In procesarea laptelui acru, chefirului, iaurtului, branzeturilor etc. zerul se separa, fiind considerat un "produs secundar". Producatorii casnici le arunca, dau la animale, dar uneori le folosesc si la prepararea unor mancaruri (vezi "balmos"-ul).
Zerul este folositor digestiei (si chiar intregului organism) daca este proaspat (inca nu miroase si nu are gust de stricat).
Tehnologiile alimentare moderne folosesc zerul pe scara larga, mai ales pentru prepararea produselor lactate mai ieftine.
Gusta zerul ramas de la chefir, iar daca iti place, atunci cate 1/2-1 cana de zer, fara sa-ti faca probleme.
Mie-mi personal nu-mi place gustul zerului, iar cand imi fac lapte acru, atunci le amestec cu "partea alba" si le consum impreuna.
Să n îl arunci. el se dă la viței când nu vrei să le dai lapte, e bun și pentru tine. Și eu când merg la Piața Mărăști, bag 2 badoage de plastic la 2 litri fiecare că e doar 6 lei per total, de la oi ecologice din Chinteni.
Ideea e ca zerul are un procent foarte mic de proteine... ca sa obtii proteinele dintr-o cutie de proteina din zer, se folosesc aproximativ 100kg de zer.
Nu-l bea. Proteina din zer e obținută din multe kilograme de zer după cum a spus si Cosmin, 100ml de zer sunt apa de ploaie, riști să te strici și la stomac.
fetita97 întreabă: