Rolul principal al creatinei este acela de a produce energie si de volumizare a muschilor (retinerea apei in ei). Intram putin in chimie ca sa vorbim despre cum functioneaza de fapt creatina si cum ne ajuta la energie.
Creatinei absorbita in organism i se ataseaza o grupare fosfat formand o molecula de CP (creatina fosfat). In organismul uman adenozintrifosfat-ul (ATP-ul) este sursa care furnizeaza energia pentru orice activitate sau functie. Cand avem nevoie de energie, molecula de ATP elibereaza gruparea fosfat, iar prin ruperea acestei legaturi se elibereaza energia. Din pacate insa nu se gaseste in cantitati mari si se consuma foarte repede. Celelalte surse de energie cum ar fi carbohidratii sau grasimile au nevoie de mult mai mult timp pentru a putea fi utilizate(din energia furnizata de ele se obtine ATP), deci sursa primara de energie este ATP- ul.
Molecula de ATP, dupa ce a pierdut gruparea fosfat, devine ADP, care de fapt nu are alta functie decat sa astepte reatasarea unei noi grupari fosfat pentru a forma ATP iar acest lucru se petrece mult mai repede in prezenta unor concentratii mari de CP. In acest fel, CP isi doneaza gruparea fosfat, ATP-ul se reface si energia este din nou disponibila, iar cel mai important lucru pentru noi este ca aceste procese au loc in conditii anaerobice. Odata ce rezervele de CP din organism sunt epuizate, organismul are nevoie sa recurga la alte metode mai putin facile si eficiente pentru refacerea moleculei de ATP.
Datorita efortului indeosebi anaerob pe care il depunem cand lucram cu greutati, concluzia este ca suplimentarea cu creatina ne ofera mai multa energie.
Un alt rol important al creatinei este acela de volumizare al muschilor. Stim cu totii povestea: ce face creatina? – retine apa in muschi. Mai exact, hidrateaza celulele musculare. Cand concentratia de creatina din celula musculara creste, aceasta atrage mai multa apa in celula. In consecinta volumul celular creste determinand atragerea mai multor nutrienti in celulele musculare, in special glucoza (care se va depozita sub forma de glicogen) si aminoacizi (a caror concentratie crescuta va creste rata de sinteza a proteinelor). Mai mult glicogen depozitat inseamna o rezerva mai mare de energie pentru organism, care va putea intretine activitati fizice intense pe perioade mai indelungate.
Pe piata romaneasca exista mai multe tipuri de creatina. Eu am consumat numai creatina monohidrat, insa chiar si aceasta se gaseste sub diferite forme.
Avem creatina pudra, creatina lichida, creatina pastile, creatina capsule. De departe cea mai raspandita forma este creatina pudra. Indiferent ce tip de creatina consumi, trebuie sa consumi multa apa.
Este copy/paste cu siguranță că am văzut pe un site. Sunt de acord cu răspunsul tău.
GabrielAlin1996 întreabă:
alexionut98 întreabă: