| tonyc7 a întrebat:

De ceva timp incoace, am observat o chestie noua care s-a instalat singura in windows-ul meu, numita Copilot.
O aveti si voi?
E motiv de suspiciune?
Se afecteaza cu ceva windows-ul daca o dezinstalez?

11 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Se poate dezinstala și nu afectează cu nimic Windows-ul.

| NLS a răspuns:

Copilot e urmasul Cortana.
Doar ca mai inteligent.
E o alternativa la ChatGPT, construita chiar pe baza codului ChatGPT.

Eu nu il folosesc. Pentru ca tot ce cauti ajunge in bazele de date Microsoft.

Problema e urmatoarea.
In versiunea 24H2 ce va veni foarte curand (a fost deja lansata, dar tocmai l-au retras, caci a generat niste buguri),
va veni o functie numita Recall.
Chestia aceea e mai periculoasa decat orice alta functie de telemetrie din Windows.
Nu ma joc momentan cu Windows 11, dar am aflat ca se poate dezinstala.
Insa nu tocmai usor.
O sa urmaresc cand va veni update-ul 24H2, si daca reusesc sa o scot, te anunt daca vrei.
E o gaselnita Microsoft care scrie pe SSD capturi de ecran facute desktopului tau, la fiecare cateva secunde.
(inclusiv cu parole, numere de cont, tot ce ai pe ecran)
Ei spun ca aceste capturi sunt pastrate doar pe calculatorul tau, dar nu ii crede nimeni.
CE rost au acele capturi?
Cica sa poti cauta in scris sau vocal, tot ce ai facut in trecut in calculator, ce programe ai avut deschise in data cutare, pe ce site te-ai uitat in 17 aprilie la ora 20.00,
ce joc te-ai jucat in urma cu 3 luni, la ora 15.00, etc

DE toate acestea se ocupa Copilot+
Recall - doar face capturile.
Deci pe perioada lunga, prostia asta grabeste moartea SSD-ului.
In plus, e cel putin pe jumatate inutila functia asta.
Ii setezi totusi o limita, sa nu iti chiar umple HDD-ul.
Asa ca dupa ce atinge limita setata, sa zicem ca ai pus 30GB, sterge imaginile mai vechi, si scrie altel noi in locul lor.
Asta inseamna ca nu poti vedea (nu poti intreba Copilot-ul):
ce am facut in martie 2021 pe PC? LA ce film m-am uitat la ora 21.00?
Pentru ca cel mai probabil nu o sa mai ai capturile de la acea data.

| gabicoo a răspuns (pentru NLS):

Eu am dezinstalat-o din Windows 11 foarte ușor cu ajutorul CCleaner. Asta încă de anul trecut.

Revenind la actualizarea 24H2 te referi la Windows 10 sau 11? Atunci când spui că au retras-o. Eu am Windows 11 neactivat și nu am primit-o. La mine este din cauza faptului că nu am Windows activat, că am ASUS sau că laptopul este destul de ieftin (1500 lei) și cam slăbuț (I3, 8Giga RAM, etc)?

| NLS a răspuns (pentru gabicoo):

Actualizarile se lanseaza treptat, intai in USA, apoi in alte zone.
In cazul de fata,
au vazut ca exista cateva buguri majore, in legatura cu imprimante, scannere, etc, si alte dispozitive pe USB care folosesc protocolul eSCL.

https://zonait.ro/imprimante-scannere-usb-windows-11-24h2/

Cel mai probabil au blocat temporar update-ul, sa nu se mai distribuie pana nu vin cu un patch pentru problemele gasite.

Am uitat sa specific ca Recall si Copilot+ nu vor fi disponibile pe orice procesor.
Doar pe cele care au unitate NPU cu minim 50 TOPS.
Adica doar cateva pana la momentul de fata.

| Dragobeta a răspuns (pentru NLS):

Iata adevarul! Sau cat putem afla din el.
Eu am observat de mai multa vreme ca se fac capturi ecran. W 10. Dureaza o fractiune de secunda. Dar cum laptopul meu e mai lent am timp sa observ asta. Am intrebat pe alte retele unde sunt mai multi IT-isti. Nimeni nu a stiut sa raspunda. Sau, nu au vrut.
Insa ce spui tu ca se sterg de pe HDD sau SSD, e posibil sa fie salvate pe serverele lor. De ce daca nu se urmareste ceva? Caci, zau ca pe mine simplu utilizator nu ma intereseaza ce am scris in urma cu 2 ani. Asta e o gaselnita ca sa le acceptam "spre binele nostru".

| NLS a răspuns (pentru Dragobeta):

Exact, nimeni nu vrea asa ceva, si totuși, se va introduce forțat în noul update pentru W11.
Va functiona doar pe procesoare care au NPU, cu putere peste 50 TOPS.
Adica unele procesoare Intel și AMD, plus noul Qualcomm, lansate în 2024.
Nimeni nu crede ca datele acelea nu vor ajunge și pe serverele lor.

Cu privire la capturile de care spui în Windows 10, sunt sub 0.5% șanse sa fie făcute de Microsoft.
Cel mai probabil ai un virus / Spyware.
Exista viruși care fac capturi de ecran automat, și le pot și stoca pe serverul atacatorului.

| Dragobeta a răspuns (pentru NLS):

Prima data la virus m-am gandit. Am facut scanari cu mai multe programe. Au inalturat ceva. Am reinstalat Windows. Problema se repeta. Doar daca nu cumva cineva anume vizeaza fix pc-ul meu si stie si cum sa intre. Am si firewall... degeaba.

| NLS a răspuns (pentru Dragobeta):

Trebuie sa fie ceva cu calculatorul sau cu rețeaua ta, sau poate cu monitorul.
Bineînțeles ca Microsoft fura date, la fel ca Google și toți ceilalți, dar nu pot face cele mai mari miselii, precum captarea ecranelor, fără a ne anunța acest lucru.
Dacă ar fi cum susții tu, l-ar fi băgat pe ascuns și în Windows 11 și nu s-ar mai fi chinuit 1 an sa ne convingă ca e o funcție revoluționară și folositoare.

| Seby055 a răspuns:

E inteligenta artificiala, nu iti afecteaza cu nimic calculatorul/laptopul.

| tonyc7 explică (pentru Seby055):

Nu doresc asa ceva in laptopul meu, de aceea doresc sa stiu daca poate fi stearsa.

| NLS a răspuns (pentru tonyc7):

Da, poate fi eliminat.
Insa la urmatoarea mare actualizare, (care tocmai spuneam ca e pe cale sa vina - update-ul major 24H2) va fi introdus din nou.

https://www.youtube.com/......tps?/watch

https://www.youtube.com/......tps?/watch