Multe persoane se îngrijorează că un hacker ar putea să le spargă conturile dar, principalul mod prin care ei sunt compromiși nu necesită vreo tehnologie avansată. Este chiar foarte simplu atunci când intrusul îți știe parola. Chiar dacă vorbim de contul bancar sau contul unui joc online, cea mai potrivită protecție este o parola puternică şi vigilenţă maximă atunci când vă conectaţi pe alte dispozitive sau prin reţele WiFi nesecurizate.
Câteva sfaturi în ceea ce privește parolele:
- Păstrează parola doar pentru tine.Nu o da nici măcar prietenilor, pentru că aceștia o pot spune altora din greșeală sau se pot folosi de ea pentru a vă face rău la prima neînţelegere pe care o aveţi sau peste ani când relaţia poate nu va mai fi la fel de apropiată.
- Foloseşte parole diferite! În acest fel eviţi ca dacă cineva îți află parola să nu poată intra pe toate conturile pe care le ai active cu acea parolă.
- Crează o parolă ușor de reținut, dar grea pentru alții de ghicit. Un exercițiu bun ar fi să folosești o frază familiară și să iei inițialele fiecărui cuvânt pentru a crea parola. Spre exemplu: “Eu am început clasa a 7-a la școala generală Mihail Sadoveanu în 2004” ar rezulta în parola “Eaic7lsgMSi2004”
- Folosește parole de cel puțin 8 caractere! Parolele lungi sunt mult mai greu de spart însă nu imposibil.
- Include numere, litere mici, mari și simboluri. Folosește un $ în loc de S sau un 1 în loc de i, sau include & sau %. Ia totuși aminte că $1mplu nu este o parolă bună, dar PmAeot$ (prescurtare pentru “Prietena mea Andreea este o tipa super”) este o parolă excelentă.
- Evită capcanele atacurilor de phishing! Ai mare grijă în ce pagini îți introduci parola, acestea pot fi pagini false.
- Ia în considerare o parolă și pentru telefonul tău mobil. Viaţa ta online lasă urme asupra cărora nu ai mereu controlul. Alege să îţi protejezi conturile şi toate dispozitivele prin parole numai de tine ştiute.
Dacă s-a întâmplat ca contul tău să fie spart și nu știi cum să-l recuperezi, apelează cu încredere la prietenii noștri de la Ora de net la numărul de telefon 031 80 80 000 sau la adresa de email ajutor@oradenet.ro.
Nu poti.
In schimb poti schimba parola, eu le schimb la o luna de cind un idiot a incercat sa-mi intre in cont.
Pai trebuie sa fie lunga parola si litere aleatorii. La 30 caractere lungime dureaza 1 triliard de ani sa sparga. folosind toate computerele din lume. Hai la 10 caractere lungime mai spargi in cateva luni. Oricum nimeni nu sparge cu bruteforce ceva ca e cam imposibil, toti pun trojeni si keylogere. Keylogerul nu il vede nici un antivirus. Nu asculta de bitdefender nici programul lor nu vede keylogerele. In schimb ei ofera o platforma securizata precum safe mode care sincer sa fiu functioneaza. Keylogerul e un fel de virus, mai degraba un worm. Mai sunt protectii contra keylogerelor pe net si free, nu trebuie neaparat antivirus.
Hai să fim realiști.Nu există parolă spartă, ci parolă furată. Indiferent de cât de lungă sau complicată ar fi, dacă cineva e interesat să o fure instalează un keylogger folosind și o poză pe care userul o va deschide(se știe că într-o poză poți ascunde până la 100 de fișiere de nu mai mult), care se știe că țepele comerciale ce le zice antiviruși nu îi vede, și userul normal de pc nici nu va observa vreo diferență
Dacă se vrea o metodă ce ar fi undeva la 99% sigură ar fi să acceseze conturile de pe un pc ce nu folosește sisteme de operare comerciale și să le schimbe cel puțin o dată pe săptămână, dar desigur asta nu se zice, mai ales cu sistemele de operare ne comerciale, că cică totu-i pe bani.