| matrix100 a întrebat:

Providerii de internet au obligatia conform legii sa pastreze istoricul navigarii pe internet, istoricului browserului, adica istoricului paginilor vizitate timp de 3 luni de zile, dupa care aceste informatii sunt sterse. Este adevarata propozitia anterioara? Multumesc anticipat

13 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Orice site detine destule informati despre tine si TPU stie din ce oras esti,ce operator ai, prin gps stie si numarul casei tale, telefonul transmite informati non stop google, Facebook, si tot, operatorul de telefonie pastreaza toate mesajele, apelurile si poate chiar sa isi vanda numarul unor filme care ofera promoti, operatorul de internet arhiveaza absolut tot cat timp are chef ei, faza cu libertatea de exprimare sunt basme la fel si initimitatea

Bula
| Bula a răspuns:

Aceasta obligatie a providerilor este legiferata pentru intregul UE si se refera la o perioada de 6 luni, atat pentru pastrarea numerelor telefonice, cat si pentru adresele site-urilor apelate de fiecare utilizator, DAR fara dreptul de a inregistra /pastra continutul conversatiilor.
Pentru asultarea si inregistrarea convorbirilor este nevoie de o hotarare judecatoreasca (in caz de suspiciune de frauda, anti-tero etc.).
Nu se inregistreaza istoricul browserului (acesta poate fi sters oricand de utilizator), ci cererile ajunse pe server pentru accesarea destinatiilor apelurilor.

| doctorandus a răspuns:

Principial vorbind, providerul nu are obligatia de a inregistra ce websiteuri au fost accesate de abonati. Legea prevede ca se stocheaza ce numar de telefon a dat telefon la ce numar de telefon, data, ora, minutul, secunda si durata convorbirii. Similar pentru ce e-mail trimite la ce e-mail si pentru SMS-uri.

Providerii tin loguri pentru uz tehnic (prevenirea si combaterea abuzurilor). Aceste loguri nu sunt cele cerute de legile Big Brother, ci tin de bunul mers al firmei. In momentul in care nu mai au ce face cu datele respective, ele sunt distruse.

Eu de ex. folosesc OpenDNS (Cisco) + dnscrypt, asa ca Cisco stie ce websiteuri apelez, nu providerul meu de internet. Providerul meu de internet stie doar IP-urile apelate, dar pe un IP se pot afla sute de websiteuri, asa ca providerul meu nu stie ce websiteuri vizitez. In plus, am VPN fara loguri prin care nici Cisco si nici providerul meu nu mai pot sti nimic din ce fac eu pe internet. Bine, in general nu-l prea folosesc, pentru ca nu am nimic de ascuns cu ce fac eu pe internet, il folosesc doar cand nu am acces la anumite websiteuri.

Plus ca pe serverul de DNS orice reclama de pe websiteul X afisata de Google sau Facebook se pune drept accesare a websiteului X. Deci, nu se poate sti daca a fost dorinta utilizatorului sa acceseze websiteul X, el doar apare la loguri.

IP-ul nu este o dovada a identitatii, de ex. ce s-a facut de pe un anumit IP putea fi facut de sot, sotie, copil, musafir, vecin care a spart WiFi-ul sau un hacker din Vietnam sau din Hackerville romanesc.

| anonimg a răspuns:

Nu știu cum stau lucrurile cu internetul (sunt curios și eu), dar știu că providerii de telefonie mobilă/fixă păstrează convorbirile telefonice timp de 6 luni.

| Ora de net a răspuns:

Buna,

Furnizorii de internet tin inregistrari a traficului, dar perioada de timp poate sa difere in functie de legislatia nationala, cea europeana si spatiul pe care il au disponibil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se stie sigur daca e adevarata, dar ar fi necesara.
Ca daca ti-a fost spart vreun cont sau s-a intamplat ceva mai nasol, poti vedea daca a fost din reteaua ta sau din exterior si poti stii precis cum sa securizezi.
Daca e nevoie de schimbat parola (atac din exterior) sau de pus un router mai bun, cu criptare (atac MITM).

| Nonameagain a răspuns:

Fals. Dupa 3 luni (probabil 3) sunt ahivate.
Vor fi multi care vor sari sa ma contrazica, fiind ei specialisti in tot. Dar iti spun din experienta ca dupa mai bine de trei ani mi s-a gasit si ce credeam eu ca am sters bine.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Nonameagain):

Ca tot veni vorba, s-au stocat datele in intregime sau doar istoricul?

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Spatiul de stocare costa, asa ca providerii (daca nu sunt obligati prin lege) nu se leaga la cap daca nu-i doare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Pai da aici e ceva ciudat, deoarece daca au cont Google Drive business, nu numai ca le pot lua tuturor pozele si video-urile si documentele cu stocarea nelimitata, dar daca au mai mult de x clienti au nelimitat orice tip de fisier (cum ar fi loguri, istoric, marcaje(de la sincronizarea browserului), auth token-uri, parole (si ele tot prin requesturi sunt transmise), chei etc.)

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Spatiul de stocare "nelimitat" nu inseamna infinit, ci inseamna fair use.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Si compresie buna. Eu am bagat 80GB de eBooks si cand mi-as descarcat datele, are Docs o compresie pentru pozele din documente si text, tot folderul ala avea 64MB ocupati si erau inteligibile pozele si intregi documentele.
Nu pot intelege acum ce ratio a fost ala si cu ce naiba algoritm.

| Nonameagain a răspuns (pentru anonim_4396):

In intregime. Continutul dialogului, comentariilor, etc.