| AndreiVanatorul a întrebat:

Salutare, TPU!
Am nevoie de un sfat. Știe cineva vreun site de unde aș putea sa-mi cumpăr o trotineta electrică? Nu mă interesează să fie ieftina, ci să aibă o baterie ce nu solicită mult curent, adică factura la curent să crească foarte puțin și să aibă nevoie să fie încărcată de puține ori (4-5 pe luna), în ideea în care lunar să plătești 100-200 lei.
Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

Trotinete electrice găsești pe orice s@it, poți încerca foarte bine pe eMag, AlecoAir, e-twow, biciclop etc.
Problema ta este că nu prea pricepi ce și cum e cu ele. Nu bateria „solicită mult curent", ci motorul. Așadar, ai avea nevoie de una cu un motor cât mai puțin puternic (puterea minimă care e disponibilă comercial e de cca 250-300W). Dar așa riști să ai probleme în cazul că ai kg multe, sau dacă urci pante (chiar și un pasaj rutier poate să fie solicitant!). Dacă te gândești să încarci o baterie doar de 5 ori pe lună, asta înseamnă o medie de cam odată pe săptămână.
Și cum majoritatea trotinetelor au o autonomie reală de vreo 15 km, înseamnă că tu speri să faci doar vreo 2 km pe zi. Adică ceea ce ai putea merge pe jos în vreo 25 de minute maximum. Mai are rost să dai bani pe o trotinetă?!?
Pe de altă parte, o factură de 100-200 de lei pe lună o plătești oricum pentru un apartament cu două-trei camere și toate electrocasnicele uzuale. Ceea ce „înghite" o încărcare de baterie e o nimic toată în acest buget: cam între 200 și 500 Wh. Dar cum spuneam, nu trebuie să crezi că dacă o baterie are numai 200 Wh o să fie mai ieftină d.p.d.v. al costului reîncărcărilor. Nu de alta, dar capacitatea ei fiind mai mică, o s-o încarci de două ori mai des față de una de 400 Wh. Pentru că nu ai cum altfel să mergi același număr de km...
Va trebui deci să cauți una cu un consum minim (măsurat în Wh/km, nu în l/100km ca pentru motoarele termice), dar și suficient de puternică să te poată căra pe drumurile pe care ai circula în mod uzual.
Uite aici un calculator destul de bun care spune cam ce consum ai în funcție de: viteza medie, stilul de conducere (eco, normal, agresiv), greutatea posesorului, vânt, teren, tipul cursei (mers constant sau start/stop des ca în oraș), ce baterie și motor ai etc.) E drept, e conceput pentru o bicicletă electrică, dar e ok ca să-ți faci o idee: http://www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant/ Și e făcut de Bosch, deci aș zice eu că e destul de bun.

| AndreiVanatorul explică (pentru mihai69):

Multumesc foarte mult! Răspuns complet și detaliat, plus am mai învățat și ei câte ceba despre motoare. Numai bine, o seară buna!

2 răspunsuri:
| mary91roberth a răspuns:

Salutare!
Sunt mai multe site-uri cu recenzii trotinete electrice/trotinete electrice copii.
Pe mine m-a ajutat https://toptrotinete.ro/
Bafta!