Albă ca Zăpada
Ingrediente
Cantităţile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.
Foi
3 ouă
100 g zahăr pudră
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 linguriţă rasă praf de copt
1 vârf de cuţit sare
500 g făină
Cremă
500 ml lapte
2 linguri cu vârf făină
250 g margarină
275 g zahăr pudră
1 lămâie
Etapa finală
3 linguri zahăr pudră
2 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare
Foile
1
Se cerne făina împreună cu praful de copt şi un praf de sare. Într-un castron se amestecă (cu mixerul) laptele, ouăle şi zahărul, apoi se adaugă şi uleiul. Se pune făina, pentru început 400 g, şi se framântă cu mâna. Dacă încă se lipeşte de mâini se tot adaugă făină până începe să se ia de pe mâini.
2
Se împarte coca rezultată în trei părţi egale, din care rezultă trei foi de mărimea tăvii de la aragaz. Dacă aveţi tava mai mică (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapetează masa cu făină şi se întinde foaia cu făcăleţul. Se unge dosul tăvii (tava întoarsă cu fundul în sus) cu unt, margarină sau ulei. Dacă aveţi pergament, cu atât mai bine: decupaţi o coală de mărimea unui „dos" de tavă şi o puteţi folosi pentru toate foile şi nu mai aveţi nevoie să ungeţi tava.
3
Coaceţi foile una câte una în cuptorul preîncălzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam în şapte minute; verificaţi-o din două in două minute pentru că se arde foarte uşor. Foaia e gata când devine aurie.
Crema
4
Se amestecă într-o crăticioară de 1 litru făina cu laptele. Amestecaţi bine, să nu aibă cocoloaşe. Ca să fie mai uşor, puteţi să amestecaţi făina şi câteva linguri de lapte separat, într-o cană, până dispar cocoloaşele, şi apoi să vărsaţi amestecul în restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic şi se amestecă continuu să nu se prindă. După ce a început să se îngroaşe se mai fierbe încă 5 minute. Caldă, crema are consistenţa laptelui bătut. Se lasă la răcit.
5
Intr-un castron se freacă margarina cu zahărul. Se adaugă făina şi laptele, dar numai după ce s-au răcit bine (dacă puneţi amestecul de făina cald peste margarină se va tăia). Amestecaţi bine. Se dă lămâia pe răzătoarea pentru coajă, apoi se stoarce sucul; se adaugă la compoziţie şi se amestecă. E nevoie cam de jumătate din coajă şi de tot sucul; gustaţi şi ajustaţi după preferinţă. Se împarte în doua parţi egale (trei, daca aveţi patru foi).
Etapa finală
6
Pe un platou de mărimea foii se asează prima foaie, jumătate din cremă, foaie, celalaltă jumătate de cremă, foaie. Peste prăjitură se aseaza un tocător, iar pe tocător o greutate de 800 g–1 kg. Se lasă 12 ore (peste noapte) să se înmoaie foile ca să o puteţi tăia fără probleme.
7
Se amestecă zahărul pudră cu zahărul vanilat şi se pudrează deasupra. Se taie în formă de romb.
Sugestii
La început, foile sunt tari şi crema pare prea moale. Presaţi bine prăjitura şi lasaţi-o cel puţin 12 ore; foile absorb o parte din cremă şi se înmoaie. Puteţi înveli prăjitura în folie de plastic înainte să o puneţi la presat.
Dacă vreţi o prăjitură mai înaltă, sau dacă nu aveţi un tocător atât de mare cât foaia, împărţiţi crema în cinci. Puneţi o foaie, două cincimi de cremă, a doua foaie, încă două cincimi de cremă, şi a treia foaie. Tăiaţi cu grijă prăjitura în două, puneţi restul de cremă pe una dintre jumătăţi, şi puneţi cealaltă jumătate deasupra. Lăsaţi 12 ore la presat.
TARTA CU FRUCTE>>>>Un desert usor si savuros, care impresioneaza prin gust, dar mai ales prin aspect. Va veti incanta chiar si musafirii mai pretentiosi cu aceasta tarta de fructe care este... delicioasa.
Complexitate: Mediu
Timp de realizare: 1 h si 30 min
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri de faina
- 4 linguri de zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 1 varf de cutit praf de copt (optional)
- esenta de rom sau vanilie
Ingrediente pentru crema:
1/2 litru lapte
1 ou intreg + 1 galbenus
3 linguri de faina cu varf (60 gr)
3 linguri rase de zahar (75 gr)
3 pliculete de zahar vanilat
Fructele si gelatina:
- fructe (ce fructe iti plac), noi am folosit kiwi, portocale, 1 mar, 1 banana
- 1 pliculet de gelatina
- putin suc de mere sau din alte fructe (la nevoie apa cu zahar) pentru insiropat blatul
Mod de preparare:
Blatul:
Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile cu telul (sau cu mixerul, dar blatul nu va iesi la fel de pufos). Albusurile se bat pana capata o consistenta densa (daca intoarceti vasul compozitia nu curge).
Pe rand se adauga zaharul vanilat, apoi cate o lingura de zahar, batand in continuare compozitia. Cand zaharul s-a topit se adauga galbenusurile treptat. Se adauga apoi praful de copt si esenta de rom. Apoi se incorporeaza faina.
Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia si se introduce la cuptor la foc mic timp de 30-35 de minute.
Crema:
Se pune laptele cu zaharul vanilat pe foc.
Separat, se amesteca oul cu galbenusul, cu zaharul si faina (in aceasta ordine). Se subtiaza compozitia cu putin lapte din cel pus la fiert, dupa care se toarna in vasul de pe foc. La primele clocote se da deoparte.
Fructele si gelatina:
Se pot folosi orice fructe va plac (fructe de sezon etc). Eu am folosit kiwi, portocale, 1 mar, 1 banana.
Se desprinde blatul de tava, dupa ce s-a racit putin. Se pune pe un platou intors cu susul in jos. Se insiropeaza. Apoi, cu ajutorul unei spatule, se pune crema, iar deasupra fructele taiate felii, in model circular sau dupa imaginatia fiecaruia.
Gelatina se face conform instructiunilor de pe pachet si se toarna peste fructe. SFAT: turnati gelatina cu grija si doar in centrul tartei, oricum se va duce si pe margini. Se lasa sa se intareasca... si gata tarta. Dupa atata munca... pofta mare!
Prăjitură cu cremă de biscuiţi
- un blat de pandişpan; de ex., 5 ouă, 10 Lg. zahăr, 5Lg ulei, 5 Lg apă fiartă, 10 Lg făină)
Crema: - 300g biscuiţi
- 250g zahăr
- 200g unt
- 1 ceaşcă de cafea (pentru un gust mai puternic, am mai pus vreo 2 linguri cu vârf de ness)
- 150g nucă
Imagine Atasata
Cine doreşte poate să însiropeze puţin blatul.
Din toate ingredientele se obţine o cremă, care se pune peste blat, se nivelează, iar deasupra am turnat o glazura la rece.
Imagine Atasata
Acestea sunt poze de la două ture de prăjitură, eu fac blatul mai mic şi crema la cantităţile iniţiale, pentru că este foarte gustoasă.
Imagine Atasata
Imagine Atasata
Pun şi reţeta de la glazura la rece: - 150g zahăr pudră
-3 Lg cacao
- 3 Lg apă fiartă (dacă iese o glazură prea tare, mai puteţi adăuga puţină apă;
e de preferat o glazură puţin mai moale, care să curgă din lingură, pentru că
se nivelează mai uşor pe cremă)
- la sfârşit se amestecă în glazură o lingură de ulei
Daca scrii pe google prajituri rapide/simple sau daca intri pe gustos.ro, o sa ai de unde alege iti garantez.
Ca sa gasesti cele mai multe si usoare retete de prajituri cauta pe Google: Retete usoare de prajituri. Soer ca te-am ajutat chiar daca i dat deja fundita.
Deci iti trebuie 8 oua 2cani jumate de faina 2pahare de zahar
Mod de preparare:Se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurila pana devin beazea apoi se adauga zaharul treptat, dupa care se adauga(galbenusurile care au fost amestecate cu putina sare ) se adauga esenta preferata apoi faina si se amesteca cu mixerul pana devine o compozitie omogena. Apoi se tapeteaza tavile cu faina si cu ulei, se baga la cuptor (atentie cuptorul tyrebuie sa fie incins bine) dupa ce se coc se servesc reci sau calde dar de preferinta reci deoarece daca le taiem calde s-ar putea sa se incrudeze. Pofta buna