelator.
Pentru astect puteti pune peste inghetata praf de cacao sau ciocolata rasa.
Este necesar sa bag frisca?