Tinand cont ca ai experienta la schiat, o sa iti fie mai usor sa inveti, si bineinteles ca se poate singur doar ca nu o sa inveti asa rapid ca si cu un instructor Daca vrei pot sa iti mai dau niste sfaturi care sa te ajute la inceput.
Probabil ca poti sa inveti si singura, dar daca vrei sa inveti mai usor, mai rapid si mai corect sa mergi, ai nevoie de un instructor. Eu nu ma dau cu snowboardul doar cu schiurile dar presupun ca si la snowboard este la fel ca la schiuri in sensul ca la schiuri tot taranul stie sa se dea pe ele, dar foarte rar vezi pe cineva care se da corect din punct de vedere tehnic.
Daca ai timp sa citesti, am gasit asta pe un site. Daca nu, ar fi bine sa gasesti un profesor, ar fi mai simplu si mai sigur pentru tine :)
Pasul 1! Echipament!
Ti-ai pus ambitia sa inveti sa te dai cu placa si sa faci furori pe partie? www.descopera.ro te ajuta, cu cele mai importante 10 sfaturi despre snowboarding, adica cel mai scurt drum catre senzatiile extreme, pe care se pare ca ti le doresti:
Pentru a te urca pe snowboard trebuie in primul rand sa te imbraci confortabil, cu haine de iarna, alaturi de care sa nu lipseasca manusile, caciula (casca) si ochelarii de protectie. Incheieturile sunt foarte vulnerabile, mai ales la incepatori, asa ca o pereche de aparatori pentru incheieturi nu strica nimanui.
Pasul 2! Placa!
Cauta o zona plana, unde sa te poti aseza fara sa aluneci, aseaza snowboardul in fata ta si baga piciorul de baza in legatura din fata a placii si strange legaturile de la degete si cele de la glezna, pana cand simti ca piciorul sta fix, dar confortabil.
Totusi, daca folosesti un snowboard cu sistem "step-in", dupa ce introduci piciorul in legaturi misca-l putin, pentru a te asigura ca s-a fixat bine.
Ca si cu primul picior, repeta aceleasi miscari si cu piciorul din spate si asigura-te ca picioarele sunt fixe in legaturi.
Pasul 3! Cum sa urci pe partie!
Urca pe o panta redusa, cu piciorul din fata in legaturile placii si cu piciorul din spate liber (pentru a putea face asta, trebuie sa aveti umerii si varfurile picioarelor indreptate catre varful pantei). Fa cate un pas cu piciorul liber, iar apoi ridica piciorul care este legat de snowboard, pana cand ai reusit sa urci destul.
Pasul 4! Invata sa te dai cu placa!
Aseaza-te si fixeaza-ti ambele picioare in legaturi. Cu placa asezata perpendicular pe panta, ridica-te astfel incat sa fii cu fata indreptata spre poalele partiei. Majoritatea greutatii fiind lasata pe calcaie, lasa greutatea, putin cate putin, pe degete si vei incepe sa aluneci pe derdelus. Daca vrei sa te opresti, ridica din nou degetele si concenteaza greutatea pe calcaie.
Repeta acest procedeu pana cand observi ca poti concentra greutatea si poti sa pornesti si sa opresti placa.
Pasul 5! Patinajul!
"Patinajul" este o calitate esentiala pentru suprafetele plate si urcarea in telescaun. Cu piciorul din spate liber, impinge-te pe placa, asemenea unui skateboard, pana ajungi la destinatia dorita.
Totusi, o buna parte a skateboarderilor aleg sa tina placa in brate atunci cand se urca in telescaun.
Atentiuni!
Placa de snowboard este foarte pretentioasa! Daca este prea mare, prea mica, prea lata sau prea subtire, acest lucru se va vedea in "evolutia" fiecarui snowboarder.
Lungimea snowboardului trebuie sa fie la 90% din inaltimea ta. Altfel spus, snowboardul perfect trebuie sa iti ajunga pana la nas!
Latimea snowboardului este si ea foarte importanta. Un snowboard prea lat iti va ingreuna concentrarea greutatii pe varfuri sau pe calcaie, in timp ce un snowboard prea ingust va fi cel mai scurt drum catre accidente, varfurile boots-ilor intrand tot timpul in zapada.
Bootsii trebuie alesi cu atentie! Acestia trebuie sa fie confortabili si compatibili cu legaturile placii!
Pasul 6!
Simuleaza coborarea de pe telescaun, mergi pe o bucata usor inclinata si asigura-te ca doar piciorul din fata este in legatura sa. Indreapta placa spre poalele partiei si lasa greutatea pe piciorul din fata, incepand sa aluneci catre o zona plata, in care sa poti opri.
Cand incepi sa aluneci, pune piciorul din spate in "stomp-pad" (bucata de burete care se aplica, optional, intre cele doua legaturi), in paralel cu legatura din spate si continua alunecarea pana la o oprire stabilita anterior.
Pasul 7! Telescaunul!
O data ce te simti in largul tau si simti ca te descurci in zona neinclinata si ca te descurci si pe cea usor inclinata, esti gata sa urci in telescaun. Vezi de la distanta cum se urca in telescaun alti snowboarderi, pana cand intelegi tehnica de baza.
Pasul 8! Prima coborare!
O data ajuns in varful partiei pentru incepatori, cu fata la poalele partiei, incepe sa te misti dintr-o parte in alta (Falling Leag - Frunza care cade), concentrand greutatea pe partea calcaielor in tot timpul.
Pentru a incepe coborarea, concentreaza, cate putin, greutatea pe varful piciorului din fata, iar pentru a opri lasa din nou greutatea pe calcai.
Cand te apropii de marginea partiei sau pur si simplu vrei sa schimbi directia, opreste-te si concentreaza greutatea pe varful celuilalt picior, continuand in acelasi stil pana la capatul partiei
La urmatoarea tura incearca sa faci aceeasi manevra, dar fara sa te mai opresti. Schimba doar concentrarea greutatii de pe un picior pe altul, urmand sa te lasi pe calcaie doar atunci cand vrei sa opresti.
Pasul 9! Intoarcerea in "J"!
O data ce est stapan pe "Falling Leaf" atat pe calcaie cat si pe varfurile picioarelor, esti gata pentru intoarcerea in J. Aceasta tehnica functioneaza la fel ca "Falling Leaf", dar, cu un moment inainte sa opresti, scopul este sa indrepti placa direct in jos si sa cotesti brusc pentru a opri.
Incepe pe marginea calcaielor. Cu umerii indreptati in catre poalele partiei, apasa incet pe varful piciorului din fata, pana in momentul in care placa este indreptata in jos. Ridica degetele pana concentrezi greutatea pe calcaie si intoarce pentru a opri.
Continua "Intoarcerea in J" pana la capatul partiei.
De asemenea, "Intoarcerea in J" se poate face si invers:
Intoarce-te, in asa fel incat sa stai cu fata catre varful partiei. Apasa incet pe calcaiul piciorului din fata pentru a incepe coborarea. Continua sa apesi pe calcai pana cand placa ajunge cu fata la capatul partiei si apasa pe degete pentru a opri.
Pasul 10! Intoarceri combinate!
Mai ai foarte putin pana la intoarcerile combinate. Tot ce trebuie sa faci este sa combini "Intoarcerile in J" de pe calcaie cu cele de pe varfuri. O data ce inchei intoarcerea pe calcaie, apasa pe varful piciorului din fata pentru a incepe o noua coborare.
Atentiuni!
Placa de snowboard este foarte pretentioasa! Daca este prea mare, prea mica, prea lata sau prea subtire, acest lucru se va vedea in "evolutia" fiecarui snowboarder.
Lungimea snowboardului trebuie sa fie la 90% din inaltimea ta. Altfel spus, snowboardul perfect trebuie sa iti ajunga pana la nas!
Latimea snowboardului este si ea foarte importanta. Un snowboard prea lat iti va ingreuna concentrarea greutatii pe varfuri sau pe calcaie, in timp ce un snowboard prea ingust va fi cel mai scurt drum catre accidente, varfurile boots-ilor intrand tot timpul in zapada.
Bootsii trebuie alesi cu atentie! Acestia trebuie sa fie confortabili si compatibili cu legaturile placii!
Sursa: www.about.com
tzaka27dec întreabă: