Art. 360
Accesul ilegal la un sistem informatic
(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Articolul ala 360 e ca sa fie. In realitate, cel mai probabil o sa rida aia de tine si cu dosul. In alta ordine de idei, activeaza frumos two-factor authentication si nu o sa iti intre nimeni pe contul de... orice.
Nu prea ai. N-o sa stea nimeni sa investigheze contul vostru de google, ca sunt altele de facut.
Mai bine asigura-ti contul. Cum ar putea sa se contecteze?
Daca tu faci ce trebuie, nu are cum sa-ti intre nimeni in contul de google!
Adica, daca ai un antivirus cumparat legal si ai o parola lunga, pe care nu o dai nimanui, nu are nimeni cum sa-ti atace contuld e google si nici sa ti-l foloaseasca.
Cat priveste Politia, nu are de ce sa se bage, ca nu ti-a furat nimeni din casa, iar ce ai tu pe computer, este responsabilitatea ta.
Dupa cum spuneam, cand folosesti aplicatii si programe gratite de pe interent, asteapta-te sa fie pline de virsi si sa permita hackerilor sa-ti fure ce conturi vor ei.
In acest caz, tu fiind singurul vinovat ca te-ai expus la furt.
Daca cineva se poate conecta la contul tau acela este un hacker si nu ai cum sa il dai la politie ca el poate fi din brazilia si sa figureze pe ip ca fiind din spania...vezi tu hackerii astia nu sunt prosti.
Schimbă-ți parola. Asta este foarte important, pentru că așa nu va mai știi parola ta. Iar parola trebuie să fie lungă, să o ți minte, să aibă cifre, litere (inclusiv majuscule) și alte caractere. Să nu-ți notezi parola niciunde. Și trebuie să afli și cum ți-a aflat-o. Și dacă poți, și cine. Este periculos să ți se umble la rețele de socializare, mail-uri. Ți se pot trimite viruși (ransomware, keylogger, spyware, troian etc.).
Schimbă-ți parola. Asta este foarte important. Parola să fie lungă, cu cifre, majuscule, diferite caractere și să nu o notezi undeva. Este periculos să-ți se intre pe contul Google. Se pot trimite viruși (ransomware, keylogger, spyware, troian etc.). Trebuie să afli cum ți s-a aflat parola (prin spionaj fizic, spionaj informatic etc.) și dacă poți, să afli și cine ți-a spart parola.
Bună!
Dacă cineva neautorizat pătrunde în contul tău poți face plângere la Poliție pentru violarea secretului corespondenței și pătrunderea neautorizată într-un sistem informatic, însă dacă plangerea ta nu însoțită de dovezi sau nu există un prejudiciu mare, atunci există posibilitatea ca poliția să nu prioritizeze cazul.
Sfatul nostru este să îți setezi parole conform acestor recomandări https://oradenet.salvaticopiii.ro/......eni-contul și să îți securizezi conturile (adresă de email, rețele sociale) setându-ți o întrebare de securitate, un email alternativ și numărul de telefon.