Vrei sa afli secretele si istoria pizzei?

Vrei sa afli secretele si istoria pizzei?

Cand nu stii ce sa mai gatesti, pizza vine ca o salvare. Fie ca o comanzi, fie ca decizi sa o prepari chiar tu, pizza e un fel de mancare simplu si delicios. Cu toate acestea, pizza e mult mai complexa decat pare si nici nu ai putea ghici cat de multe tipuri de retete de blat, sos sau toppinguri exista! 

 

Asa ca, data viitoare cand ai pofta de pizza, poti sa incerci s-o pregatesti singur, dupa o reteta ca la carte. Gustos.ro iti prezinta, in continuare, cateva informatii despre acest delicios preparat.

 

De unde vine pizza?

 

Se pare ca inventatorii pizzei sunt, intr-adevar, italienii, mai precis napoletanii (cei din Napoli), care pregateau o pizza rudimentara, din rosii, ulei, ierburi si condimente italiene. Reteta aceasta era foarte populara in mediul rural din Napoli. Imbunatatirea pizzei a fost atribuita lui Rafaelle Esposito, cel ce a modificat reteta de baza napoletana si a adaugat mozzarella peste toppingurile clasice de pana atunci.

 

In zilele de azi, cel mai preferat topping este pepperoni (salam picant), in vreme ce cel mai detestat este ansoa. Prima pizzerie din SUA a fost deschisa la New York, iar americanii consuma in jur de 3 miliarde de pizza in fiecare an. De asemenea, pizza new yorkeza e considerata unica in lume, datorita... duritatii apei din New York, care face aluatul sa aiba un gust deosebit.

 

Tipuri de pizza


Daca vrei sa pregatesti o pizza acasa, ca sa-ti fie mai usor, poti sa alegi dintre cele patru tipuri mari de pizza: pizza italiana, new yorkeza, californiana sau precum vei gasi in Chicago.

 

Pizza italiana e destul de dietetica, dar, daca adaugi branza, cantitatea de grasimi creste. Sunt, de fapt, diferite tipuri de pizza italiana. Este, in primul rand, pizza napoletana, care are, la randul sau, doua sub-tipuri: pizza marinara si margherita. Pizza italiana autentica, totusi, trebuie gatita intr-un cuptor cu lemne.

 

Pizza new-yorkeza e destul de simpla. Elementul principal al acestui tip de pizza este branza mozzarella proaspata. De asemenea, poti sa adaugi usturoi, diverse alte tipuri de branza, ansoa, creveti, dar toate acestea sunt, de obicei, optionale. Iar blatul trebuie sa fie neaparat subtire, putin crocant.

 

Pizza californiana e cunoscuta pentru aromele sale bogate. Putem chiar spune ca acest tip de pizza are nenumarate variante. Blatul, in acest caz, este usor, crocant, iar toppingurile vor depasi orice imaginatie. In general, pizzeriile din California experimenteaza cu tot felul de tipuri de carne, fructe de mare si legume pentru toppingurile lor. 

 

Pizza din Chicago, pe de alta parte, are de obicei un blat pufos si e foarte consistenta. De asemenea, e recunoscuta pentru blatul care pare sa “dea pe dinafara” - marginile sunt foarte bine crescute. Pizza din Chicago are de obicei multa carne (unele variante au chiar straturi diferite de branza si carne) si se mananca cu cutitul si furculita.

 

De asemenea, trebuie sa te decizi ce tip de gust vrei sa aiba pizza ta. Vrei sa faci o pizza cu branza, o pizza vegetariana sau o pizza cu fructe de mare? Poate preferi o pizza cu putine calorii sau una foarte sanatoasa.

 

Odata ce te-ai hotarat, va fi foarte usor sa alegi reteta potrivita. Daca vrei sa faci o pizza italiana, spre exemplu, trebuie sa gasesti o reteta italiana care iti va da informatii despre blat, sos si tipurile de toppinguri pe care trebuie sa le pui pe pizza pentru a o transforma intr-un fel de mancare autentic italiana. E bine sa alegi un tip specific de pizza, si sa nu amesteci ingredientele aleatoriu, pentru ca produsul final sa iasa perfect.

 

Sfaturi pentru o pizza perfecta

 

Dupa ce faci blatul, e bine sa-l arunci in sus de cateva ori, ca sa nu ai cocolase in aluat. Cu toate astea, ai grija sa nu faci acest lucru decat dupa ce framanti aluatul foarte bine, pentru ca acesta sa fie destul de consistent incat sa ne se rupa atunci cand il iei in maini.

 

Daca vrei un blat crocant, care sa-si pastreze structura chiar si dupa ce adaugi toppingurile care pot lasa zeama (rosii, ciuperci etc), poti sa pui blatul la cuptor inainte sa adaugi toppingurile si sosul. Cu toate astea, pentru un blat subtire, e de ajuns sa pui blatul la cuptor dupa ce ai adaugat restul ingredientelor.

 

La sfarsit, nu uita ca continutul de proteine din faina ta va influenta produsul final. Daca folosesti faina bogata in gluten, vei avea un blat crocant. Faina care nu contine gluten va conduce la un aluat foarte subtire. 

 

Descopera retete delicioase de pizza pe Viva Italia! - Gustos.ro.

15 răspunsuri:
| Siracuzia a răspuns:

Foarte interesant articolul, mulţumesc TPU.

| FucktheSystem a răspuns:

Aici se dă pizza pe gratis?

| selef a răspuns:

Nu.

| ExistaMosCraciun a răspuns:

Daca mai aud de pizza sau orice mancare italienesca, imi vine rau.

| anonim_4396 a răspuns (pentru ExistaMosCraciun):

No problemo, da-mi mie pizza tabatting eyelashes

| RemovislavKebabovic a răspuns:

Nu, eu vreau doar s-o mananc laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prima data cind am citit intrebarea, am inteles altceva. Abia pe urma am vazut ca scrie pizza laughing

| EzioAuditoreDaFirenze a răspuns:

Romania e mai varza ea la pizza adica. Eu merg in fiecare an in Italia si mananc. In ro margherita la cateva magazine vad ceva inventat de romani laughing care se cheama margherita.

| Bia_8599 a răspuns:

Zilele acestea am descoperit si eu mai multe despre o pizza buna, de ex. http://codrudepaine.ro/2011/06/pizza-margherita/

| devilmilan a răspuns:

Hehe sunt ospatar/bucatar/lucrator in spatii hoteliere...ma bucur ca ati scris si ceva despre pizza happy

| brokenSoul a răspuns:

Deci sa corectez pepperoni is ardei nu salami dar nu ma mir in continuare trebuie sa mentionati ca o pizza buna ii facuta la un cuptor pe lemne. si 2 la un coment mai in jos cu margheritta. auzi nene stiu ce imi spui stiu crede-ma am fost si in Italia si in multe locuri habar nu au ce ii aia pizza dar margheritta ingrediente suc de rosi si nu ketchup mozzarella de bivolita si sau mozzarella normala si nu cash-ul ala galben care il pun peste tot prin Romania si prin Germania sa faca economie. indicat cand scoti margherita din cuptor sa pui niste frunze de busuioc proaspat si asa un fir de ulei de masline si vezi o pizza buna... http://www.youtube.com/watch?v=O0WrWCWklow uite aicea in video asta eram la inceputuri asa amator. cand vreti o pizza buna dati un mail :P va dau adresa la revedere

| louis a răspuns:

Am mancat pizza in multe locuri in Romania si in mai multe taridin europa.Credeti-ma ca nu am mancat niciunde pizza asa buna cum se face la un bar daca pot sa-i spun asa din turnu severin.care aveti drum, ca cei de acolo stiu, opriti-va si incercati.cui nu-i place ii dau voie sa ma injuretongue. CRAFT se numeste acest bar.nu ai cum sa nu iti placa acea pizza.

| Patricia_6146 a răspuns (pentru louis):

O da, sunt din severin si tot acolo mananc si eu pizza, ai dreptate, este cea mai buna pizza din oras happy