Cum sa ma vindec de "shopaholism"?

Cum sa ma vindec de "shopaholism"?
Nu criza este neaparat motivul pentru care ar fi cazul sa iti vindeci adictia de shopping. Desi multe dintre noi se simt cumva constranse sa isi reduca mult din bugetul de shopping si sa devina adevarate recesioniste.
Pana la urma, spune sincer, ai purtat chiar toate hainele din sifonier? Nu ti s-a intamplat sa iti cumperi ceva si apoi sa uiti ca ai tinuta respectiva?


Exista persoane care nu rezista daca nu isi cumpara ceva, zilnic. Haine, pantofi, cosmetice, accesorii. Au acea nevoie de a cumpara, fara sa gandeasca logic in momentul respectiv. E cool sa spui ca esti shopaholica, dar si shoppingul trebuie facut cu un chic anume, altfel se poate transforma intr-o maladie de care te vindeci mai greu.

Asa ca, daca vrei sa cheltui putin si sa fii fericita in acelasi timp, iata cateva solutii destul de usor de urmat:

1.    Nu tine multi bani in portofel.

Si pastreaza la tine doar cardul pe care stii ca nu ai o suma foarte mare.


2.    Incearca sa-ti fixezi un buget de cheltuieli saptamanale.
 
Imparte-le in ,,cheltuieli obligatorii’’ si ,,rasfat’’. Incearca sa te incadrezi in aceste calcule.


3.    Daca obisnuiesti sa faci shopping zilnic, incearca pentru inceput sa te limitezi la o singura zi pe saptamana
 
Ia cu tine o prietena, ca sa ,,te pazeasca’’ in caz ca recidivezi in fata unei perechi de pantofi din noua colectie Mango/Zara/Lanvin/YSL.


4.    Profita de reducerile finale si fixeaza-ti un buget. Pe care sa nu-l depasesti!
 
O sa fii mirata sa vezi ce minuni poti sa gasesti, la preturi mici, din colectiile sezonului trecut.


5.    Inainte de a pleca la shopping fa-ti ordine in dulapuri si noteaza-ti ce ai nevoie musai
 
In cazul in care gasesti un pulover superb, redus, dar nici foarte ieftin, gandeste-te ca il poti gasi si in magazinele Mini Prix sau in second hand-uri.
Incearca sa cheltui banii pe piese cu adevarat speciale. Pe cele banale le poti gasi si in alte locuri, la preturi infime.


6.    Incearca sa nu iesi din casa in ziua de salariu
 
Nimic nu e mai placut decat sa stii ca ai bani pe card. Euforia este atat de dulce, incat ai vrea sa iesi cu fetele la dejun, sa-ti cumperi ceva nou, sa te bucuri de zgomotul placut pe care il produce ,,calcarea” cardului, la casa.
Ei bine, ca sa nu te simti frustrata, poti sa cumperi o sticla de vin rosu si sa pregatesti niste paste, sa-ti inviti prietenii la cina si maximum, maximum, sa-ti cumperi un cd cu muzica sau o carte buna.
 
Si ca bonus poti face o vizita la second hand-ul preferat sau la un targ vintage (la Scena sunt targuri vintage la fiecare doua saptamani, duminica; mai sunt cele de la The Ark + bi anualele din Cafepedia si Gaia).


7.    Trebuie sa gasesti acel balans, astfel incat sa nu te simti frustrata
 
Rasfata-te pornind de la celebrul ,,less is more’’. O fashionista adevarata poate face fata oricarei situatii.
9 răspunsuri:
lolita
| lolita a răspuns:

Cel mai eficient este sa nu iei cardul la tine, ia doar o suma mica de bani, asa nu-ti vei cumpara multe lucruri aiurea.

| elena a răspuns:

Cum sa te vindeci de "shopaholism"?!
In afara de indicatiile de mai sus, da banii la un camin de pensionari sau la un camin de copii sarmani, ai strazii si cand iti vei vedea poseta goala, sigur vei sta acasa si te vei ocupa cu alte indeletniciri.

| claudiarebecca a răspuns:

Ideea cu bugetul e buna, dar vis a vis de ideea de a avea un card cu bani putini pe el ce te faci ca majoritatea cardurilor, desi carduri de debit, accepta si descoperiri de cont. mai bine le lasi acasa si cel putin asa fac eu, iau cu mine intotdeauna 2 portofele. primul pentru cheltuieli importante si care stii ca le vei face in ziua respectiva - de ex. plati facturi, cumparat chestii pentru casa etc; si al doilea cu "bani extra" - iesit la suc, cumparat haine etc. pe de alta parte, al doilea portofel nu are sume consistente - in principiu pentru mine banii extra inseamna 10% din venituri - si in astia 10% tb sa ma incadrez cu iesirile cu prietenii, cadourile etc. practic daca faci separarea aceasta si reusesti sa te si tii de ea ai toate sansele sa ramai si cu banii in plus pe care ii poti economisi / investi.
O alta problema stringenta pentru mine ar mai fi cea legata de shopping ul online. Eu am un magazin de colectii si cosmetice pe okazii, si inevitabil observ "muntii de produse" care te tenteaza sa le cumperi. Asa ca o idee f buna am descoperit ca este ca intotdeauna sa imi pun problema - bine, imi cumpar lucrul asta, dar daca pe urma ma razgandesc si imi dau seama ca l-am cumparat si de fapt nu am nevoie de el, pot sa imi recuperez banii? pentru mine e relativ simplu, pentru ca toate articolele asupra carora ma razgandesc le postez tot pe www.okazii.ro si de obicei imi recuperez macar banii cheltuiti

de asemenea, daca va place atat de mult shoppingul, un alt mod de a va tempera cumparaturile ar fi sa va faceti consultant de vanzari - de exemplu, eu sunt inscrisa la Metropolitan - vand cosmetice si fac un comision si obtin si bonus de retea - astfel ca e un venit suplimentar foarte potrivit in vremuri de criza si banii pot fi cheltuiti in alte directii - de ex. cheltuielile neprevazute - care, desi nu reusim niciodata sa le prevedem, culmea - apar in fiecare luna

sper ca veti gasi utile ideile mele;) succes!

| auravas a răspuns:

Dupa mine nu prea ai cum sa scapi decat daca(doamne fereste)ramai fara bani, atunci e simplu.Insa faze de genul nu-ti lua bani la tine sau card nu tin pentru ca daca vezi ceva ce iti place mult mergi acasa dupa bani si te intorci sa iti cumperi ce-ai vazut.Cu donatiile iar nu tine pentru ca donezi 1 data, donezi de 2 ori dar cand vrei sa iti iei ceva si nu ai bani pentru ca i-ai donat, a 3-a oara nu mai donezi sigur.Atata timp cat ai bani parerea mea e ca nu te vei putea abtine.Asa sunt si eu, cat am atata stric, pana nu raman fara bani nu ma opresc si ca mine mai sunt multe fete

| auravas a răspuns:

Ai dreptate, nu sunt un exemplu, si nici nu am spus asa ceva, am spus doar cum sunt eu.Stiu ca nu ma pot abtine, si da ai dreptate in ceea ce priveste familia insa la mine nu e cazul iar daca ar fi as strica banii pe ei probabil si tot i-as strica, ideea era ca nu fac shopping decat cand nu am bani in rest la mine chiar nu tine sa nu-mi iau bani la mine pentru ca ma intorc acasa dupa bani/card si tot ii stric.

mariana
| mariana a răspuns:

Cred ca depinde de fiecare persoana in parte cat si cum este dispusa sa cheltuie, in interes personal. Daca ai deja o femilie, trebuie sa te gandesti sa cumperi pentru fiecare ce-i trebuie si asa vei vedea ca tentatiile pentru tine se vor reduce. Daca vrei sa fii loiala trebuie ca, fiecare membru de familie sa aiba drepturi egale, in ceea ce priveste obiectele necesare si de "rasfat", daca te gandesti doar la tine, mai inseamna ca ai o doza foarte mare de egoism, care nu da bine, nici in fata familiei tale dar si tu te vei simti vinovat/a, ca ai procedat asa. Fiecare dintre noi are perioade cand merge la cumparaturi si cred ca, sfaturile date in acest articol sunt bune de urmat, iar sfaturile date de useri sunt bune si pot fi puse in practica. Nu sunt de acord cu auravas, care declara ca, face atatea cumparaturi pana i se gata bugetul, nu cred ca este un exemplu bun de urmat.
Multumesc pentru faptul ca ne oferiti posibilitatea de a vedea si alte puncte de vedere specializate, in probleme ce pot deveni critice daca nu sunt stopate la timp.

| aisha01eu a răspuns:

Cand pleci in oras iei fix banii care iti trebuiesc; iti faci de dinainte lista de cumparaturi si o respecti; dai banii mamei de ex. ca sa ti-i tina.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da cuiva cardul de credit pana te iese din vene"boala" asta.

| Barbie a răspuns:

Rupe-ti un picior sa ramai imoblizata la pat sau in camera, si cateva saptamani nu mai pui tu picioru in nici un magazin

Întrebări similare