| Razzvan1612 a întrebat:

Orice sport te ajuta sa cresti in inaltime?
Am inteles ca sportul stimulează productivitatea de GH (grow hormon) ce ne ajuta sa crestem in inaltime

13 răspunsuri:
| ioana748 a răspuns:

Baschetul ajuta cu siguranța,

| StoicAnalysis a răspuns:

Baschetul, volei-ul si inotul practicate de la varsta frageda pana la 25 de ani, forteaza cresterea din punct de vedere genetic a individului. In medie o persoana, are o inaltime mai mica decat potentialul din materialul sau genetic.

| SkandallKamataru a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Nu forteaza nimic + odata ce ti s-au unit discurile, papa crestere.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru SkandallKamataru):

Nu inventez nimic varule. O persoana se opreste din dezvoltare in jurul varstei de 25 de ani. Creierul fiind ultimul care ajunge la perioada lui de glorie. In tot acest timp pana la termen, daca aceste sporturi sunt practicate frecvent impreuna cu o alimentatie adecvata, creierul elibereaza mai multi hormoni de crestere in comparatie cu o persoana care nu practica nici un sport. Orice frecventam in timpul dezvoltarii, creierul creeaza conditii pentru a ne fi mai usor sau pentru a ne "vindeca" de ceea ce noi frecventam.

Exemple fiind: Un boxer profesionist in timp, va avea pumnii mai duri din cauza traumatismelor repetate asupra lor. In momentul in care dai un pumn intr-o tinta relativ dura, in oasele pumnilor tai, se formeaza mici fisuri/crapaturi, creierul detecteaza asta si trimite in zona respectiva infomatia sa fie reparata "dauna". Acele fisuri in timp se vor umple cu calciu, facandu-le mai dure.

Un baschetbalist care a practicat sportul de mic, sare frecvent, facand cardio in acelasi timp. Creierul detecteaza tiparul sportului de a sari mereu si mereu, asa ca el produce in continuu hormoni de crestere pentru ca de cele mai multe ori, intregul corp se "elibereaza" de forta gravitationala a pamantului. Intr-adevar ca nu poate creste mai mult decat materialul lui genetic transmis de la parinti, ii permite. Aceste limitari fiind controlate pentru a nu permite celulelor cancerigene sa se inmulteasca prin aceasta cale de crestere continua. Tocmai de aia am spus ca "forteaza" cresterea in loc de "provoaca".

Insa o persoana normala care nu practica vreun sport, este supusa in mod constant de gravitatia pamantului. Forta aia care te "apasa constant pe pamant". De ce crezi ca astronautii dupa cateva luni de orbitare in spatiu, atunci cand se intorc pe pamant, au dificultatea de a mai merge si trebuie sa faca sport si exercitii fizice? Ei in spatiu nu au fost supusi acestei forte gravitationale si oasele lor au fost "libere" de aceasta forta.

Daca vrei sa verifici veridicitatea informatiei, poti cauta pe net podcast-uri sau explicatii facute de doctorii de specialitate si de ceilalti oameni de stiinta care au legatura. In prealabil, poti verifica si cum functioneaza aceste portiuni din creier si despre sistemul osos. Desigur informatia e foarte stufoasa si de asta e mai simplu sa cauti mai intai pe cineva care sa-ti explice intr-un mod mai compactat informatia.

| SkandallKamataru a răspuns (pentru StoicAnalysis):

"creierul elibereaza mai multi hormoni de crestere in comparatie cu o persoana care nu practica nici un sport."
Asta e valabil pentru orice sport care necesita efort fizic intens si rezistenta, iar pe langa antrenamente, ai nevoie si de o alimentatie corespunzatoare dar mai ales de somn.

" Creierul detecteaza tiparul sportului de a sari mereu si mereu, asa ca el produce in continuu hormoni de crestere pentru ca de cele mai multe ori, intregul corp se "elibereaza" de forta gravitationala a pamantului"
Saritul necesita forta de compresie si cand sari, si cand aterizezi, nu are treaba cu asta.

"Insa o persoana normala care nu practica vreun sport, este supusa in mod constant de gravitatia pamantului. Forta aia care te "apasa constant pe pamant"."
Si tu crezi ca daca esti o secunda in aer are vreun impact? 10.000 de salturi inseamna 10.000 de secunde sa zicem, adica echivalentul a 2.7 ore, ceea ce este irelevant... ca sa vezi schimbari ar trebui aplicata o forta constanta, si subliniez constanta, adica sa stai sute de zile cu forta aia aplicata (ia exemplul unui aparat dentar).
Plus ca timpul ala in aer e anulat de forta de compresie de la saritura si aterizare.

"De ce crezi ca astronautii dupa cateva luni de orbitare in spatiu, atunci cand se intorc pe pamant, au dificultatea de a mai merge si trebuie sa faca sport si exercitii fizice?"
Nu compara mere cu pere, ei stau constant luni de zile in spatiu, iar muschii li se atrofiaza pentru ca nu mai sunt folositi absolut deloc.

Singurul care te ajuta sa-ti atingi potentialul genetic la crescutul in inaltime e sportul (sala, alergat, fotbal...)
Alimentatia de calitate, mancare organica fara chips-uri, prajeli si alte gunoaie de prin market-uri, si suplimentarea cu vitamine, vitamina k2, omega 3, magneziu, calciu... chestii care au cu adevarat o contributie importanta la sistemul tau muscular articular si osos.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru SkandallKamataru):

Sporturile care necesita intindere si saritura te fac sa cresti mai mult decat celelalte sporturi. Nu ti-a sarit in evidenta ca sportivii de performanta ce activeaza in acele domenii ( volei, baschet, inot ) statistic vorbind, sunt mai inalti decat restul sportivilor?

| SkandallKamataru a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Pai sunt mai inalti pentru ca fix aia inalti au fost selectati pentru sporturile astea.
Oamenii vor sa vada cei mai buni dintre cei mai buni si rari, iar baschetul necesita sportivi inalti.

E ca si cum ai spune ca Shaq are 2, 16m pentru ca a jucat baschet, nu pentru ca si taica-su are aproape aceiasi inaltime si i-a mostenit gena...
Nu stii fizionomie, anatomie biochimie si multe altele. nu ai nici o specializare doar vorbesti ca restul 99.9%

| StoicAnalysis a răspuns (pentru SkandallKamataru):

Nu ai demonstrat nimic cu afirmatia asta. Intr-adevar, sunt oameni care merg la aceste sporturi dupa ce constata fizicul lor, dar majoritatea care fac performanta, au fost dati de mici cand toti erau relativ la fel la inaltime. Si nu in toate cazurile erau parintii inalti ca sa zici tu ca din cauza asta. De obicei parintii erau de inaltime medie. Ca mai sunt si situatii perfecte de genetica evidentiata de parinti, asta e exceptie de cauza.

Concluzia consta in faptul ca doua persoane cu potential genetic asemanator la inaltime, nu vor avea in final aceeasi inaltime, daca unul din ei nu a practicat unul din sporturile vizate.
Si cand ma refer la crestere, nu ma refer ca o sa creasca mai mult de 2-5cm mai mult decat daca nu facea sportul. De asta am spus ca forteaza cresterea.

| LisaJulie a răspuns:

Sport faci pentru sanatatea ta, nu pentru inaltime! Mai asteapta cativa ani si vei creste in inaltime

| Whitte a răspuns:

Teoretic da. Dar este stiut ca inotul este cel mai eficient.

| lucianMKSro a răspuns:

Inaltimea este influentata de mai multi factori, printre care si genetica care joaca un rol important...si cu genetica nu ne putem inca lupta.
Revenind la intrebarea ta initiala, desi orice tip de sport poate stimula productia de hormoni de crestere, sunt doua lucruri de care trebuie sa tii cont:

1. Varsta – Cresterea in inaltime are loc in principal in adolescenta. Dupa inchiderea cartilajelor de crestere, singurele solutii pentru a mai adauga cativa centimetri sunt de natura chirurgicala, si sunt extrem de dureroase.

2. Tipul de sport – Unele sporturi, cum ar fi baschetul, voleiul sau inotul, datorita miscarilor repetate de intindere si sariturilor, stimuleaza cresterea mai eficient decat altele.

| SkandallKamataru a răspuns (pentru lucianMKSro):

Nu stimuleaza nici o crestere.

| Razzvan1612 explică (pentru SkandallKamataru):

Te contrazici singur