| numesiprenume0 a întrebat:

As dori ca pentru prima data sa fac o plata cu cardul. Am adaugat in contul din magazinul online cardul, dar nu stiu cat de sigur este... ce parere aveti din propria experienta?
Daca platesc prin card plata se efectueaza inainte de a primi produsul. Daca produsul atunci cand il primesc nu corespunde sau este deteriorat sau cine stie ce altceva. Pe langa acestea, nu cunosc nici politica lor de prelucrare a datelor... gen daca raman fara bani in cont ori cine stie ce altceva. Vi s-a intamplat?
Ofer funda!

6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut! De obicei este foarte sigur, exista o politica de protejare a datelor cu caracter personal si a datelor bancare. Poti alege sa faci doar plata cu cardul, fara sa il salvezi pe site, iar de fiecare data cand comanzi ceva, reintroduci datele. Sunt situatii cand suma luata din cont este in modul "asteptare" pana la livrare, dar sunt si companii care iti iau banii direct. Daca produsul nu corespunde sau este deteriorat, il poti returna si sa iti trimita altul sau poti renunta si iti vor da toti banii inapoi. Daca nu ai bani sa platesti, tranzactia nu va fi reusita (mai ales daca e card de debit). Pana acum nu am avut nicio problema cu platile online (sper sa nu se intample pe viitor). O singura data am cumparat un zbor de la Wizzair si mi-au luat banii pe inca 4 bilete laughing o eroare de site, nu stiu. A durat 2 luni sa-mi returneze banii...

suntserios
| suntserios a răspuns:

Se fac milioane de tranzactii pe zi.
chiar si in Romania am ajuns totusi la nivelul in care sa nu ne mai fie frica ca ne fura careva banii din cont.

si daca se intampla ceva exista o groaza de proceduri, de la retur pana la discutii cu banca.

fac plati online cu cardul de vreo 7-8 ani si nu mi-a furat niciodata nimeni bani de pe card.

| Sonia822 a răspuns:

Daca site-ul e securizat, ti se deschide o pagina 3 D secure, care a cumva a bancii, si in care ti se cere codul ala mic de pe spatele cardului. Primesti un sms, bagi un cod unde iti cere pagina, si abia apoi se efectueaza plata. Magazinul nu-ti vede cdecat nr de card, eventual. Si asta nu te afecteaza, pentru ca nu stie pinul, si alea 3 cifre de pe spate. Asa poti sa te teni si de paznicul de la market care vede cardul pe camera cand platesti, sau de calatorii din autobuz care vad cardul cand scoti portofelul in autobuz. Nr ala lung nu e asa important. Mai important e sa nu ai vreun virus prin calculator care sa-ti colecteze datele: codul pin, cvv spate card. Daca sunt multi bani pe card, ti-as recomanda sa nu-l utilizezi. Ar trebui sa ai un card special pentru plati on line, pe care sa tii sume foarte mici, daca iti ia cineva datele, sa nu fie mare paguba-n cartofi. Sa nu fie cardul de pensii al parintilor, e mai sigur asa. Intr-adevar, riscurile sunt mai mari decat spun ei. Intotdeauna sa ai parola la card, eu aveam fara limita de credit, mi-a colectat cineva datele si le-a folosit pe un site nesecurizat, cum e Zara. Referitor la politica de retur, e lege, pentru magazinele on line, daca vrei sa returnezi produsul din orice motiv, se poate returna in termen de 30 zile, daca nu l-ai desigilat, probat, utiliozat, etc. Pe site trebuie sa scrie politica de retur, difera putin de la magazin la magazin. La retur platesti tu insa transportul. Daca e cu defect, trebuie sa plateasca ei returul, sa ti-l schimbe cu altul identic sau similar, sau sa-ti returneze banii in cont. E sigur daca site-ul e din Romania. Fiecare firma care isi deschide site trebuie sa fie inregistrata la oficiul comertului, sa aiba cod de identificare fiscala. Aceste date se pot verifica si pe site-ul ministerului finantelor. Daca firma exista, va aparea si pe mfinante.ro Nu prea mai exista firme fantoma, care sa-ti fure datele. Apoi legea i-a obligat sa implenenteze GDPR. Daca il iei totusi din strainatate, aponci sunt niste riscuri, pentru ca legislatia din Ro nu se aplica la fel in alte state, si daca nu ti-l trimite, uneori nu ai ce sa faci. Daca e site celebru din strainatate, de obicei ajunge. Banuiesc ca vb de site romanesc.

| Frank51 a răspuns:

Nu recomand. Mi-au furat foarte multi bani, zeci de mii de euro, eu zic sa nu mai platesti cu cardul niciodata, foloseste ramburs!

| sierra1 a răspuns:

"Am adaugat in contul din magazinul online cardul, dar nu stiu cat de sigur este"

dacă nu e un site obscur, e ok

| mihai69 a răspuns:

Cel mai sigur e să-ți faci un card Revolut. Poți atașa un card virtual, diferit de cel fizic pe care ți-l trimit ei. Cardul virtual poate fi securizat maxim (limită lunară de cumpărături etc.).
Bine, și alte carduri pot fi la fel de securizate prin aplicațiile băncilor emitente, dar mie Revolutul mi se pare cel mai versatil.
(Am carduri de la vreo 4 bănci).
Dacă nu ești mulțumit de produsul cumpărat, ai drept de retur conform legii comerțului electronic și ți se rambursează banii în cont.
Datele tale rămân confidențiale, dar citește atent foaia de GDPR a acelui magazin - e posibil ca acolo să existe de bifat vreo opțiune prin care le dai (sau nu) voie să împartă unele date ale tale cu alți parteneri comerciali. Recomand să NU le dai voie. Opțiunea poate fi modificată și DUPĂ ce te înregistrezi!
Dacă rămâi fără bani în cont și vrei să comanzi ceva... nu vei putea finaliza comanda.