Salut. Poti pune masa pe muschi si sa arzi grasime in acelasi timp. Chestia asta are legatura cu cat de eficient esti in activitatea fizica si cu conditionarea ta. Cei cu bulk/definire sunt de obicei oamenii care stau 2 ore si fac 10 tipuri de exercitii pentru aceeasi grupa si nici macar nu stiu de ce fac acele exercitii. Functioneaza? Intr-o oarecare masura, dar exista metode cu MULT mai eficiente in a pune masa si a pastra procentajul de grasime in limitele bunului simt, fara a pierde jumatate de zi in sala.
De exemplu:
A:
1a indreptari forta
1b abdomen volum
2a genoflexiuni volum
2b abdomen volum
3a fandari volum
3b abdomen volum
B:
1a tractiuni forta
1b presa militara forta
2a ramat volum
2b presa piept volum
3a paralele volum
3b fluturari umeri spate volum
C:
1a genoflexiuni forta
1b abdomen volum
2a indreptari volum
2b abdomen volum
3a genoflexiuni split volum
3b abdomen volum
D:
1a ramat forta
1b presa piept forta
2a tractiuni volum
2b presa militara volum
3a flotari volum
3b fluturari umeri spate volum
Asta e un antrenament minimalist in care pui exercitiile de baza in superset. Pune masa, arde grasimea si construieste conditionare fizica. Sa spunem ca faci cate 3 seturi de lucru si unul sau doua de incalzire pentru fiecare exercitiu. Iti ia maxim o ora sa faci o sesiune. Iti recomand sa cauti antrenametul lui mike mentzer pentru naturali si sa vezi ce filozofie folosea el. Poti sa cauti si ce inseamna giant set si ce avantaje are. De asemenea, recomand canalul lui brian alsruhe. Are programe explicate in detaliu, care sunt mai bune decat 90% din programele pe care le gasesti pe internet la ora actuala.
Spor!
E imposibil anatomic sa transformi o celula in alt tip de celula (adica grasim in masa musculra).
Ideea e asa:
- bulk: pui grasime+masa musculara (nu ai cum sa pui doar masa musculara)
- definire: arzi grasimea mentinand cat mai mult din masa musculara depusa
Oke interesant, explicat pe scurt si pe inteles.
Oke, so, eu am facut atletism multi ani, acum, de cateva luni fac sala.
Intrebarea mea ar fi se poate sa pun treptat si masa musculara dar sa raman definit? nu as vrea sa-mi modific cumva metabolismul, sa pun accent mai mult pe carbohidrati.
Eu de regula mananc vreo 4-5 mese pe zi ( ce e drept nu foarte mari )
Intrebarea mea ar fi se poate sa pun treptat si masa musculara dar sa raman definit?
Da, dar este incomod si greu de indeplinit. In functie de ce activitati faci si ce rezultate vrei sa ai poate fi mai usor sau mai greu.
Sunt cateva reguli generale la ce vrei sa faci:
1. Sa consumi suficiente proteine. Cate? In functie de ce faci, cum arati si unde vrei sa ajungi aportul de proteine variaza intre 1.1 si 2.2g de proteine per kg corp.
2. Trebuie sa mananci proteine din mai mute surse, nu doar oua si piept de pui. Asta din cauza aportului de aminoacizi esentiali.
3. Iti calculezi caloriile si faci in asa fel incat sa mananci fie cat consumi fie mai putin(daca vrei sa slabesti).
4. Trebuie sa ai o dieta variata si sa consumi grasimi bune.
5. Trebuie sa te odihnesti eficient.
Grăsimea nu se transformă în ceva anume, ea este metabolizată pentru energie. Bulkul ajută să ai mai multă energie și resurse disponibile ca procesul de anabolizare să fie cel mai eficient.
Doleanta ta se cheama recompozitie corporala si este posibila in anumite conditii. Deci, se poate si cum vrei tu, dar doar uneori
Cum a spus si Frank, grasimea nu se transforma in ceva anume, ramane grasime, si este folosita drept energie.
Poti pune muschi si avand un bfp mai mic, dar e mai usor sa mananci tot ce iti vine in cale si sa fii intr-un surplus caloric, decat sa faci siruri de calcule de cat trebuie sa mananci, cat arzi etc.
De aia multi se apuca de bulk, pentru ca ai caloriile necesare asigurate, si grasimea se da jos la un moment dat
Fara bulk procesul e mai indelungat, dar daca tii neaparat sa pui masa m. si sa fii si definit e treaba ta.