În prezent, armele folosite în scrimă sunt floreta, spada și sabia. Limbajul oficial folosit în toată lumea este limba franceză.
Fundamentele scrimei, ca si ale oricarui alt sport, sunt relativ simple. Concepte, tipuri de scrima si practica, practica, practica. Conceptul este de asemenea relativ simplu. "Pune varful armei pe celalalt". Si sa nu uitam de partea cu "Tine varful celuilalt departe de tine".
Un asalt de scrima consta in 2 competitori, care se infrunta unul cu celalalt/una cu cealalta in incercarea de a atinge oponentul cu o parte admisa a lamei (varful din exemplul nostru) fara sa fie atinsi ei insisi. Armele sunt bineinteles bontuite, nu insa si actiunea. Singurul obiect cu care un scrimer are voie sa isi atinga adversarul este lama propriei arme. Si singurul obiect cu care oponentul are voie sa se apere este propria arma, si mai precis lama si garda acesteia, prin deplasarea din fata varfului adversarului si bineinteles, prin contraatac. Asaltul se tine pe o plansa de scrima lunga de 14 metrii si lata de 2. Aceasta este singura suprafata pe care este permisa lupta. Scrimerii se pot misca oriunde pe lungimea plansei si dintr-o parte in alta a latimii de 2 m. Orice scrimer care paraseste aceste limite pierde imediat punctul.
Pozitia este o parte vitala a succesului apararii, ca si a atacului. Scrimerul trebuie sa aiba o tinuta solida, care sa minimizeze aria tinta disponibila oponentului, dar care sa ii si permita destula libertate pentru miscari rapide si confortabile. Pentru a obtine asta scrimerul va sta cu o distanta intre picioare de o lungime de talpa si jumatate, piciorul din fata indreptat spre oponent, iar cel din spate asezat in asa fel incat sa formeze cu cel din fata un unghi de 90 de grade. Daca piciorul din fata ar fi spre Nord, atunci cel din spate ar trebui sa fie spre Vest. Apoi scrimerul isi va indoi genunchii pana cand fiecare genunchi este pozitionat direct deasupra degetelor piciorului, si isi va intoarce corpul intr-o parte, intr-o pozitie cat mai confortabila (inspre Vest in acest caz). Desi pare o pozitie ciudata, aceasta tinuta permite o inaintare rapida dar si o miscare catre inapoi rapida.
Bratul cu arma este, desigur, tinut in fata cu varful amenintand in mod constant adversarul. Bratul din spate este tinut in functie de tipul de arma folosit. Pentru ca floreta permite lovirea doar asupra trunchiului, fata si spate, bratul din spate la aceasta arma este tinut sus, indoit in spatele capului. Astfel se creaza un echilibru care poate fi folosit pentru a accelera atacul si pentru revenirea din fandare. In cazul sabiei si al spadei (la sabie intreaga parte superioara a corpului este tinta, incluzand bratele, iar la spada intregul corp, incluzand iarasi bratele) bratul de inapoi este tinut in spatele taliei, intrucat echilibrul nu este atat de important pe cat protejarea ariei tinta.
Exista 3 metode de baza pentru a te apara de un atac (cu un milion si jumatate de variatii). Parada, sau inlaturarea atacului prin folosirea lamei. Deplasarea, sau ferirea din calea lamei. Si contraatacul, sau atacul in timpul loviturii oponentului inainte ca acesta/aceasta sa marcheze. Parada este cea mai elementara dar si cea mai importanta de stapanit.
Parazile de baza sunt discutate in functie de zona corpului pe care trebuie sa o apere. Daca un scrimer ar desena o cruce pe trunchiul sau, cu centrul in zona sternului, aceasta ar imparti scrimerul in 4 zone. Fiecare zona este numita intuitiv ca si 1, 2, 3 si 4 in sensul acelor de ceas, cu 1 fiind cadranul drept de sus (continant umarul drept si pieptul), 2 fiind cadranul stang de sus (umarul stang si pieptul), 3 fiind cadranul stang de jos (partea stanga a stomacului si soldul stang) si 4 fiind cadranul drept de jos (partea dreapta a stomacului si soldul drept).
Parazile sunt mai putin intuitive intrucat sunt bazate pe stilul clasic din scrima (care contine 9 parazi de baza).
Cele mai uzuale parazi in scrima sunt:
Parada destinata sa apere cadranul 1 este indreptata in sus (inspre ochii oponentului) cu garda armei miscandu-se spre dreapta pentru a forta ratarea atacului prin trecerea lamei adversarului prin dreapta celui care se apara. Aceasta este parada de Six.
Urmatoarea parada, Quart, este opusul primei (indreptata in sus si spre stanga) destinata sa apere cadranul 2. Parada Septima este similara Quart-ului, insa cu varful indreptat in jos, catre podea, cu lama protejand cadranul 3, si parada Octav cu varful in jos spre dreapta pentru a proteja cadranul 4.
Unul dintre secretele parazii este minimizarea. De fiecare data cand misti lama pentru a proteja un cadran, deschizi alt cadran. Aceasta este baza unui atac fals. Daca X ataca fals cadranul 3, fortandu-l pe Y sa isi miste lama spre stanga (septima), Y deschide cadranul 4. X spera ca in acest moment sa schimbe atacul catre cadranul 4 (miscare numita degajament) destul de repede pentru a marca un punct inainte ca Y sa recupereze si sa apera cu un Octav. Aici se vede importanta minimizarii sau a miscarilor scurte. Obiectivul parazii este sa te misti destul asa incat atacul sa rateze, fara sa pierzi linia de atac. Miscarea lamei prea departe spre stanga in parada in cauza inseamna ca iti va lua mai mult sa aduci inapot spre dreapta lama pentru apararea cadranului 4 daca se atacul se dovedeste a fi fals.
Contraatacul este un mod eficient de a te apara de un atac, dar poate fi inselator. Atat in sabie cat si in floreta se intalneste conceptul de "prioritate", bazat pe ideea ca nici o persoana nu va permita sa fie "ucisa doar ca sa isi ucida" adversarul. Regulile prioritatii spun ca trebuie sa te aperi impotriva unui atac inainte de a contraataca. Cea mai simpla metoda este sa ataci foarte rapid indepartand si lama advesarului in acelasi timp.
Asta inseamna ca ataci si in acelasi timp dai la o parte lama adversarului in asa fel incat varful lui este indepartat de tine. Desi cel mai comun, deseori este si cel mai dificil si cere o planuire precisa, momentul potrivit si executie precisa… toate intr-o fractiune de secunda.
Urmatorul contraatac este o contra cu deplasare, atunci cand iti misti corpul din fata unui atac, in timp ce iti plasezi varful pentru propriul atac. Cel mai bun exemplu pentru asta sunt imaginile dramatice pe care deseori le vedem si care prezinta 2 scrimeri, unul ghemuit aproape la podea cu varful indoit adanc in pieptul adversarului, in timp ce lama oponentului flutura inofensiva deasupra capului celui care a marcat.
Spada este o arma a contraatacului. Spada, dupa cum ne amintim, are ca si tinta tot corpul si nu exista prioritate, pentru ca intentia este de a simula un duel. Spada are doar o regula … marcheaza primul tusa, oriunde. Deasemenea, este foarte comun faptul ca 2 scrimeri sa atace simultan unul catre celalalt si castigatorul tusei sa fie cel care a lovit mai rapid cu 0, 2 – 0, 4 secunde decat oponentul.
Spada recunoaste tusa dubla. Daca ambii scrimeri lovesc tinta in aceleasi interval de 0, 2 - 0, 4 secunde (lucru care se intampla mult mai des decat ai crede) ambii vor primi punct. In functie de organizatorul turneului, asta poate duce la castigarea de catre ambii scrimeri a asaltului, la pierderea de catre ambii scrimeri a asaltului, sau la continuarea asaltului pana cand unul dintre ei marcheaza o tusa in plus. Spada, privita cu atentie, tinde sa fie mai mult decat o serie de contraatacuri urmate de contra-contra-contraatacuri la infinit, si este cea mai spectaculoasa dintre arme.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Scrim%C4%83
http://scrima.toateblogurile.ro/? tag=reguli-spada-scrima
Daca ai auzit u de cei 3 muschetari ar fi mai usori sa-ti dai seama. Scrima e 1 sport francez ce consta in lupta cu 2 sabii. E un sport foarte frumos, dar si el e complicat. Daca 1 data te-ai uita la 1 meci de scrima ai vedea usor cum se practica, reguli si cum se puncteaza. La feminin e mai lent, intelegi mai usor, dar la masculin... e vai mai greu de inteles . Deci eu iti sugerez sa te uiti pe youtube la 1-2 filmulete cu scrima.
Da, am citit cei 3 muschetari...si continuarea (dupa 20 de ani si contele de brajelote) si da, am urmarit meciuri si am observat ce mi-ai spus tu. am inteles si cum se puncteaza in mare parte, dar ideea e ca as vrea sa practic si vraeau sa stiu ce ar mai fi de stiut (in mare). si am spus ce am spus fiindca i fost cam rautacios. mersi oricum! ai vot folositor din partea mea