| Phoenixfu a întrebat:

Hei salut, am 14 ani și sunt foarte dezvoltat, acum 2 luni am împlinit 14 ani... Totuși la mine în clasa nu-s colegi asa dezvoltați ca mine, ce vreau sa spun este ca pe lângă mustața, care-i destul de mica dar totuși se vede, am mușchii foarte bine dezvoltati, am un brat cu un biceps foarte mare iar aproape de cand am împlinit 14 ani am început sa pun piept pe mine ( mușchii pieptului), eu când eram mic făceam mult sport, multe flotări, multe exerciții pt mâini și pătrățele, bine ca nu se vad mai deloc, nici daca ma încordez.
Eu am 1.70m și 58.5kg, mi-e foarte frică că peste 1 an și ceva o sa ma opresc din crescut, nu fac sala și nu ridic greutăți din picioare, nici genoflexiuni nu fac.
Acum câteva săptămâni, împreună cu tatăl meu căram lemnele el într-o ladă mai mare iar eu într-o lădița, căram vreo 5-8kg, am avut 2 tone de lemne, oare mi-a afectat coloana?
Sunt mai înalt ca taicamiu, el, are 1.68m.
Toti din neamul meu au fost mici de statura cu excepția bunicului și celor 2 verișori ai mei.
Eusunt stangaci, mana dreapta nu-i asa dezvoltata dar mana stânga este, la 12 ani aproape ca îmi puteam cuprindea burta cu mana iar de la vreo 13 ani am început brusc sa pun mușchi pe mn, nu prea făceam exerciții...
Gambele sunt foarte dezvoltate, jucam afara fotball cu prietenii mai mereu.
Totusi la cum am fizicul mi-e frica ca nu o sa mai cresc.
La 12 ani aveam 1.60m parca, sau 1.58 acum am 1.70, mai mult de 1.75o sa cresc? Nu vreau sa rămân mic la fel ca părinții mei.
Curând iar o sa ia lemne, se poate ca acestea să-mi afecteze înălțimea dacă mai car? Dacă da o sa ia pe alt cineva.
În legătură cu parul facial, în clasa nu am copii cu mustața, au și iei dar nu se observa, la mine are deja contur și vad ca am câteva fire mici de par la cam jumătate de centimetru de buza de jos.
Deci dacă fac flotări, exerciții pt pătrățele cum ar fii : stau întins pe spate, ma țin cu mâinile de pat și îmi ridic picioarele, le cobor, și iar, aceste exerciții afectează? Sunt destul de greu de făcut dar vreo 5 tot fac.
În legătură cu florările, fac cel mult 12, chiar dacă am un biceps mare.
Am 6.5 cm mărimea celui stâng și 5.8 mărimea celui drept.
Este normal la vârsta mea? Help!
Dau Funda!
Ps: nu i-au proteine.

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ar trebui sa faci exercitii in continuare, dar echilibrate pe, pa ambele brate.
Sunt cazuri in care la varsta ta apare deja mustata, face parte din perioada "maturizare".
Nu te speria daca cresti mai inalt ca parintii, se intampla des.

| Cosmin86 a răspuns:

" În legătură cu florările, fac cel mult 12, chiar dacă am un biceps mare. "

Ce legatura are bicepsul cu flotarile? laughing)

| Clorox a răspuns:

Ai noroc ca esti asa de dezvoltat, mai bine asa decat slabanog!

| Pool77 a răspuns:

"Am 6.5 cm mărimea celui stâng și 5.8 mărimea celui drept. "
Pe asta n-am inteles-o.

| Alexandru_Grigoraş_1980 a răspuns:

Esti genul de om mesomorf, uita-te la clipul asta ca sa aflii mai in detaliu despre mesomorfi:https://www.youtube.com/watch?v=QLHNa-w75Eg.

| ThePowerlifter a răspuns:

Salut! Daca iti place sportul poti incepe sa faci sala. Parerea mea este ca nu ai muschii dezvoltati, probabil ca ai inceput sa mai cresti din cauza adolescentei. Patratelele nu se vad din cauza unui strat probabil subtire de grasime care le acopera, ceea ce e normal daca nu te-ai mai apucat sa slabesti in grasime. Cu chestia cat mai cresti, e genetic, nu ai ce face, nu stii cand te vei opri din crescut si nici nu stii cat vei creste. Lemnele nu cred ca ti-au afectat coloana daca tu nu ai dureri de acolo. Plus ca 5-8 kg nu e mult. Acum depinde si daca ai stat rotund de coloana. Am mai vazut cazuri la 14 ani cu mustata. Apropo, nu ai cum sa ai doar 5, 8 cm-6, 5cm in brat, ar trebui sa fii anorexic de-a dreptul. Cred ca te-ai masurat gresit. E normal totul. Uite un link pentru un antrenament de incepatori la sala:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLOFdxROEe-ma5ER8Tp5q2cdoQKBMg3UnI
Mananca intr-un surplus caloric sau mananca cat de mult poti, vei fi intr-un surplus caloric sigur, dar sa mananci sanatos. Daca poti, iti poti urmari si macronutrientii care compun kcal: proteinele(da, proteinele se iau si din mancare), carbohidratii, grasimile. Vad ca te intereseaza fizicul tau, si s-ar putea totusi sa iti placa sala. Succes!