| Henrypericolpublic a întrebat:

Care este cel mai nou antivirus?
Care este cel mai puternic antivirus?
Ce ese virusul explicat pe logică?

9 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Ultimul raport de pe www.av-comparatives.org spune că cel mai bun antivirus din 2018 a fost Avast free.

| Plato a răspuns:

Bitdefender / Kaspersky la primele doua intrebari.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Bitdefender / Kaspersky / Avast la primele doua intrebari.

| ziftode a răspuns:

Toate sunt noi, toate sunt aduse la zi continuu
eu folosesc Avast, am mai multe motive, cum ar fi:

-fata de IMBECILITATEA AMARATA SI NENOROCITA de bitdefender, nu e un antivirus agresiv, am un stick cu 40mii de fisiere, si bitDE_K_K_Tdefender, se apuca si il scaneaza de nu mai pot lucra la calculator cu orele, iar JIGODIILE NENOROCITE CARE AU FACUT BITDEFENDERUL, MUNCESC SERIOS SA **ASCUNDA** OPTIUNEA DE DEZACTIVAT ANTIVIRUS... (sau au scos-o de tot, ultima oara cand am incercat am pierdut vreo 2 ore si nu am gasit-o) YUCK angry
iar in afara de stick-ul ala, din cand in cand mi se mai intampla si acasa si la birou/clienti sa trebuiasca sa fac backup si sa trebuiasca sa transfer sute de giga in zeci de mii de fisiere, iar un antivirus activ incetineste procesul si de 3-5 ori, de aia sunt asa de pornit anti-bitDE_K_K_Tdefender

-fata de bitdefender/kaspersky/eset nod32/etc. avast e absolut gratis, asa ca dupa ce il instalez nu imi mai fac probleme ca au reusit sa dezactiveze crack-ul, ca licenta platita a expirat, si sa te trezesti in kuru' gol fara sa iti dai seama si apoi sa te umplii de virusi

virusi poti lua de oriunde, nu numai de pe t0rrenti, chiar daca acolo, cam colcaie (acum cateva zile am luat un "film" care avea extensia.lnk, cu alte cuvinte era executabil, dar manarit bine sa para ca totusi e video), insa poti lua si de pe site-uri, chiar site-uri cu reputatie buna (wowhead a fost la un moment dat spart, si hacker-ii au umplut reclamele cu virusi), mail-uri infectate, etc.

| ziftode a răspuns:

Ce e un virus?

ceva care se strecoara in calculator/telefon

dupa care face actiune distructiva, care poate fi:
- te umple de reclame (asta e cea mai comuna actiune)
- se multiplica pe reteaua locala, toate contactele din mail, telefon, etc.
- da telefoane/sms-uri cu suprataxa (de pe telefon)
- iti encripteaza toate fisierele (pe calculator) si apoi iti cere rascumparare ca sa le decripteze (asta s-a intamplat pe servere, spitale, etc.)
- iti ia toate datele personale si apoi eventual iti foloseste identitatea ca sa faca frauda, pe care apoi tu o sa o platesti (politie, inchisoare, etc.)
- ETECETERA!

eu te sfatuiesc serios sa iti pui antivirus tongue
eu pe telefon am avast permanent activ si inca 3 cu care scanez din cand in cand (virustotal, malwarebytes si Android 8 are intern un AV, cred ca facut de mcafee), iar pe calculator am Avast activ si malwarebytes inactiv

iar virustotal.com e un site pe care poti sa verfici orice fisier ti se pare suspect

| FonAfon a răspuns (pentru ziftode):

Ransomware-ul merge și pe telefon, nu doar pe calculator. Există feluri de ransomware pentru calculator și alte feluri pentru telefon (din păcate).

| Ora de net a răspuns:

Bună!

Pentru a avea dispozitivul protejat este foarte important să folosești un antivirus. În cazul programelor antivirus, nu există o soluție care te va proteja sută la sută, dar indiferent de programul ales (chiar și o variantă gratuită), este bine ca el să fie actualizat constant. Dacă un antivirus nu își actualizează zilnic baza de date el nu va putea să te protejeze de noi atacuri apărute și nu va fi deloc util. În acelasi timp, e bine de reținut că și tu ai un rol activ în a-ți proteja computerul – nu da click pe link-uri necunoscute, nu instala aplicații străine și nu da acces altora la computerul tău.

| FonAfon a răspuns:

Nu contează care este cel mai nou, ci cel mai eficient. Și nici nu prea ai cum să spui că un antivirus este neapărat mai bun decât altul. Unele detectează anumiți viruși, altele nu. Tocmai de acea se fac actualizări. Exemple de antiviruși cunoscuți: „BitDefender", „Kaspersky", „Norton", „AVG", „360 Security", „Avast", „Security Master".

Un virus este un soft un program care are scopul de a cauza probleme unui dispozitiv. Virușii sunt de 2 feluri: software și hardware. Există viruși care te spamează cu reclame (adware), viruși care află toate caracterele introduse de către un dispozitiv (keylogger), viruși care spionează (spyware), viruși care sunt aplicații, iar aceștia sunt instalați de către utilizatorul dispozitivului (cai troian), care criptează datele (ransomware).

| baiatulcutastatura a răspuns:

Initial nu voiam sa raspund, dar am vazut ca din tot ce au spus altii, doar o persoana a avut un raspuns decent.

Incepand cu antivirusul. Daca vrei sa iti pastrezi calculatorul in siguranta, iti trebuie unul. Am tinut sa mentionez asta pentru ca am vazut pe cinvea care a spus, si citez: "Daca ai grija de pc, laptop nici pe naiba nu iti iei virusi!". Daca o sa te crezi experimentat si o sa decizi ca nu ai nevoie de un antivirus, atunci foarte rapid ti se va dovedi contrariul.
De asemenea este foarte important sa stii ca antivirusul nu va detecta toate fisierele periculoase. De obicei asta se intampla din 2 cazuri:
- Fisierul pe care l-ai descarcat este un malware 0day. Un 0day este un malware nou, nedescoperit inca de firmele de antivirus.
- Fisierul este obfuscat. Nu o sa intru in detalii despre ce este un malware obfuscat, deoarece este un subiect mai amplu, dar poti cauta pe net daca esti interesat.
Asadar, un antivirus nu este destul ca sa te apere. Foloseste si gandirea logica si antivirus impreuna, si ai mai multe sanse sa te protejezi.
In legatura cu, care este cel mai nou, asta nu conteza. Toate primesc update-uri regulat, deci doar alege unul dintre cele mai cunoscute.
Nu exista "cel mai puternic antivirus". Totul se rezuma la cat de repede o firma gaseste un tip de malware nou, sau o alta tehnica prin care hackerii obfuscheaza malware-ul. In mare parte, toate numele mari sunt la fel de bune.

Acum sa trecem la ce este un virus. Virusul este unul din mai multe tipuri de malware. Un virus este un program care modifica un program legit, astfel incat atunci cand acel program este executat, virusul este de asemenea executat. De multe ori se imprastie cand programul infectat este impartit si cu alte persoane, astfel functionand ca un fel de parazit.

Alte tipuri de malware sunt: worm-urile, adware, spyware, trojan, ransomware. Acestea sunt principalele, dar mai sunt si hibrid si "fileless"(care nu se imprastie prin fisiere".(poti cauta mai multe despre acestea).

Fiecare malware functioneaza putin diferit. Ca de exemplu, un trojan ar putea fi un program care odata executat se conecteaza la un server al atacatorului (acest gen de conexiune este in general denumit "reverse shell" pentru ca victima se conecteaza la atacator in loc de vice-versa). Odata ce victima este coenctata la serverul atacatorului, acesta poate trimite comenzi trojanului, iar acesta le va executa pe dispozitivul victimei.

Acum, am sa vorbesc putin despre cum sa te protejezi, pentru ca presupun ca asta e unul din lucrurile pe care voiai sa le afli punand intrebarea asta.

1. Gandire logica. Gandeste inainte sa deschizi un program sau chiar ceea ce pare a fi o poza, si asigura-te ca provine dintr-o sursa de incredere. (Chiar daca crezi ca provine dintr-o sursa de incredere, cum ar fi chiar site-ul celor de la Microsoft, asta nu inseamna ca este asa. Un atacator ar putea executa un MITM(man in the middle), daca este conectat la reteaua ta, si astfel ar putea inlocui ce descarci, doar nu o sa vorbesc despre asta)
2. Un antivirus(eu personal folosesc malwarebytes, totusi poti sa alegi ce antivirus vrei)
3. Eu personal am si un firewall, care ma ajuta enorm. Folosesc comodo firewall. Nu o sa intru in detalli de ce este foarte bun, dar poti cauta pe google despre el.
4. Poti folosi un password manager ca sa iti tii parolele in siguranta, si pentru a avea o parola diferita pe fiecare site. Cauta "lastpass" pe google si informeaza-te.
5. Eu personal am si add-on-uri pe firefox, care dezactiveaza javascript pe pagini, blocheaza reclame, etc. Poti sa iti instalezi si tu unele din astea.

Sper ca te-am ajutat!
(Nu am verificat daca sunt erori gramaticale sau de alt fel in ce am scris, asa ca scuze daca e ceva)