Daca nu incerci sa faci niste exercitii pentru brate, nu ai sa reusesti niciodata sa faci tractiuni. Ia niste gantere mai mici si fa miscari cu ele. Sau fă flotari.
Flotarile n-au treaba cu tractiunile.
Flotari: pectoral, deltoid, triceps
Tractiuni: biceps, muschii spatelui
Lasa-l sa faca si flotari si daca nu ti-o spune ca a inceput sa faca si tractiuni, ai sa vezi.
Am sanse in doua saptamani?
Acum daca tu te incapatanezi sa crezi ca facand flotari te "antrenezi" pentru tractiuni e problema ta, iar ca el accepta asta va fi a lui cand va realiza ca ajunge in stadiul sa faca si 100+ flotari, ramanand totusi incapabil sa faca o tractiune. La tractiuni ajuta, in primul rand, evident, chiar tractiunile (asistate) si apoi exercitiile de tras, precum ramatul invers. Exercitiile de impins nu-si au rostul aici, ele lucrand, dupa cum am zis deja, alti muschi.
Pai si ce sa fac? Pot reusi intr o saptamana?
Ce sa faci ti-am cam zis deja. Ai mai multe variante care te pot ajuta:
1. Tractiuni negative - te ridici cu ajutor (fie folosesti un scaun, fie te impinge cineva) si te lasi in jos cat mai incet posibil.
2. Izometrie - te ridici in acelasi mod ca la 1, dar in loc sa cobori, mentii pozitia cat mai mult posibil.
3. Tractiuni asistate - exista aparate pentru asa ceva, dar daca nu ai acces la niciunul sunt la fel de utile benzile elastice. Ai aici exemplu: https://youtu.be/RKLLh8dHRhg
4. Ramat invers - il poti face la orice bara, la paralele sau la inele, depinde de care dispui.
Astea sunt cele mai utile. Daca vei reusi sa faci o tractiune intr-o saptamana nu am de unde sa stiu eu. Depinde de forta ta actuala si de cat de mult si eficient te vei antrena (apropo, nu exagera cu antrenamentul, oricat de mult ti-ai dori sa faci tractiuni, nu e recomandat sa soliciti continuu aceiasi muschi).
Multumesc
Daca le faci regulat, da. Nu incerca sa faci multe de la inceput, pentru ca vei face febra musculara si va fi dureros pentru tine. Progresiv, 5-6 azi si apoi cresti numarul zilnic. In 2-3 serii pe zi.
Am facut sport (volei) 20 si ceva de ani, asistat de antrenor si sfaturile lui mi-au prins bine. Daca tu faci asta dupa model nou, este alta problema.
Daca antrenorul tau ti-a zis ca flotarile te ajuta la tractiuni, atunci n-are decat sa se lase de antrenorat. Desi tind sa cred ca asta a venit doar de la tine, insa daca o sustine si un antrenor, cu atat mai rau. Anii pe care ii ai de sport nu ma impresioneaza in niciun fel, am facut si eu destul sport si inca fac, traind inca printre sportivi si antrenori. Asta mi-a demonstrat (iar tu imi confirmi inca o data) ca nu intotdeauna sportivii au cunostintele necesare despre sport.
Am facut deja... Am facut prea multe si acum am o febra... Sunt tehnici de ridicare?