| JeSuisAnonimus a întrebat:

Am 14 m-am inscris cu un prieten la o sala de fitness si as vrea sa va intreb ce exercitii am putea sa facem pentru a ne tonifia un pic muschii, astfel incat sa nu ne afectam foarte tare coloana, pentru ca suntem in crestere. Multumes anticipat! Dau funda happy

Răspuns Câştigător
| Vertic_Sergiu_1996 a răspuns:

Ideea de a te înscrie la o sala e foarte buna, doar ca, pentru a tonifia mușchii, trebuie sa ii ai. Ideea este ca, la cum pui tu problema, ar exista 2 sali: de forța si de fitness. Dar sa zicem ca nu ai mai fost pana acum la sala daca nu stii ce exerciții sa faci.
In primul rand, trebuie sa faci antrenament de luare in greutate (aka bulking), dupa care o sa arați ca omul din reclama Michelin (bine, exagerez). Faci exercitiile normale (biceps+spate/piept+umeri+triceps/picioare/abdomen), pentru a lua masa musculară. Acest antrenament se face cu un număr redus de seturi per exercitiu (3-4), la un număr de 8-10 repetari.
Trecem prin timp si ajungem in punctul in care ai asa-zișii mușchi. Daca vrei sa fii "fit", "cool", "tonifiat", "striat" etc, trebuie făcute niște exerciții prin care sa scapi de stratul de grăsime (acumulat in perioada de bulking) si sa ramai doar cu masa musculară. Bineinteles, pe lângă exercitiile adecvate, trebuie ținuta o dieta pe care eu o numesc "mancare de iepuri", alcătuită in mare parte din chestii verzi.
Exercițiile alea speciale se fac într-un număr mai mare de seturi, cu mai multe repetari (12-15), cu o greutate relativ mai mica (seamănă foarte mult cu cele de anduranța, dar sunt gândite in asa fel încât sa nu iti facă muschii sa crească). Dietele/regimurile/programul propriu-zis il gasesti la Angel Fitness (cauți pe yt, perioada de definire). Diferența majora dintre cele doua perioade consta in antrenamentul de cardio, care nu o sa mai joace rolul de "încălzire", ci de antrenament serios. Totusi, la 14 ani este relativ usor sa ai muschii tonifiați (dar totusi nu e prea recomandat), tocmai pentru ca esti in creștere. Se va observa foarte tare ca vei scade din greutate foarte usor, într-un timp foarte scurt (dar, din nou, nu este bine).

Apropo, coloana nu o poti forța deoarece nu lucrezi cu greutăți foarte mari.

Sper ca ți-am fost de folos, daca ai nelămuriri, sunt aici sa iti răspund.

Funda? c:

| aXy99 a răspuns (pentru Vertic_Sergiu_1996):

De ce sa faca 1000 de mii de repetari cu greutate mai mica in loc sa faca normal? Daca tine dieta si face cardio, e suficient. Asa isi va pastra forta/masa mai bine.

| Vertic_Sergiu_1996 a răspuns (pentru aXy99):

Pentru ca daca face cu o greutate cu care sa facă maxim 10 repetari va câștiga masa musculară, deci va lua in greutate.

ps: "1000 de mii" nu exista happy

2 răspunsuri: