Poti face orez cu garnitura de legume(cum ai zis si tu, ciuperci, porumb, mazare)poti gasi in magazine congelate. poti cauta pe gustos.ro retete vegetariene.
Se pune uleiul intr-o cratita de 3 l si se caleste ceapa pana cand devine transparenta. Se alege stevia si se spala in cateva ape. Se toaca fideluta si se adauga peste ceapa calita. Se adauga si ardeii grasi, taiati cubulete. Se acopera si se lasa 5 minute la foc mic, amestecandu-se din cand in cand. Se spala orezul si se adauga peste stevia si ceapa calita. Se adauga si 3 cani de apa fierbinte sare, delikatul si bulionul. Se da la cuptor, la foc potrivit cca. 1 ora.
Orez cubanez.: se fierbe o cana de orez, intre timp se prajeste o jumatate cana de bulion in doua linguri de ulei, si separat se prajeste un ou. cand este gata orezul in care ai adaugat un varf de cutit de sare se pune pe farfurie, peste se adauga bulionul si oul prajit. si gata. pofta buna!
Orez cu legume Ingrediente:
150 g orez
1 morcov
1 dovlecel
1 ceapa
4-5 ciuperci champignon
1 legatura patrunjel verde
4-5 rosii mici de decor
1 ardei iute rosu
1 castravete acru
1 cub/lingurita concentrat ciuperci
1 cub/lingurita concentrat pui/legume
4 linguri ulei
sare, piper, curry
Mod de preparare:
Curatati puneti la fiert intr-un litru de apa morcovul, dovlecelul, ceapa si concentratul de pui/legume. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 20 de minute.
Intre timp puneti la calit intr-o cratita orezul cu ulei si dupa 2-3 minute adaugati zeama de la legume si concentratul de ciuperci, ciupercile tocate marunt, morcovul fiert tocat marunt (pastrati cateva feliute pentru decor). Cand se umfla putin orezul, adaugati cateva cubulete de dovlecel fiert, patrunjel tocat si daca mai trebuie supa de la legume, dregeti gustul de sare, piper, curry. Stingeti focul dupa 15 minute si lasati cratita acoperita cu capac pentru ca orezul se va mai umfla.
Asezati pe farfurii gramajoare de orez (cu o cescuta sau cu un castronel) si garnisiti cu felii de morcov, dovlecel, ardei iute rosu, castravete acru, frunze de patrunjel si stropiti cu putina zeama de la legume.
Pofta buna.
Poti face pilaf cu ciuperci. Cureti si speli o ceapa si un morcov, le pui la calit intr-o lingura de ulei, cand devine ceapa sticloasa, pui si ciupercile curatate de pielita, spala-te bine si taiate felii, le amesteci putin, apoi adaugi orezul spalat in prealabil, adaugi apa de 4 ori cat orez ai pus (de exemplu, pui o cana de orez, 4 de apa). Pui sare, piper si lasi cam 15-20 minute (maxim). Gusti din cand in cand din orez, daca e moale, opresti focul, adaugi patrunjel tocat marunt, acoperi si lasi cateva minute. PS: orezul ar trebui sa absoarba apa.
O alta reteta ar fi de mancare chinezeasca, e mai de efect, dar ai nevoie de legume variate si de orez cu bobul lung sau direct la pliculet, prefiert. Pui orezul in apa (acelasi raport de mai sus), cu sare si lasi sa fiarba. Separat, cureti si pui intr-o tigaie (de preferat wok, daca nu ai merge si una normala, mai adanca) legume: ciuperci taiate cuburi, morcov, porumb fiert (asta mai la final), fasole, ardei grasi taiati fasii. Pui 1 lingura de ulei, 2-3 de apa si amesteci. Lasi pana se inmoaie putin legumele, pui sare, busuioc si ce condimente iti mai plac. La masa se serveste cu sos de soia, de ciuperci sau faci un sos de rosii date pe razatoare (fara pielita) cu putin zahar si piper.
Fierbi legumele cu orezul si cu ciupercile si la final poti sa pui un sos picant de tomate pe deasupra. iti recomand legume edenia pentru ca o sa iasa mai gustos http://www.edenia-gusturinetunate.ro/