Habar n-am, dar profit de oportunitate (sper ca nu te superi) pentru a zice de o cauza nobila care mi-e foarte draga :
Asociatia Capace cu suflet colecteaza toate capacele de bauturi si alimente sau produse de ingrijire, codul 2 sau 5, iar apoi le predau reciclatorilor si cu banii stransi ajuta cazuri sociale, in principal copii batuti de soarta.
Cutiile de colectare sunt imprastiate prin unele magazine din tara (de exemplu Penny are cutii in forma de inima), in institutii de invatamant, dar exista si o retea de voluntari in aproape fiecare oras, plus parteneriate cu cafenele etc.Nu dureaza mult sa faci o fapta buna, in loc sa ajunga aceasta materie (plasticul) la gunoi.Se poate cauta orasul din care este fiecare la search pe pagina Facebook pentru a afla posibile puncte de colectare.
Aici link catre pagina de Facebook : https://www.facebook.com/capacecusuflet
Multumesc.
Numele tău este Iulia Corduș?
Nu.Sunt doar un om care a aflat pe Facebook de initiativa de mai multi ani si care tot strange si ii incurajeaza inclusiv pe cei din jur sa stranga capace.Peste cateva zile trebuie sa duc cutia adunata de parintii mei.
N-am auzit o prostie așa mare. Să strângeți capace.
Pai mai scoate capul din zoo, sa vezi ca in alte tari civilizate colectarea si reciclarea plasticului nu e optionala, asa cum se intampla momentan in Romania.
Sunt capace cu suflet, bro. )
In unele zone din Bucuresti sau daca nu, in tot Bucurestiul, iti baga taxe enorme pe gunoi daca nu reciclezi. Undeva la 300-400 de lei pe luna taxa, daca arunci gunoiul nereciclat.
Deci e un inceput.
O durere in dos pentru mine. Fiind obisnuit cu vechile capace, acum le rup plasticul ala ce le tine, gandindu-ma instinctiv, ca e prea strans capacul
O mizerie, nu stiam ca s-au schimbat, am crezut ca le nimeresc eu pe alea proaste.
Pentru ca... de ce sa fie bine cand poate sa nu fie. Pe langa ce zici tu, sa te uiti mai bine la toate sticlele din care bei si la cele de ulei, medicamente etc, sa vezi ca unele au o tenta mai neagra si ca scrie pe etichete reciclate/reciclabile.
Unii s-au decis sa faca experimente pe noi si nici macar nu suntem constienti. Daca tot le-a mers sa ne vaccineze experimental, acum bem din reciclate si ne baga in fata grija fata de mediu si ce produse bune si de lux si sanatoase au. Chiar azi aduna un ins sticle si doze de pe jos, de prin pamant, de-abia plouase, iti dai seama cat erau de curate. Si chiar daca erau... despre ambalajele reciclate pot sa-mi spuna ei mult si bine ca sunt ok si nu interactioneaza cu ce e in ele, ca nu-i cred.
https://www.coca-cola.ro/......ra-deseuri
https://dupanoi.ro/......-acestora/
https://marketingfocus.ro/......-provocari
Invatati la chimie si la biologie taica... sa mai aveti oarece habar ca dupa ce faci boli din alea de care nu vreau sa aduc aminte e prea tarziu. Pe astia cica ii doare de planeta... oamenii nu mai conteaza.
https://www.stiri-alternative.ro/......-de-facut/
Asta e ceea ce putem face acum.Eu sunt constienta ca reciclarea nu e solutia buna pe termen lung si ca plasticul deja ne afecteaza negativ sanatatea (nu doar sistemul hormonal dar si sistemul digestiv, fiindca toti ingeram particule de microplastic din alimente, carne si mai ales peste) si evit, asadar, plasticul cand pot in viata de zi cu zi. Insa Romania e blocata in trecut si are mentalitate mult prea batrana deocamdata pentru a vorbi de economie circulara si conceptul de zero waste in care ambalajele sunt regandite sau inexistente.
,, Unii s-au decis sa faca experimente pe noi si nici macar nu suntem constienti. '' Experimente facem noi pe natura si ne otravim singuri, asa cum am spus mai sus. Daca eram o specie atat de inteligenta nu mai produceam ambalaje care rezista sute/mii de ani dupa moartea noastra, desi noi folosim acel ambalaj o ora (pentru alimente, de exemplu, pana cand ajungem acasa de la magazin) sau cateva luni (pentru produse de ingrijire/igiena etc).
Chiar nu e nevoie de teorii conspirationiste ca sa iti dai seama ca lucrurile merg tot mai prost pentru oameni si planeta. Exista o groaza de documentare despre subiect care demonstreaza cum reciclarea doar se asigura ca industria plasticului de unica folosinta nu moare, pe langa greenwashing si explicarea fenomenului de downcycling (care schimba compozitia chimica si calitatea materialului).
Totusi, repet, asta e ceea ce putem face acum, mai ales ca importam ca prostii deseurile altora si platim bani pentru ele, cand ne-am putea ocupa de deseurile din propria tara, produse de noi. Dar de unde daca romanii nu vor sa colecteze selectiv?
Eu cred ca putem face mai mult decat sa fim papagalii unora. Se pot aduna deseurile - si se aduna, se pot recicla, dar nu trebuia sa ajunga reciclatele in sticlele din care bem. Aici e nesimtirea.
Nu am crezut ca vremurile moderne ma vor face sa devin mai traditionalista si in loc sa cumpar mai multe lucruri din comert, sa trebuiasca sa limitez consumul, dar se pare ca nu am incotro.
Pentru ce sa cumparam mai mult daca nu avem nevoie? Despre asta trebuie sa fie vremurile moderne? Despre risipa si prostie, consumerism, lacomie? Despre a cumpara doar pentru ca exista la raft, spre deosebire de alte ere, pe mentalitatea lasa sa fie acolo, nu stii cand iti trebuie?
Si nu e nicio nesimtire.E un proces logic de recuperare a resurselor irosite.Mai mult de atat, toate sticlele de plastic au in compozitie plastic virgin, altfel nu ar avea rezistenta necesara pentru a tine lichidul si nici calitatea necesara.
Cand vezi sticla din plastic 100% reciclat e doar marketing mizerabil, nu exista asa ceva.Iar cand scrie cu plastic reciclat in proportie de 30% nu exista niciun motiv de scarba, fiindca la temperaturile industriale necesare procesarii nu mai traieste nimic.
Pe masura ce este reciclat plasticul isi pierde din proprietati (fenomenul de downcycling de care spuneam mai sus), ajungand tot mai inferior si fiind folosit pentru alte produse: haine, covoare si alte obiecte care nu mai sunt de grad alimentar.
Asta inseamna ca nu se poate recicla plasticul la infinit pentru aceeasi sticla de apa pe care o cumperi, ci doar maxim o data pentru a ajunge in cantitate mica in compozitia altei sticle de plastic, dupa care iese din schema alimentara.
Si mai inseamna ca sticlele alea murdare, decolorate de la soare etc. pe care le vezi pe marginea drumului sau oriunde in natura nu vor fi niciodata reciclate deoarece nimeni nu vrea materie prima contaminata sau degradata de factorii vremii, pentru ca nu merita pretul.Se recicleaza doar deseurile curate.
Mai adaug ca procentul de reciclare e infim cand ne uitam la cantitatea totala produsa pe planeta(cumparam 1 milion de sticle de plastic pe minut). Deci deocamdata inca ai enorm de multe sanse sa te poti bucura de o sticla de plastic,, curata'' daca faci parte din categoria germofobilor.
https://www.youtube.com/watch?v=_6xlNyWPpB8 (exista subtitrare in romana)
Traiesti cu idei vehiculate de noua propaganda pentru asa-zisa salvare a mediului, in detrimentul omului, tragic e ca mai esti si convinsa de ce spui. Eviti cu buna stiinta ceea ce am scos in evidenta privind interactiunile dintre continutul sticlei si ambalajul reciclat, sustinand in plus ca bem din sticle de plastic virgin. Nu mai am ce discuta cu cineva care vinde gogosi.
anonim_4396 întreabă: