| PringAloe a întrebat:

Este normal ca in timpul exercitiilor fizice puternice (ridicari greutate, efort mare etc) cu o varsta de 20-25 de ani sa aiba 140-150 batai ale inimii pe minut?

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Cind faceam volei de performanta, antrenorul ne punea dupa cate un exercitiu intens sa ne luam pulsul (ne si invatase cum) la git. In mod obisnuit aveam 28-30 de batai la 10 secunde, timpul cit il luam. Cel mai mult am avut 33, iar recordul ii apartinea unui coleg cu 35. Asta inseamna o medie de 170-180 batai pe minut, si o maxima de aproape 200 la mine. Atunci nu stiam treaba cu pulsul, dar era ceva normal pentru un sportiv. Pe un om normal, l-ar fi ucis.
140-150 de batai pe minut mi se pare un puls rezonabil la efort intens pentru un om obisnuit, mai ales daca practica frecvent acele exercitii. Inima se adapteaza la efort. Cu cit depui mai mult efort, cu atit are mai mare capacitatea de a pompa sange si pulsul creste. Si de aceea sportivii ajung la valorile de care ziceam la inceput.
Deci, nu te speria, e ceva superOK. Inimioara ta inca bate, si bate bine?!

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Esti pe undeva pe la zona portocalie, e normal, dar din ce tragi de fiare mai mult, din atat o sa te obisnuiesti pana la momentul in care ai aceleasi BPM ca in repaus.

| RaduRobertRO a răspuns:

Pentru adultii care au peste 18 ani, un ritm cardiac de repaus este intre 60 si 100 de batai pe minut, acest lucru depinzand de conditia fizica a persoanei in cauza. Sportivii si cei care au o conditie fizica excelenta pot avea un ritm cardiac de 40 de batai pe minut. Comcluzia? Inca nu esti antrenat suficient, evident ca ritmul creste, ceea ce nu e chiar indicat.

Iată legătura dintre ritmul cardiac și intensitatea exercițiilor fizice:
Exerciții de intensitate moderată: 50-70% din ritmul cardiac maxim;
Exerciții de intensitate crescută: 70-85% din ritmul cardiac maxim.

Maximul se calculeaza asa : 220 - varsta

| cristi202 a răspuns (pentru RaduRobertRO):

Nu e chiar asa. Ritmul cardiac creste odata cu antrenamentul. Vrei sa spui ca eu nu eram antrenat cand ajungeam la 200 de batai pe minut (vezi raspunsul meu)? E o regula, cu cit cresti efortul, creste si pulsul in timpul efortului, de aceea sportivii au pulsul mai mare in timpul efortului ca oamenii obisnuiti. La fel ca alungirea inimii, in mod normal e un defect, e o boala, dar la sportivi acest lucru e frecvent.

| RaduRobertRO a răspuns (pentru cristi202):

Pai eu asta am zis, 220 - 25 = 195 195 x 85% = 165, deci 150 e normal

| cristi202 a răspuns (pentru RaduRobertRO):

Chiar m-ai bagat in ceata cu calculul asta?

| RaduRobertRO a răspuns (pentru cristi202):

Deci pentru fiecare varsta exista un puls maxim admis care se calculeaza cu formula 220 - varsta. La efort sunt admise 75% sau 85% din acest rezultat. Acum e mai clar? Facusem calculul la 25 de ani, maxim admis 195. La efort mare 85% = 165, deci la tine 150 era ok. In primul comentariu spuneam ca la sportivii antrenati pulsul este mult mai mic decat la cei incepatori [ in jur de 45% in loc de 85 ].