Cum naiba sa rezumi in cateva fraze lucruri despre care s-au scris carti intregi?!
In functie de apa, timp al zilei, vegetatie, peste-tinta, tip de softbait etc. sunt mai multe metode de recuperare:
1. Stop-n-Go: lasi naluca sa atinga substratul sau incepi recuperarea intre ape. De obicei, cu varful lansetei indreptat in jos, doua-trei ture de mulineta, te opresti 2-3 secunde, timp in care naluca se scufunda si repeti.
2. Lift-n-Drop: Lasi naluca sa atinga substratul, ridici brusc varful lansetei, naluca "decoleaza" de pe substrat. Incepi o recuperare lenta, coborand varful lansetei, pana simti ca naluca atinge iar substratul. Astepti o cateva secunde, repeti ridicarea brusca si recuperarea.
3. Twitch: cu naluca intre ape, recuperezi cu viteza constanta, dar misti brusc varful lansetei stanga-dreapta, in asa fel incat naluca sa ramana in acelasi strat al apei, dar sa-si schimbe brusc directia.
4. Linear: Daca folosesti naluci cu bataie larga (gen grub cu coada dubla, shad sau creatures), poti incerca o recuperare liniara, la diverse adancimi, pana o gasesti pe cea la care se hraneste pestele. Viteza optima de recuperare o determini in apa mica, unde poti vedea naluca lucrand.
Sunt situatii cand poti incerca combinatii ale acestor metode, gen Lift-n-Drop, daca naluca este in apa foarte adanca, urmata de Stop-n-Go si inchei cu Linear, in apa mica. Sau orice alta combinatie care se dovedeste productiva... Ce este important, este sa alegi greutatea jig-ului in asa fel incat sa maximizezi timpul de cadere al nalucii, dar sa eviti eventualul drift cauzat de curentul apei. Si nu te grabi! Cu cat naluca sta mai mult in apa, in miscare, cu atat ai sanse mai mari sa atraga atentia unui peste!
Recuperezi sacadat
il lasi il tragi iar coboara iar urca si tot asa dupa arunci iar si il reiei incet sacadat
XzEzYx întreabă: