Este chestie de marketing!
Iar comerciantii batani o stiu din tata in fiu.
Marfa frumosa si proaspata se pune in fata ca sa atraga clientela, iar ei cand servesc mai amesteca si cu cea mai putin frumoasa, ca sa o vanda pe toata.
Cred ca sti si ti ca Nu toti fac asa si nu cu toate produsele. Si mai ales ca poti sa le si "verifici" determinandu-i ca pe acele produse "sub standard/cu defecte" sa le dea la un pret mai mic. Totul este cultivat cu "chimicale" anorganice un procent covarsitor si organice mai putin. Din ce stiu eu, exista un fel de "simbioza" intre semintele modificate genetic si chimicale pe care trebuie sa le folosesti pentru o reusita de succes ( productie mare, aspect, gust etc etc ). Solul trebuie sa aiba tot ce ii trebuie ca sa rodeasca. Ca, consumam noi toata mancarea ( nu o facem ) sau ca nu o consumam se pare ca ne intereseaza mai putin. Probabil ca sti cat costa fructele in japonia. Dar na, ei stiu foarte bine ca noi ca individ nu prea putem sa facem multe lucruri deodata asa ca ne da paine si circ si noi o ardem mai latenti asa
Imi dau seama ca taranii aia au cunostinte de "marketing", din felul cum le asaza pe taraba.
Intrebarea era de ce uneori e diferenta asa mare intre produse. Eu daca imi cresc niste plante in apartament, sunt cam la fel de sanatoase toate, nu sunt diferente mari intre ele.
Pentru că vor să vândă ce este mai rău, mai întâi, iar restul ce este mai bun îl va vinde mai târziu, cu toate că se va deprecia.
La supermarket, fructele și legumele mai depreciate le așează în față, iar cele bune dedesubt. Produsele cu termen scurt sunt mai apropiate în față, iar cele cu termen lung sunt în spate, iar unele magazine sunt leneșe, și le amestecă.
Care este logica comercianților din piață și comercianților de supermarket? Logica este ca clientul și/sau vânzătorul să aibă mai multă vizibilitate la produsele depreciate sau cu termen scurt, unii clienți vor cumpăra în grabă, fără grijă, fără atenție. Logica se numește FIFO, și teoretic ajută comercianții de orice tip să minimizeze pierderile, și totuși să mai aibă profit din partea acestora.
Unii comercianți din piață le oferă la un preț redus clienților nemulțumiți pentru produsele depreciate, iar altora nu, dacă îi observă grăbiți și neatenți. Unii comercianți din supermarket oferă preț redus produselor depreciate indiferent, pentru ca clienții să-și aleagă ce doresc, iar comercianții de orice tip mai au parte de puțin profit.
În cazuri rare sau foarte dese, când produsele sunt amestecate, clientul fiind neatent și grăbit, nu este interesat de termenul de valabilitate sau chiar ingredientele și declarația nutrițională. Pur și simplu a luat, cumpărat, produsul fiind posibil expirat, și pe urmă prinde o intoxicație sau în cazul fericit, observă după ce a cumpărat, dar se simte mințit, dar nici el nu a fost atent.
Respectând regula FIFO, clienții au parte de produsele ok, iar comercianții au parte de profit, altfel vor fi pierderi, posibilitate de intoxicație, controale peste comercianți, închiderea magazinului sau închiderea posibilități de a comercializa în piață.
Când sau dacă ai vrea să fii comerciant de produse depreciabile, vei vrea să faci și tu la fel, pentru că sigur nu vrei să ai pierderi, ci numai profit, chiar dacă unele produse nu sunt perfecte.
"Eu ma gandesc ca poate cele frumoase sunt crescute natural (bio cum se zice acum), iar cele proaste au chimicale in sol."
La partea asta e exact pe dos.
Un produs crescut cu chimicale e mereu mai aratos, mai mare, si are forme perfecte.
Pe tejgheaua unui vanzator foarte rar se amesteca produse bio impreuna cu produse crescute cu chimicale, tocmai pentru ca exista si cumparatori care isi pot da seama de diferențe.
Pur si simplu sunt scoase in fata produsele mai aratoase, din motive evidente, si acest model de marketing se invarte intr-un cerc vicios.
Marea majoritate a clientilor cauta cele mai aratoase si mai mari produse, si daca nu vad asta pe taraba ta, pleaca in alta parte.
Ca atare, tu, ca vanzator, trebuie sa ii oferi clientului iluzia ca va primi ce isi doreste.
In realitate, in spate, de unde adesea ii pui (daca el nu observa, sau nu are tupeu si chef sa se certe cu tine), sunt produsele cu dimensiuni normale.
1 - 0 pentru vanzator.
Asta se întâmplă de când lumea
Și dacă crești bio și dacă crești cu chimicale tot ies legume frumoase naspete.
Ce e frumos vinde, credeam ca se știe asta.
Sunt diferente mari intre ele pentru ca ei au o livada intreaga de meri, nu un pom ca tine. Munca pe care o depune un taran ca sa puna ceva pe taraba e imensa, ganeste-te ca cei care vand in targuri stau plecati cu zilele de acasa si dorm in duba, printre pepeni sau capsurile pline cu ce or vinde ei. Cand au epuizat marfa din duba se pot duce si ei acasa la copii si la nevasta, deci normal ca isi doresc sa vanda totul in 2 zile, nu intr-o saptamana. Oamenii care vand in piata de unde cumperi tu tot din targuri iau marfa, ei stau la oras la bloc sau casa, nu au plantatii intregi pe campuri. Aduc marfa cu ziua si o cumpara la caps, deci nu pot sta sa verifice ca si legumele de la fundul capsului sa fie bune, ca ar dura o vesnicie sa stea asa la fiecare caps pe care il cumpara, asa ca atunci cand le afiseaza pun marfa mai buna in fata ca sa faca si ei un profit.
E tocmai pe dos, legumele respectiv fructele perfecte vizual sunt crescute cu îngrășăminte, insecticid, în seră. Cele gustoase sunt crescute "bio".
Cel mai bine este să îți poți alege tu fructele. E de acceptat un fruct nu tocmai perfect, dar nu și cel care și-a început procesul de descompunere.