| tonyc7 a întrebat:

Mi s-au adresat insulte si injuraturi pe Facebook la o postare de-a mea, de pe un cont care in loc de nume si prenume real, foloseste un dublu nickname. La foto de profil si coperta nu apar poze cu respectivul. Iar alte poze sa vad sau alte informatii sa aflu despre acel cont, nu mi se permite accesul. Jignirile respective le-au vazut multe persoane, pentru ca am cateva mii in lista (prieteni, cunoscuti si urmaritori).
Vreau sa stiu daca o actiune penala intr-o astfel de situatie poate da rezultate? Am curiozitatea de a descoperi autorul.

17 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Hai mă, ai așa mult timp liber și bani sa umbli prin procese și tribunale că unul s-a luat pe Facebook de tine? Ești amuzant de naiv

| relian a răspuns:

Amice lasa prosteala, lasa ura, nu-ti place ce spune careva pe net, blocheazal, sau si mai bine, seteaza sa nu poti primi mesaje, sa nu comenteze nimeni, decat cei din lista ta, ori doar tu, ai la dispozitie nu stiu cate setari, poti face in asa fel incat sa nu te vada, sa nu poata scrie, sa stiu si eu ce alte rahaturi, le poti seta.

In felul asta nimeni nu te mai poatre jigni, sau stiu si eu scrie ceva. Odata ce ai setari sa faci aceste lucruri, este alegerea ta sa faci ce iti place.
Daca nu vrei sa setezi, atunci stai asa, online nimeni nu te baga in sama, te poate jigni si insulta non stop, are dreptu so faca.Il doare la basca de tine si de miile tale din lista ta de Facebook.

Auzi actiune penala laughing ba esti copac. Afla ca Facebook accepta sa iti faci cont fara sa treci numele real, fara sa pui poza, accepta orice poza si cu animale si plante si orice nume.

| gabicoo a răspuns:

Nu rezolvi nimic. Îi poți face raport și îl poți bloca.

| Cipi1212 a răspuns:

Il poți bloca.

| Celestina003 a răspuns:

În cazul în care ai primit insulte și injurii pe Facebook, iar persoana care le-a adresat are un cont anonim sau falsificat, există posibilitatea de a lua măsuri legale, dar acest lucru poate depinde de câteva aspecte:
Defăimare și Insulte: În România, insultele și jignirile pot constitui infracțiuni de "calomnie" sau "defăimare", iar acest lucru poate fi pedepsit penal, mai ales dacă este vorba de o acțiune care afectează imaginea ta. În funcție de gravitatea și frecvența insulterilor, poți depune o plângere penală.
Identificarea autorului: Chiar dacă profilul este anonim, autoritățile pot solicita platformei (Facebook) datele necesare pentru a identifica persoana respectivă, în cazul în care sunt îndeplinite condițiile legale. Acest proces poate dura și nu este garantat că va duce la descoperirea autorului imediat.
Măsuri de protecție: În primul rând, este recomandat să raportezi contul pentru încălcarea regulilor Facebook și să îl blochezi pe respectivul utilizator. Dacă insultele au fost vizibile pentru multe persoane, acest lucru poate agrava situația din punct de vedere juridic.

Dacă vrei să mergi pe această cale, ar fi bine să consulți un avocat care te poate ghida mai detaliat în funcție de circumstanțele cazului. De asemenea, o plângere penală ar trebui depusă la poliție, iar autoritățile vor începe o anchetă în cazul în care există suficiente dovezi.

| I0NUTA a răspuns:

Raporteaza-l, desi in unele cazuri nu rezolvi nimic, dar macar incearca.

| tonyc7 explică (pentru I0NUTA):

Cui sa raportez? La Facebook? Bun, ii va sterge contul. Isi va face altul. Ce-am rezolvat?

| I0NUTA a răspuns (pentru tonyc7):

Nu rezolvi prea multe, dar macar nu te mai deranjeaza.

| tonyc7 explică (pentru I0NUTA):

Daca isi face un nou cont, ma va deranja din nou. Stiu din experiente anterioare si banuiesc ca ar fi aceeasi persoana. De-asta ma intereseaza masuri mai serioase, dosar penal sau chemare in judecata.

| I0NUTA a răspuns (pentru tonyc7):

Adaugi pe Facebook doar persoane cunoscute.
Daca vrei sa actionezi in instanta, vorbeste cu un avocat.

| YoungDogIceKilla a răspuns:

Da, si da-le raport

| DavidVladut16 a răspuns:

Dacă nu îți convine ce spune respectivul poți să ignori și să blochezi

| tonyc7 explică (pentru DavidVladut16):

Vreau sa raspunda penal. Asta cu ignoratul si blocatul nu e masura. Isi poate face un nou cont si actioneaza la fel.

| DavidVladut16 a răspuns (pentru tonyc7):

Eu ți-am dat un mesaj bun, blochează și ignoră și dacă îți face conturi nou ignori

| Korkodeln a răspuns (pentru tonyc7):

Sa raspunda penal, muhahahaha, bine asa, il faci in tribunale happy.
Nu, daca nu esti vreun politician sau celebritate ii doare undeva pe feisbuk de tine.

| alina2k18 a răspuns (pentru tonyc7):

Raspunde civil nu penal.
Penal era in vechiul cod daca demonstrai cu DOVEZI ca ti-a fost lezata imaginea.

| Dragos199807 a răspuns:

Da de ce folosești un nickname? Ce ne ascu? nzi?,