| Scorpions13 a întrebat:

am si eu cateva nelamuriri dar va rog spuneti din ce stiti intamplari, etc nu povesti sau teorii.

Raspunde-ti-mi la toate punctele si as ruga daca se poate sa raspunda brigaela sau un expert TPU in domeniul acesta (medic endocrin ).

Am 18 ani si 1.78 si as vrea sa mai cresc cam pana la 1.85-1.88 si as dori sa imi spuneti daca as avea sanse. Vreau sa va zic ca eu m-am dezvoltat tarziu pana pe la 16 ani aveam 1.55 apoi am crescut deodata pana la 1.75 si acum am 1.78.

Este bine sa ma intind seara in pat sa trag din picioare? deoarece ma cam doare spatele cand fac asta.

Mai fac si exercitii gen : podul, flexii, exercitii care imi solicita intinderea spatelui si a coloanei.

Ar fi bine daca m-as apuca de baschet?

Va rog spuneti-mi ce e bine si ce nu e bine din ce v-am scris.

Si inca ceva e bine sa iau vitamax si calciu cu d 3?

Am auzit ca daca iei calciu nu mai cresti deoarece ingroasa oasele si ca e bine sa il iei din alimente si lapte.

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu exista nici un medic endocrinolog pe site, dar voi incerca eu sa-ti raspund:
1. E imposibil sa mai cresti atat de mult, cel mult vei mai creste 3-4 cm.
2. Intinsul picioarelor nu te ajuta la crescut, nu inteleg ce medic ti-a spus sa faci asa ceva, dar este inutil si probabil primejdios daca te doare.
3. Exercitiile de gimnastica care trag de coloana inhiba cresterea in inaltime. De aceea gimnastii sunt scunzi.
4. Baschetul, handbalul, inotul te pot ajuta sa cresti in inaltime. Destul de redus la varsta ta, dar sunt bune.
5. Calciul si vitamina D3 vor duce la calcificarea cartiliajelor de crestere si vor opri cresterea in inaltime. Nu ai nici un motiv sa le iei daca vrei sa cresti in inaltime, fiindca obtii efectul advers.
5. Mergi si fa o radiografie de pumn pentru a vedea daca cartilajul de crestere e inca deschis, asa vei afla daca mai poti creste. Daca s-a calcificat (sub efectul varstei si al tratamentului cu calciu si fixatori de calciu) nu vei mai creste deloc.

| Scorpions13 explică (pentru Brigaela):

Am uitat sa mai spun ca inca nu am atins media dintre parinti + deiferenta de la baieti tata are 1.86 si mama 1.72 deci trebuia sa ajung cel putin la 1.83, 1.84

| Brigaela a răspuns (pentru Scorpions13):

Regula respectiva este una care nu se verifica decat arareori. Cunosc baieti mai inalti decat ambii lor parinti si baieti mai scunzi decat ambii lor parinti. In general, parintii inalti au copii inalti, dar nu obligatoiu, fiindca copiii pot semana cu un bunic/bunica mai scunzi.

4 răspunsuri:
| cobritsA a răspuns:

Salut.nu cred ca vei mai creste asa de mult, poate vreo 4-5 cm. Daca intinzi picioarele, crede-ma nu cresti, faci acest efort degeaba si +ca te mai si doare.Gimnastica,din contra,nu te inalti, ci invers. Poti sa faci un sport cum ai zis tu baschetul, inotul.Vitamine,nici gand.Am avut un prieten care a luat pastilute, zicand ca o sa creasca si din pacate efectul a fost exact invers(advers) ca sa zic asa.Mai bine te duci la un doctor si o sa te lamureasca elbig grin
o zi buna

| ralucutza12345 a răspuns:

Nu stiu exact sa-ti raspund la toate intrebarile dar iti spun doar atat: baschetul o sa-ti fie de mare ajutor! succes!