Așa cum probabil ați observat că în mai toate rețelele de socializare există persoane care promovează linkuri atașate unui anumit text, aparent inofensiv: „Accesează linkul pentru a vedea/câștiga etc...” și apoi linkul. La prima vedere totul pare în regulă, însă nu toți țin cont de context și situație, astfel putând accesa linkul ori din greșeală, ori din pură curiozitate.
Problema în sine nu este neaparat linkul, ci siteul din spatele lui către care duce. În cele mai multe din cazuri pentru că ele apar extrem de rapid și foarte puține sunt detectate automat, siteurile acestea au ca scop principal phishingul.
Phishingul este o tentativă frauduloasă prin care să convingă oamenii că sunt într-un mediu sigur, iar odată ce le-a fost obținută încrederea, oamenii din spatele siteului pot cere date personale, senzitive, inclusiv carduri bancare sau acte pentru ca apoi să le fure.
De aceea e important să vă informați și să vă asigurați că sursa e una de încredere. Nu accesați linkuri suspicioase, în special de la utilizatorii care nu inspiră încredere, indiferent că se întâmplă pe Facebook, Instagram, Youtube, TPU, Twitter, Tik Tok, Gmail, Yahoo și așa mai departe. Practica de tipul phishing se întâmplă oriunde în lume, oricând, iar singurul mod prin care ne putem proteja este vigilența.
Ceea ce puteți face, indiferent de platforma folosită, este să raportați acele conturi, postari, mailuri etc. pentru a descuraja cât se poate astfel de comportamente.
Informați-va si veți în siguranță! ;)
CookieDog
Folosesc adblock, ublock si nu accesez adrese de internet decat de care stiu ca sunt ok
va recomand acest site unde puteti verifica orice adresa de internet https://www.virustotal.com/gui/home/upload
Eu as propune ca sambata, duminica noi seniori sa putem bana useri noi care spameaza TPU, in fiecare sfarsit de saptamana se intampla asta, pentru ca e usor sa iti creezi cont nou pe TPU si spamezi cat vrei, degeaba sunt banati luni ca revin sambata
Folosesc AVG Free, Mozilla Firefox, AdBlockPlus, iar acest trio ma scapa aproape integral de site-uri periculoase.
In plus, nu accesez link-uri suspecte, necunoscute, pe care le primesc prin e-mail sau social media.
DNS over TLS catre Quad9. Opnsense cu Sensei. PeerBlock (cu ads, spyware si hackeri). Kaspersky Security Cloud Free.
Eu ma feresc de orice mi se pare rau. Chiar si de o femeie care imi spune ca ma iubeste.
Mulțumesc că ați colaborat cu mine
Consider că lumea trebuie să fie conștientă în permanență de astfel de tentative când navighează internetul, în special acum, când internetul a devenit o parte relativ esențială pentru multe persoane.
As vrea sa mai adaug : Phishingul nu e doar pe internet. Poate apărea și ca un mesaj SMS sau chiar un plic așezat în poartă, un flyer pe drum samd.
Acum câteva săptămâni am văzut ceva extrem de inteligent : un mesaj SMS de tipul "Informații cont PayPal : au fost extrasi 400 euro pentru comanda "Adidași Black Ultraboost 20". Informații aici :"
Și un link cu un site care arata exact la fel cu pagina de login de la PayPal. Site-ul avea până și certificat SSL valid.
Dacă chiar as fi avut cont la PayPal probabil m-ar fi păcălit și mi-aș fi luat-o destul de rău. Fiți atenți la situațiile care v-ar face să pierdeți cumpătul.
Phishingul nu e doar reclama aia "ai câștigat un telefon" sau e-mailul de tip "Bill Gates trimite bani ca să faci orfelinat in Romania".
Phising poate fi peste tot. Nu neapărat pe internet.
Folosesc ublock origin și bunul simț. Acestea m-au ferit întotdeauna de linkurile de acest gen. Pentru toți cei ce se lasă păcăliți de asemenea linkuri am câteva sfaturi: dacă oferta sună bine, este atât de tentantă încât nu-i poți rezista și îți aduce „câștiguri garantate" atunci e țeapă, doar vă pierdeți timpul și eventual banii. Pe internet nu oferă nimeni nimic pe gratis așa că gândițivă ce ar avea de câștigat dacă ar oferi de exemplu telefoane sau cine știe ce altceva. Nu introduceți nici-o dată datele de card, buletin, sau numărul de telefon pe site-uri de care nu sunteți sigur, s-ar putea să regretați amarnic ulterior. De asemenea, folosițivă de bunul simț. Nu vă împrăștiați datele personale peste tot, nu puneți adresa voastră de e-mail, Facebook-ul, numărul de telefon, etc pe forumuri publice sau în orice loc în care informația rămâne stocată și va fi citită de mii și mii de oameni pentru că inevitabil se vor găsi unii care vor încerca să profite de bunătatea și neștiința voastră. Internetul e o groapă cu rechini, nu vă aruncați în mijlocul lor de bună voie.
Foarte bun subiectul. Chiar și aici pe TPU au fost cazuri de fishing. Acum câteva zile am dat report la 3.
Din ce in ce mai multe din păcate. Mai nou au început să dea mesaje pe privat.