| ILoveMusic25 a întrebat:

Am nevoie urgent de voi! Am 13 ani, 1.62m si 65kg! Toti spun ca sunt foarte grasa! crying Si nici mie nu-mi place cum arat!
Vreau sa fac o schimbare! Ce imi recomandati pentru a slabi si pentru a avea o viata cat mai sanatoasa? Si va rog nu incepeti cu chestii gen : fa mult sport, nu manca mult pentru ca nu o fac etc... Vreau sa-mi recomandati si exercitii pot face? Ce pot sa mananc si ce nu? O dieta pe care o poate tine orice copil de varsta mea(care este si foarte ieftin de asemenea)?
Va multumesc mult!

4 răspunsuri:
| Ionait a răspuns:

Sport nu, dieta nu, eventual poate ne ajuta Zana Maseluta.

Greutate corporala e o ecuatie simpla: calorii intrare, calorii iesite.

Daca tu mananci mai mult decat consumi automat te ingrasi.

Daca consumi mai mult decat mananci automat slabesti.

Fa-ti un calcul sa vezi de cate calorii ai nevoie. In acel moment incepe sa tii un jurnal in care notezi cate calorii au mancarurile pe care le mananci. Daca iesi pe plus o sa te ingrasi in continuare.

Calculeaza-ti macronutrientii si tine-te de ei. Gasesti sute de calculatoare pe internet.

Facand sport iti pui corpul sa munceasca si consumi caloriile.

Nu te-as sfatui sa asculti de domnisoara Nicoleta. Din pacate, ea are o gandire de "shaormista". A incercat sa slabeasca cerand shaorma fara rosii ma gandesc. La 20 de ani va zice ca o sa slabeasca la 25 si tot asa. Pana la urma va gasi un fraier care s-o ia de nevasta sau pe cineva la fel de gras ca ea iar atunci nu va slabi fiindca respectivului "ii plac fetele cu forme" (una e sa ai forme si alta e sa fii grasa).
Voi sunteti inca in crestere. Si mai rau e ca sunteti la pubertate. Acum va formati organismul. Ingrijiti-l acum cat inca e in formare, nu la 20 de ani cand l-ai dat deja peste cap.

Incearca in loc de cartofi prajiti sa mananci cartofi natur. Nu sunt la fel de gustosi dar sunt mai sanatosi. In loc de bauturi carbogazoase fa-ti o limonada. Apa, 1 kg de lamai si niste zahar (moderat, cu bun simt, nu 1/2 kg la 2l de apa) si ai rezolvat problema. Pe langa faptul ca e buna iti asigura si doza zilnica de vitamina C.

Orezul e o sursa foarte buna de carbohidrati. Pastele fainoase la fel. 1kg de orez sau o cutie/punga de paste fainoase nu costa foarte mult.
Carnea de pui e foarte buna. Nu are grasimi aproape deloc. Fiarta sau la cuptor e foarte buna. Nu e nici o diferenta de pret intre carnea de pui facuta la cuptor sau fiarta si cea prajita in tigaie. Cumperi exact aceeasi carne in aceeasi cantitate. Doar gustul e putin diferit (revenim la asta mai jos).
Legumele sunt o garnitura foarte buna. Pana si cele pe care le gasesti in supermarketuri la punga sau vrac. Isi pierd din proprietati fiind fierte si racite brusc dar sunt mult mai bune decat o portie de cartofi prajiti.

Daca bei lapte (ceea ce incurajez - calciu necesar oaselor aflate in crestere) incearca sa cumperi cu 1.5% grasime, nu cu 3%, dar nici cu 0.1% (ala deja are gust de apa chioara). Costa cu vreo 20 de bani mai mult.

Incearca sa inlaturi dulciurile din dieta. Inteleg ca esti copil si ca iti fac cu ochiul. Nu zic sa nu mananci, dar moderat. Incearca sa substitui dulciurile cu fructele. Poate nu sunt la fel de gustoase dar fac mult mai bine organismului.

Ce preferi? Sa mananci acum tot ce iti cere inima si sa fii fericita pentru moment iar mai tarziu in viata sa ai probleme de sanatate (hipertensiune, diabet, obezitate morbida) sau sa mananci cu moderatie acum si sa te bucuri de viata si acum, dar si mai tarziu? Eu unul as prefera a doua varianta. As vrea sa ma pot bucura de copii mei, de nepotii mei, nu sa fiu nevoit sa stau in casa, sau mai rau prin spitale.

Nu ai nevoie de exercitii specializate. Esti copil, alearga, joaca-te, danseaza. Nu sta toata ziua cu ochii in PC, telefon, tableta etc. Fa ce face un copil normal.

| TrolFrezze a răspuns:

In primul rand, profita de orice ocazie de a merge pe jos... stiu ca e greu dar e mai bine si eventual fa miscare 30-60 min.

| OwGoodsRazvy a răspuns:

In primul rand nu-ti mai asculta asa zisi prieteni, in al doilea rand fara dulciuri, in al treile rand miscare 30 minute pe zi sau mai multe, genoflexiuni, abdomene, dar nu uita NU ITI MAI ASCULTA ASA ZISI PRIETENI.

| gaciunicoleta19 a răspuns:

Buna! pot sa-ti spun ca si eu am 15 ani si tot asa am vreo 60-61 kg ..si eu am fost in aceeasi situatie cand aproape toata lumea spunea ca sunt grasa si tot am incercat sa slabesc dar nu am reusit si am renuntat.pana la urma de ce sa incepem sa slabim la varsta de 13-15 ani cand o sa avem timp s-o facem pe la 20 cand o sa fim maturi? avem timp o gramada pentru a slabi, acum tu continua sa fii tot aceeasi tu si nu baga in seama ce-ti spun altii pentru ca nimeni nu e perfect asa ca fii tu insati! sper ca nu ti-am spus lucruri care te-au deranjat!