Armele air-soft sunt in general replici fidele ale armelor de foc, care nu pot fi modificate pentru a capata caracteristicile unei arme de foc letale ori neletale.
Nu cunosc in detaliu, dar din cate stiu exista o limita privind viteza cu care este aruncat proiectilul, respectiv pana la 220m/sec. O viteza superioara claseaza arma intr-o alta categorie si implicit restrictiile legislative sunt diferite.
Replicile de air-soft sunt de trei tipuri, din punct de vedere al modului de propulsie a bilei:
pe baza de gaz - CO 2, "Green Gas" sau "Red Gas" (propan cu cantitati diferite de lubrifiant siliconic in compozitie);
pe baza de arc (aerul este comprimat, printr-o duza, cu ajutorul unui mecanism cu arc si piston actionat manual);
cu propulsie electrica (contin sisteme mecanice care folosesc motoare electrice pentru a actiona un piston cu arc - aceste replici sunt cunoscute si ca AEG-uri).
Din punct de vedere legal nu aveti nevoie de permis port arma pentru achizitionarea unei astfel de arme, insa conform Legii 61/1991 - Republicata trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani.
Acelasi act normativ impune unele restrictii privind utilizarea, manipularea si transportul acestor tipuri de arme.
Aceste obiecte sunt destinate agrementului si nu autoapararii, iar orice expunere in zone publice atrage sanctiuni contraventionale, chiar si penale, cat si confiscarea acestora.
Totodata este absolut interzisa utilizarea acestora impotriva persoanelor sau animalelor. Armele de air-soft pot fi folosite doar in spatii special amenajate si in cadrul jocurilor organizate, iar pentru a evita eventualele accidentari se recomanda purtarea obligatorie a unor ochelarii de protectie.
Va recomand sa o transportati intotdeauna descarcata, in husa/geanta speciala sau in cutie de transport, in caz contrar riscurile sunt prea mari si inutile.
art.2 alin.1 pct.2 prevede importul sau procurarea din țară, în vederea comercializării, de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate care imprimă proiectilului o viteză mai mare de 220 m/s, cu excepția celor destinate pentru a fi folosite la antrenamente și competiții de către Federația Română de Tir, de cluburile și asociațiile sportive cu secții de tir afiliate la această federație, care pot dobândi, deține și folosi arme din această categorie, conform standardelor sportive internaționale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai grava.
iar la art. 2 alin. 2: portul sau folosirea, fără drept, de obiecte din cele prevăzute la alin. (1) pct. 2, în localul autorităților publice, instituțiilor publice, instituțiilor sau altor persoane juridice de interes public, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani.
AlexBrasov1 întreabă:
iulianmentol întreabă: