| geoconda a întrebat:

E posibil ca după ce te lași de antrenamente și de sport în general, să dispară pătrățelele?

15 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Asa se si intampla iar daca esti genul endomorf poti lua si in greutate din lipsa de efort.
Dar din propria experienta stiu ca au inceput sa-mi dispara formele dupa cativa ani nu dupa cateva saptamani sau luni, asta in conditiile in care ai facut sport natural fara "conservanti"; astia care au luat steroizi de exemplu au o cadere aproape imediata din momentul in care se lasa.
Dar totusi lucrurile difera de la om la om.

| darrio2007 a răspuns:

Foarte posibil.

| Mosotti a răspuns:

Normal ca dispar patratelele in timp fara antrenament.
Si iti zic si de ce, pentru ca, tu facand antrenament, corpul considera ca are nevoie de acei muschi ca sa sustina antrenamentul.
Cand nu mai faci, corpu considera ca nu mai ai nevoie de ei, si ii retrage ca sa faca economie de energie.
Un idiot si corpu asta.

Insa muschii au memorie, cand te reapuci iar de sport, apar mai repede decat la inceput cand nu facusei niciodata antrebament.

| Frank51 a răspuns:

Sportul nu are ca obiectiv aspectul sau masa musculară, ci un stil de viață sănătos.

| Mosotti a răspuns (pentru Frank51):

Ai dreptate, insa pentru unii si obiectivul de arata bine e unul f important.

Ca asa pentru sanatate e de ajuns sa te plimbi o ora pe zi mai alert si ajunge.

| johnnny123 a răspuns:

Nu este doar posibil, este 100% garantat.
Tu chiar ai impresia ca odata ce ai facut patratele iti raman toata viata fara sa mai lucrezi la ele deloc?

Tu de ce crezi ca orice sportiv de performanta se antreneaza in continuu, chiar si dupa ce a devenit deja sportiv de performanta?

| Cosmin86 a răspuns (pentru johnnny123):

Patratelele se fac din alimentatie, NU din sport. Cunosc destui oameni cu patratele care nu fac sport DELOC de ani de zile.

| AnastasiaK a răspuns (pentru johnnny123):

Hmmm...poate...ca să facă PERFORMANȚĂ? Tu ai impresia că sportul de performanță înseamnă să ai pătrațele? rolling on the floor Dacă da, o să te dezamăgesc spunându-ți că nu toți sportivii de performanță au și nici cei care au nu au mereu. Până și cei care fac bodybuilding, deci performanța lor ține de aspect, au momente când nu au pătrățele deși nu opresc antrenamentelewinking

| johnnny123 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu asta era ideea. Voiam sa spun ca niciun castig de performanta (sau de aspect) nu se poate pastra fara a continua activitatea respectiva.

Cu alte cuvinte, niciun castig fizic nu functioneaza pe principiul "l-am facut o data si-l am apoi toata viata fara niciun efort suplimentar." Trebuie sa muncesti continuu pentru a-l mentine, si uneori, cum ai spus si tu, nici macar asta nu functioneaza.

Pai "nici macar asta nu functioneaza" pentru ca nu prin asta se fac. Altfel spus: pătrățelele NU se fac prin antrenament. A, că poate să ajute și ăla e altă poveste, dar 99, 99% alimentația contează. Procent redus de grăsime => abdomen vizibil. Atât de simplu e. Faptul că sportivii de performanță nu au toți sau nu au mereu abdomenul vizibil nu înseamnă decât că nu e în interesul lor să aibă acel procent de grăsime redus.

Ca să ne întoarcem la răspunsul tău "Nu este doar posibil, este 100% garantat": E posibil să dispară pătrățelele, dar este și foarte posibil să rămână vizibile mult timp fără să faci sport DACĂ știi să adaptezi alimentația. Oricum, 100% garantat că dispar ÎN NICIUN CAZ NU E. Dacă ai și noroc de genetic, nu mai zic...

Asa este, alimentatia conteaza mai mult decat antrenamentul. Dar asta nu inseamna ca sub orice burta grasa se ascund o frumusete de muschi abdominali bine definiti si placuti ochiului, care nu asteapta decat sa se topeasca grasimea de deasupra ca sa iasa la iveala. Trebuie si aia lucrati nitel ca sa aiba o forma buna de prezentat.

Pe langa asta, problema principala este ca oamenii care se lasa de sport nu mai sunt atenti nici la alimentatie cum erau pe vremea cand faceau sport. Cele doua cam merg mana in mana.

Definit fix asta înseamnă...cu procent redus de grăsime. Nu e grăsime => se vede mușchiul. Nu poti sa ai muschii definiți sub grăsime. Ai incurcat ceva notiuni pe acolo. Presupunând că tu te referi la forma muschilor, mai exact "formele" dreptului abdominal că acolo sunt pătrațelele, atunci greșesti. La oricine se gaseste acest muschi și toți avem "împărțirea" aceea în pătrățele făcută de linia albă pe verticală și liniile transversale care sunt dispuse în funcție de GENETIC. Poate n-or fi neapărat "placuti ochiului", e perfect posibil să fie dispuse asimetric, să formeze doar 4 pătrățele, nu 6, nu 8, dar treaba asta nu se schimbă prin sport. Prin sport poți maxim să-i mai dezvolți (mărești) astfel încât să fie ușor vizibili sub un strat mai gros de grăsime, dar forma lor rămâne aceeași. Diferența e că se văd sau nu.

"Pe langa asta, problema principala este ca oamenii care se lasa de sport nu mai sunt atenti nici la alimentatie cum erau pe vremea cand faceau sport." - Aici e doar o generalizare sau o presupunere a ta și nu știu dacă ar avea rost să fac mesajul ăsta mai lung decât e deja ca să explic de ce e greșită.

Cred ca tu vorbesti din perspectiva unui om pasionat de sport si nutritie, care-si dedica o parte semnificativa din timp acestei activitati. Datorita acestei ocupatii constante, ti se pare ca un abdomen plat este usor de obtinut si de intretinut. Este insa o viziune distorsionata, pentru ca traiesti intr-o bula a pasionatilor de sport. Pentru majoritatea oamenilor lucrurile nu stau deloc asa.

Ok, sa zicem ca am gresit si nu este chiar 100% sigur ca o sa-i dispara patratelele daca se lasa de sport. Poate ca este superb dotat genetic si poate ca dupa ce se lasa de sport va avea o alimentatie impecabila care-i va permite sa-si pastreze patratelele inca douazeci de ani de acum inainte. Cam multi de "poate", dar nu putem sa ignoram posibilitatea.

As fi totusi curios sa vad care este stadiul patratelelor la doi ani dupa ce nu le-a mai lucrat deloc. Nu de alta, dar gambele mele, desi nu sunt acoperite de grasime, nu mai arata nici pe departe asa cum aratau cand obisnuiam sa fac traseul Busteni-Omu in 5 ore.

1. "Cred ca tu vorbesti din perspectiva unui om pasionat de sport si nutritie" - da și nu. Vorbesc din perspectiva dobândită în urma informațiilor în domeniu pe care le-am acumulat în ani de documentare, nu mă raportez doar la experiența personală pentru că oricum eu fac sport de performanță și e cu totul altă poveste acolo.

2. Ai făcut greșeala să te uiți în alte răspusuri ale mele, altfel nu-mi explic cum ai concluzionat că eu consider că e ușor de obținut în general pentru oricine. În răspunsul adresat altei întrebări în care am zis ceva similar, am precizat că *depinde* și acolo am zis clar că vorbesc despre mine. Dar acolo era altă poveste, altă întrebare, nu intru în detalii.

3. "dar nu putem sa ignoram posibilitatea." Eu nu am exclus nicio posibilitate. Doar că, vezi tu, e distanță lungă de la a zice că e "100% garantat" să dispară abdomenul la a zice că e totuși o posibilitate să dispară cum zici acum. Ce afirmi acum nu contrazic.

4. Ți-au dispărut gambele? Bănuiesc că nu. Nu se mai văd deloc? Că nu mai arată la fel e altă poveste în care oricum nu mă bag pentru că ar fi cuvântul meu împotriva cuvântului tău, iar tu, cu tot respectul, în urma acestei conversații nu consider că ai competența să-ți dai seama dacă ai același procent de grăsime ca în perioada în care făceai traseul respectiv. Doar prin simplul fapt că zici că nu-s acoperite de grăsime greșești, asta fiind anatomic imposibil. Problema se pune câtă.

5. Eu nu am zis că rămâne fizic la fel după ce nu mai face sport. Am zis doar că nu e obligatoriu să dispară pătrățelele.

| RobertMoon a răspuns:

Pătrățelele dispar daca vei avea grăsime peste abdomen, nu înseamnă neapărat că dacă faci sport și antrenamente ai și pătrățele obligatoriu.