Este un sport relativ tânăr, apărând în Europa la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Originile lui sunt însa mult mai depărtate și le găsim în unele jocuri cu caracter popular practicate în Evul Mediu și în jocurile dinamice folosite în școlile din centrul și nordul Europei la începutul secolului XIX. În toate variantele lui, jocul de handbal a apărut mai întâi în școli ca material didactic, rod al imaginației creatoare a unor eminenți profesori de educație fizică. Părintele handbalului modern este considerat a fi profesorul german de educație fizică Carl (sau Karl) Schelenz, care a introdus reguli și care a folosit un teren de aceeași mărime cu cel de fotbal. Pe atunci o echipă avea 11 jucători.
Terenul de joc este un dreptunghi cu lungimea de 40 metri și lățimea de 20 metri și este compus din două spații de poartă și o zonă de joc. Liniile laturilor lungi sunt numite linii de margine, iar liniile laturilor scurte sunt numite linii de poartă (între barele porții) sau liniile exterioare porții (de ambele părți ale porții). În jurul terenului de joc trebuie să existe o zonă de siguranță, cu o lățime de cel puțin 1 metru de-a lungul liniilor de margine și 2 metri în spatele liniilor exterioare porții. Caracteristicile terenului de joc nu trebuiesc modificate în timpul jocului, astfel încât una dintre echipe să fie avantajată.
Mingea este sferică și trebuie să fie confecționată din piele sau din material sintetic. Suprafața nu are voie să fie alunecoasă. Deoarece în general este manevrată cu o singură mână, mărimile oficiale variază depinzând de vârstă și sexul echipelor.
Scopul fiecarei echipe este de a inscrie goluri in poarta adversarului, aruncand mingea cu mana din afara suprafetei portii.
Fiecare gol inscris valoreaza un punct. La sfarsitul timpului regulamentar, echipa cu cele mai multe puncte castiga meciul.
Jucatorii nu pot lovi mingea decat cu mainile: orice minge care atinge o parte a corpului mai jos de genunchi este considerata abatere.
Numai portarul poate devia mingea cu piciorul (mai putin in afara zonei sale, caz in care si el este privit ca un jucator de teren).
Coechipierilor lui le este interzis sa ii paseze mingea cand acesta se afla in propriul spatiu de poarta.
Jucatorii pot dribla mingea si pot face trei pasi cu ea in mana.
Extrema stanga, inter stanga, pivot, centru, inter dreapta si extrema dreapta.(pozitia)
Sper ca te-am ajutat. Funda?
anonim_4396 întreabă:
Alin_3614 întreabă: