La inceputul fiecarui nou sezon, atunci cand incepe sa se schimbe vremea, incepem petrecem ceva mai mult in fata sifonierului pentru a ne hotari cu ce ne imbracam. Primul impuls este sa ne gandim ca nu mai avem haine f rumoase pentru sezonul nou si ca parca am avea nevoie de unele noi...
In loc sa te repezi prin magazine pentru a-ti goli portofelul pe hainute noi si frumoase, stai intai si evalueaza situatia. Nu trebuie sa iti schimbi hainele cu totul, ci, cel mult, poate ai nevoie de 3-4 piese noi, maximum. Iata cum sa faci “smart-shopping”!
Investeste in piesele de baza
Nu merita sa dai prea multi bani pe haine complicate si greu de asortat, in schimb o pereche simpla de jeansi bleumarin, clasici si care iti vin bine, te vor ajuta sa compui destule tinute reusite fara prea mare bataie de cap. Conform principiului “Sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri iefitine”, cea mai buna idee ar fi sa investesti in lucruri de calitate, care sa nu se uzeze dupa trei purtari si doua spalari.
Daca ai deja 3-4 perechi de pantaloni negri insa, nu-ti mai cumpara inca una. In schimb, opteaza pentru o fusta uni, care sa mearga si cu tocuri si cu balerini, si la serviciu si cand iesi in oras.
Camasile si cardiganurile sunt iarasi o alegere inspirata, deoarece sunt usor de asortat si combinat.
Atentie la imprimeuri!
In general, nu e o idee buna sa ai mai mult de doua imprimeuri diferite in cadrul aceleiasi tinute, asa ca, daca alegi sa iti iei ceva care arata bine gratie unui imprimeu sofisiticat sau “puternic”, ai grija sa alegi ceva care sa contina macar o culoare dominanta care sa se regaseasca si intr-o alta piesa de baza pe care sa o ai deja in sifonier.
La fel de bine, nu-ti lua o mie de piese uni din aceeasi gama cromatica, decat daca ai pe-acasa ceva imprimat care sa contina respectivele culori.
Pluseaza la accesorii
Ai o piesa greu de asortat? Cum ar fi o fusta “imprimeu de leopard” sau o pereche de pantofi verzi? Nu renunta la ea, ci cauta sa iti gasesti accesorii in tonuri asemanatoare, care sa nu fie foarte costisitoare. Astfel de piese, combinate cu o esarfa, o geanta, o brosa, o pereche de masnusi, de ciorapi sau, de ce nu, o palarie, pot salva o tinuta banala, dandu-i personalitate. La fel, poti asorta ceva pretentios cu...o oja, pe care o gasesti in orice nuanta poftesti chiar si cu 5 Lei.
Nu te lua numai dupa tendinte
Daca o revista iti spune sa-ti iei ceva anume, cum ar fi o jeaca cu tinte, de pilda, asta nu inseamna ca este litera de lege. Absolut tot ce iti cumperi trebuie sa se potriveasca stilului si corpului tau, altfel risti sa gafezi, stilistic vorbind.
Daca tot vrei sa incluzi in tinuta ta ceva “trendy”, ai grija sa fie usor de asortat si sa nu coste o avere. Tocmai pentru ca este “trendy” este si perisabil, doarece moda vine si pleaca de la un sezon la altul si e pacat de banii tai. Mai mult, daca te iei numai dupa ce e la moda, s-ar putea sa constati pe strada ca esti copia xerox a unei alte “fashioniste”, ceea ce nu e deloc placut.
Atentie de unde cumperi!
Daca te dedici complet unui magazin sau unui brand, risti sa pierzi din vedere valoarea reala a ceea ce cumperi si sa “dai mai mult decat face”. Totodata, risti sa ratezi ofertele sau micile minunatii din alte magazine. Cel mai indicat ar fi sa iti aloci cateva ore dintr-o zi si sa dai o raita prin magazinele unde crezi ca poti gasi ceea ce cauti. Nu cumpara impulsiv, ci fa-ti o lista mentala cu tot ce ai vazut, apoi intoarce-te la ce ti-a placut cel mai mult.
De asemenea, uneori nu strica sa intri si in magazinele de “ieftinaturi”, fiindca nu stii peste ce poti sa dai. O curelusa vintage de 5-6 lei dintr-un talcioc sau pereche de sosete no-name de 4 lei de la magazinul din colt s-ar putea sa iti fie mai utile decat ce se gaseste in oferta unor magazine mari.
Nu cumpara fara sa probezi
Stim ca n-ai timp si ca e mereu plin la cabinele de proba, insa daca-ti iei ceva ce te strange inestetic sau incomod, nu e prea probabil sa ai timp (si chef) nici sa te intorci sa schimbi produsul cumparat.
Iar cand probezi, scaneaza mental ce mai ai pe acasa si ce porti de obicei, pentru a te asigura ca nu dai banii degeaba.
In aceeasi ordine de idei, daca ai pe-acasa cinci perechi de pantofi cu toc care zac in cutie, ar fi o idee buna sa nu ti-o cumperi si pe-a sasea, oricat de bine ti-ar veni si oricat de buna ar fi reducerea.
Ai grija cu cine pleci la cumparaturi!
Daca pleci cu o prietena sau un grup de prietene, risti sa alegi pe fuga si dupa gusturi care nu-ti apartin. Daca tot iei pe cineva cu tine, asigura-te ca e o persoana rabdatoare si extrem de sincera, cu gusturi compatibile cu ale tale, si nu un sot/iubit care se grabeste sa prinda meciul si iti va spune invariabil ca “nuu, draga, nu te-ai ingrasat, iar rochia asta mulata iti vine perfect” doar ca sa scape de gura ta. La fel de bine, asigura-te ca nu e o “prietena” care-ti va zice ca “fusta asta te face sa pari indesata” doar ca sa si-o cumpere ea a doua zi sau ca sa plecati mai repede din magazinul respectiv si sa va indreptati catre cel care-o intereseaza pe ea.
Nu pleca la cumparaturi cand esti intr-o pasa proasta
O bluza noua nu te va face sa te simti mai bine si nici nu iti va rezolva problemele, ci doar iti va aduce o gaura in portofel si-ti va da o dependenta afectiva pentru cumparaturi.
Opteaza, pe cat posibil, pentru fibre naturale si piele
Chiar daca in magazinele mai mari aceste materiale sunt mai scumpe, poti incerca sa cauti si pe la producatorii locali. E mai sanatos, mai economic si, de ce nu, ajuta economia locala!
Spor la cumparaturi!