| SingleForOne a întrebat:

Am observat ca mai in toate magazinele, mici si supermarket-uri, porumbul nu este deloc la vanzare, adica așa cum este cules de pe camp, ci doar 2 jumatati, si infoliate in plastic. Totusi, este relativ usor de produs, si inca tone, pentru fermieri adevarati, dar nu vad prin tarabe de prin piata, magazine de colț sau chiar supermarket-uri. Poate se cumpără direct de la fermieri, dar eu nu am auzit.

A observat cineva?
Stiți de ce?

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Să știi că ai dreptate. Nu prea am vazut in hipermarketuri. Mai mult la conservă.
Dar la ieșirea din orasul meu, in fiecare zi de marti e târg, se vand doar cereale si legume de la producatori.

14 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Business is business.
Nici seminte (de floarea soarelui sau de bostan) nu se mai vand, doar cele de import, impachetate "stiintific".

| Dismally a răspuns:

O sa gasesti si porumb intreg dar la vara, cand va fi sezonul.

| RxTx a răspuns:

Eu cunosc pe cineva ce are taraba cu porumb fiert tot anul si il cumpara de la selgros si de la metro adus din alte țari.

Fa tunafacerea asta
Eu te pot ajuta cu partea de impachetare infoliere baxare paletizare etichetare
Daca ajungi la nivelul sa ai nevoie de utilaje
Uite de exemplu as putea sa te ajut cu wmbalarea lui gata fiert in pungi individuale exact cum sunt sandwich-urilr bagat si un gaz sa tina 50 de ani fara sa se strice

| RxTx a răspuns:

Pune tu niste semințe de porumb in pământul tau

| SingleForOne explică (pentru RxTx):

As pune, daca as avea pamant. Am doar o gradina mica unde am alte lucruri.

| RxTx a răspuns (pentru SingleForOne):

Daca chiar și o gradina mica găsești loc pe casa langa un gard in pom in ghiveci sa pui 10 porumbi dacă îți plac așa de mult

Nu e vorba ca imi place sau nu (desi, da, iminplace), ma refer ca nu se comercializeaza pe scara larga in majoritatea magazinelor, si nu la targuri. Chiar si cele mai ciudate si/sau proaste produse de la companie oarecare sunt comercializate la supermarket, insa porumbul intreg, nu este.

Cum păstrezi porumbul că și comerciant?
Se strică indiferent ce i-ai face!
Dacă un comerciant are clienți doar vinerea seara și Duminică
Cum poate sa îl păstreze?
Ce autorizații trebuie sa aibă văzătorul respectiv trebuie să aibă chiuveta trebuie să aibă apa curenta trebuie aibe wc toaleta
Ce face cu porumbul care nu se vinde noaptea sa zicem că seara i- au mai rămas 20 de porumbi
Înafara de asta trebuie sa aiba curent electric 220v
Pentru că nu merge sa încălzească la 12v
Ce analize medicale trebuie sa aiba vânzătorul respectiv
Că nu poate să nu aibă asigurare medicala
CÂT COSTĂ O ASIGIRARE MEDICALĂ? 1000 lei?
In cât timp își poate recupera doar investiția în asigurarea medicala?
Cât îl costă 6000 lei autorizarea de la sanipid
Câți porumbi trebuie să vândă că sa iasă și în profit?

Aici deja intram intr-o discutie complexa. Eu nu am afacere ca sa raspund exact pentru acele intrebari, dar orice comerciant serios, care se respecta, se informeaza in detaliu cu aceste lucruri (legal, contabil, economic, igienic, asigurare, etc), nu e ceva specifici pentru un anumit produs. Dar, cum s-a gasit la alte legume, fructe, cereale cate o solutie pentru pastrare pe termen lung (ma refer la producatorii pentru magazinele mari), se poate gasi si o solutie pentru porumb. Noi producem tone in tara, desi majoritatea se duce spre export, si ce mai ramane pentru produsele semi-finite. Nu numai noi, mai multe tari produc tone de porumb. Avand tone, mai ales ca noi mancam majoritatea produselor din import, ma mir ca nu se poate vinde abia cules, cu toate ca producatorii mari de legume si/sau fructe si/sau cereale au o aparatura si un sistem de conservare pe termen lung a produselor perisabile. Adica, tehnologia exista, si pot paria ca este folosita, dar produsul prim tot nu este trimis direct spre comercializare.

Desi, cred ca aici se afla si raspunsul, nu ar fi profitabil, si producatorii nu sunt doritori sa comercializeze, dintr-un motiv sau altul (posibil ca, companiile de produse semi-finite sa ofere preturi mai profitabile, si astfel ar fi mai usor sa scapi de produse perisabile)
Deci, cred ca mi-as multumi mie pentru raspuns, cu toate ca nu cunosc datele exacte.

Cu ce mașina îl transporti de la producător la depozit trebuie și aia autorizata sanitar veterinar trebuie avize și verificări apoi nu poate fi ținut nici la depozit mai mult de 48 ore că începe să se strice apoi cu ce mașina îl transporți de la depozit la magazin și mașina aceea trebuie sa aiba o grămadă de acte și un portbagaj cu o lada gen frigorifica care sa se închidă ermetic

Eu îți explic toate lucrurile astea costa necesita implicare de timp și personal

Cum vrei sa spui tu că un comerciant serios
Asta înseamnă că spui că nu sunt serioși marea majoritate ar trebui sa fii dat în judecată și să ți-ar ceara despăgubire de toți cei ce ar vrea sa te servească cu porumb fiert dar se uită la faptul că zilnic eintrebuie sa facă un drum până la depozit
Se uită la toate aceste aprobări și autorizări de care este nevoie
Se uită că doar branșamentul la curent pentru o căsuță dinaia de lemn in parc costa 1500 euro
Cât timp sta el cu căsuța acolo își recuperează banii
Iese și în profit că să poată să ofere salarii la oameni?
Daca el s-a uitat la toate aceste costuri și a considerat că el este serios dar tu nu vrei sa dai 50 lei pe un porumb și nici mulți alții nu vor să dea 50 lei pe un porumb că sâ se compenseze toată investiția
Chiar daca el este serios
El se simte jignit umilit împroșcat cu noroi când tu ii spui că un comerciant serios
El este serios dar se uită că există săptămâni întregi în care ploua ninge e prea cald nu e nimeni în parc

Așa că el se simte umilit de tine când tu îl faci neserios că nu îți pune tie la dispoziție porumb fiert când el a ajuns la concluzia că ar ieși în paguba daca s-ar baga in afacerea asta

Daca as da 50 de lei pe un porumb, macar sa-l vad prezent la vanzare. Tocmai dupa cum ai relatat, asa functioneaza "reactia in lant" de cerere si oferta, ceea ce implica producerea, distribuirea, depozitarea, redistribuirea spre magazine sau alte depozite, si depozitarea pentru vanzarea finala. Crezi ca nu stiu? Totul, mai ales produsele perisabile, ar trece prin asemenea procesec.
Daca ar fi atat de "periculos", "neprofitabil", etc, am avea aceeasi gandire pentru rosii, castraveti, mere, cartofi, fasole, etc, nu am avea nimic in magazine, ci doar impachetate. Dar, totusi, le avem, ceea ce inseamna ca sunt sisteme puse in aplicare, si aparatura buna de conservare exista si in folosinta, iar unele produse (de exemplu, rosiile) sunt la pret de 10-12 lei, deci nu-mi imaginez un motiv bun (chimic sau biologic) sa nu fie si porumbul la vanzare, chiar daca ar fi 20-50 lei (la kg sau la bucata), pentru ca vor fi doritori, indiferent de pret. Doar motivul economic poate sa-mi treaca prin minte, ceea ce am spus mai sus.
Daca cineva doreste sa-mi spuna "de ce intrebi ceva la care stii deja raspunsul?", pai, eu vreau ca cineva mai destept decat mine sa spuna motive si/sau cifre bune, exacte. Sunt sigur ca astfel de persoane sunt pe TPU.

Roșiile castraveții nu necesita atâtea autorizații și avize sanitare că să poată fi comercializate am avut și eu aprozar.
Una e sa vinzi mâncare pe care omul omul o servește mănâncă direct de la tine
Ia porumbul și îl bagă direct in gura
Unde trebuie sa ai apa curenta wc... Condiții
Și alta este la roșii castraveți cartofi care se consideră că se prepara se spala de curata cu cloramina teoretic înainte de a fi mâncate!
Așa că trebuie să înțelegi că la mici și porumb fiert sunt o grămadă de condiții și hatii birocrație

| christall a răspuns:

Nu știu, presupun ca la bucata sunt mai scumpi.

| LittlePoppy a răspuns:

Vorbesti de porumbul pentru fiert/copt?
Eu vad vara/toamna prin piata. Nu stiu daca se poate pastra la fel.
Iar daca e gata fiert... cine stie ce chimicale are pentru conservare.