...este termenul folosit pentru a defini diverse forme de abuz psihologic, asemănător cu hărţuirea conveţională, dar comunicată prin Internet. Cyberbullying-ul poate include:
·Umilirea repetată a unei persoane
·Trimiterea de mesaje text obscene prin intermediul Internetului
·Trimiterea de conţinut obscen şi ofensator prin intermediul mesageriei web pentru a intimida pe cineva
·Folosirea de conţinut obscen în timpul convorbirilor online
·Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conţinând informaţii umilitoare
·Trimiterea de ameninţări
·Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauză
Cyberbullying-ul apare de obicei în contextul folosirii aplicaţiilor de mesagerie instante cum ar fi WhatsApp, Facebook Messenger, Skype etc. El poate lua proporţii şi mai mari devenind public atunci când are loc pe bloguri sau reţele sociale cum ar fi Facebook, AskFM sau websituri cum ar fi Youtube. Aplicaţiile telefoanelor mobile sau imaginile video/foto capturate cu camera telefonului pot fi şi ele folosite pentru a hărţui în acest fel.
Cyberbullying-ul poate avea următoarele efecte:
·Scăderea stimei de sine şi a sentimentului de siguranţă
·Sentimente de frică, supărare, ruşine
·Refuzul de a se prezenta la şcoală
·Creşterea anxietăţii
·Creşterea posibilităţii apariţiei tuburărilor de stres
·Evitarea activităţilor de grup, retragerea de la prieteni
·Schimbări în starea de spirit, comportament, somn sau apetit
·Alimentarea prejudecăţilor ce ţin de rasă, religie, sexualitate
Romania este ţara cu cea mai mare incidenţă a hărţuirilor din Europa. Studiul EU Kids Online II arată că 41% dintre copiii români intervievaţi au declarat că au fost hărţuiţi în vreun fel, atât online cât şi în humea reală, iar 13% declară că au fost hărţuiţi online. Tot acelaşi studiu arată că cei mai mulţi dintre cei hărţuiţi au declarat că acest lucru li s-a întâmplat pe o reţea de socializare sau prin intermediul mesageriei instante.
"Romania este ţara cu cea mai mare incidenţă a hărţuirilor din Europa. Studiul EU Kids Online II arată că 41% dintre copiii români intervievaţi au declarat că au fost hărţuiţi în vreun fel, atât online cât şi în humea reală, iar 13% declară că au fost hărţuiţi online. Tot acelaşi studiu arată că cei mai mulţi dintre cei hărţuiţi au declarat că acest lucru li s-a întâmplat pe o reţea de socializare sau prin intermediul mesageriei instante."fiecare stat spune acelasi lucru ca la ei e cea mai mare etc.ca si cu utilizarea internetului la fel spune fiecare stat.
Cyberbullying, este agresiunea pe internet sau pe telefon impotriva oricarei persoane nu numai a copiilor.
Am patit si eu asta in scoala.eram hartuit frecvent, directoarea nu vroia sa faca nimic si m-am mutat din liceul acela
Stiam ce inseamna.
Sper doar ca asfel de rapoarte/sondaje sa-i descurajeze pe cei care ar vrea sa inceapa o asfel de activitate-infractionala, iar cei care au nevoie de ajutor(victimele), sa-l ceara si sa fie ajutate asfel in cat sa nu existe consecinte negative iar agresorul/agresorii sa fie pedepsiti corespunzator, sa traga in acelasi timp un semnal de alarma evitand acest cerc vicios continuu si reducand(cel putin) numarul cazurilor.
Daca romanii sunt cei mai hartuiti pe net nu-i mare scofala. Vezi si auzi asta peste tot.
116111 TelefonulCopilului întreabă: