Cand nu te mai antrenezi, incet, incet corpul revine la starea sa initiala sau la starea dictata de factorii de moment. Toate binefacerile antrenamentului vor disparea (unele mai repede iar altele mai incet): un metabolism imbunatatit, masa musculara si forta, tonus muscular, capacitate de efort aerobic, colesterol rau scazut, circulatie periferica imbunatatita, oase si articulatii mai puternice, hemoglobina la un nivel superior.
Printre sedentari circula foarte multe mituri legate de ce se intampla cu corpul/pielea/muschii atunci cand nu te mai antrenezi. Aberatii de tipul "muschii se transforma in grasime" sau "iti va atarna carnea" auzim la tot pasul. Ce se intampla insa cu adevarat atunci cand nu te mai antrenezi?
In functie de modul de viata si dieta, greutatea poate evolua in doua directii:
1. daca noul regim alimentar se adapteaza la efortul zilnic depus, atunci greutatea va scadea, iar stratul de grasime va avea tendinta de mentinere. Scaderea in greutate se face pe seama masei musculare. Masa musculara care nu este folosita va fi pierduta, pentru ca organismul functioneaza dupa un principiu simplu: structura corespunde functiei. Daca nu folosesti muschii, nu exista un motiv pentru ei sa existe la un nivel similar cu cel cand faceai antrenamente. Pielea se strange pe muschi, pentru ca acest proces este lent, nicidecum similar cu cel al obezilor care slabesc zeci de kilograme in cateva luni si raman cu surplus de piele.
2. daca noul regim alimentar nu este adapat si ramane acelasi ca in timpul perioadelor de antreanamente, stratul de grasime se va mari, deoarece energia furnizata de alimente nu se mai consuma prin antrenament, iar organismul o depune sub forma de grasime. Aceasta situatie trebuie evitata, bineinteles. Concomitent, muschii nefolositi se vor micsora, putand exista iluzia ca muschii s-au transformat in grasime desi, fiziologic vorbind muschii nu se pot transforma in grasime si nici grasimea nu se transforma in muschi.
Acesta este un mit care circula in special intre cei care nu au habar despre sport, nutritie, sau nu au nici macar cunostinte de baza de biologie. Muschii si grasimea sunt doua tesuturi complet diferite, care nu se pot transforma unul in celalalt. Grasimile sunt substante provenite direct din alimentatie sau sintetizate in organism ca urmare a existentei unui surplus energetic (provenit din glucide, grasimi, alcool, proteine). Muschii sunt compusi in mare parte din proteine, care nu pot proveni decat din alimentatie, organismul avand neaparata nevoie cel putin de cei 8 aminoacizi esentiali pentru a sintetiza tesut muscular, precum si alte elemente importante in economia acestui sistem complex. Cand muschii sunt descompusi, inseamna ca este in organism un mediu hormonal propice pentru acest fenomen (cauzat de diferiti factori : deficit caloric, supraantrenament, stress, lipsa antrenamentului), iar ca rezultat se obtine glucoza, care este arsa pentru energie, cu un surplus de amoniac, eliminat prin urina sub forma de uree.
Fostii sportivi care se ingrasa si in acelasi timp isi pierd masa musculara, nu isi adapteaza dieta la noile conditii, dar asta nu inseamna ca muschii lor se transforma in grasime.
Alt mit este acela sa dupa ce te lasi " muschii se flescaie ". Intr-adevar, muschii isi pierd tonusul si densitatea. Dar mai bine niste muschi fara tonus decat grasime. Aici foarte importante sunt diferentele individuale, nu trebuie comparati indivizi diferiti, ci trebuie privit progresul aceluiasi individ, in timp. Se va vedea clar ca si in situatia cand se lasa de sport si muchii isi pierd masa, tonusul, densitatea, el va arata oricum mai bine decat arata inainte.
Totusi, dupa obtinerea unei forme fizice bune, mentinerea rezultatelor se poate face usor, cu cateva antrenamente pe saptamana, chiar si acasa, cu un minim de accesorii.
Sursa articol: http://www.getfit.ro
Evident ca da. De crezi ca se zice, " ma mentin in forma", adica dupa ce-ti faci muschi nu trebuie sa te opresti din antrenat.
minix20 întreabă: