Salut!
In principiu, daca la tine in scoala se practica, cel mai bine ar fi sa-ti rezervi niste timp sa discuti cu profesorul de sport si cu cei care sunt pasionati de acest sport. E mult mai usor asa si t-i se poate si demonstra ceea ce se spune. Parerea mea decat sa incep sa-ti insirui reguli si alte detalii.
Daca iti place apuca-te. Daca joci singur nu e vreo tristete, se va gasi unul care sa mai vrea si apoi si altii. Te asigur ca oamenii se plictisesc de un anume gen de sport dupa o vreme.
Poti sa il rogi pe proful tau de sport sa face-ti intr-o zi doar handbal sa vedeti cum e etc.
Metode sunt doar cauta.
Multa bafta!
E o minge micutsa, care iti incape in podul palmei, mama mea a fost campioaana pe tsara...
E cam grea sa stii, dar odata invatate regulile o sa te simti foarte in pielea ta, cu acest sport pot sa zic ca te dezvolti atat in inaltime cat si in alte calitati fizice.
E un sport, pentru ori femei si barbatii, si na ce sa mai zic, regulile le inveti tu, doar iti zic ca sa nu te pui de portar pentru ca mingea si fata sau partile din corp nu sunt bune prietene, colegul meu a lesinat. (: BAFTA
http://www.youtube.com/watch?v=p9YpuubSQOA&feature=related linkul e sa-ti faci doar o idee (:
Fundita please? :*
Http://www.frh.ro/...pe acest sait vei gasi tot ce vrei despre handball! Si eu fac handball de performanta si-l ador! Funditssa te rogg mult!
Pai... Handbalul este un sport de echipă care se joacă cu o minge. Meciul are loc între două echipe a 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar) pe durata a două reprize a câte 30 de minute. Scopul jocului este de a marca cât mai multe goluri în poarta echipei adversare. Echipa care a marcat mai multe goluri câștigă meciul.
Este un sport relativ tânăr, apărând în Europa la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Originile lui sunt însa mult mai depărtate și le găsim în unele jocuri cu caracter popular practicate în Evul Mediu și în jocurile dinamice folosite în școlile din centrul și nordul Europei la începutul secolului XIX. În toate variantele lui, jocul de handbal a apărut mai întâi în școli ca material didactic, rod al imaginației creatoare a unor eminenți profesori de educație fizică. Părintele handbalului modern este considerat a fi profesorul german de educație fizică Carl (sau Karl) Schelenz,[1]care a introdus reguli și care a folosit un teren de aceeași mărime cu cel de fotbal. Pe atunci o echipă avea 11 jucători.
Caracteristici generale
Dimensiunile terenului de joc
Terenul de joc este un dreptunghi cu lungimea de 40 metri și lățimea de 20 metri și este compus din două spații de poartă și o zonă de joc. Liniile laturilor lungi sunt numite linii de margine, iar liniile laturilor scurte sunt numite linii de poartă (între barele porții) sau liniile exterioare porții (de ambele părți ale porții). În jurul terenului de joc trebuie să existe o zonă de siguranță, cu o lățime de cel puțin 1 metru de-a lungul liniilor de margine și 2 metri în spatele liniilor exterioare porții. Caracteristicile terenului de joc nu trebuiesc modificate în timpul jocului, astfel încât una dintre echipe să fie avantajată.
[modifică]Porțile
În centrul fiecărei linii exterioare a porții se găsește o poartă. porțile trebuie să fie solid ancorate de podea sau de pereții din spatele lor. Porțile au la interior o înălțime de 2 metri și o lățime de 3 metri. Barele verticale ale porții sunt unite de o bară orizontală în partea superioară. Partea posterioară a barelor porții trebuie să fie aliniată cu muchia posterioară a liniei de poartă. Barele verticale și bara transversală trebuie să fie pătrate în secțiune, cu laturile de 8 cm. Pe cele 3 laturi care sunt vizibile dinspre terenul de joc, barele trebuie vopsite în 2 culori contrastante, care să fie diferite și de culorile din jurul porții. Porțile trebuie să aibă o plasă, atașată în așa fel încât o minge intrată o dată în poartă să rămână acolo.
[modifică]Liniile terenului de joc
Toate liniile terenului fac parte integrantă din spațiile pe care le delimitează. Liniile de poartă vor avea 8 cm lățime între barele porților, în timp ce toate celelalte linii vor avea 5 cm lătime. Liniile dintre două suprafețe adiacente pot fi înlocuite cu culori diferite între suprafețe adiacente ale podelei.
În fața fiecărei porți este un spațiu de poartă. Spațiul acesta este delimitat de o linie a spațiului de poartă (linia de 6 metri), care este trasată astfel:
O linie de 3 metri lungime direct în fața porții; această linie este paralelă cu linia de poartă, și la la 6 metri distanță de aceasta (măsurată de la muchia posterioră a liniei de poartă la muchia anterioară a liniei spațiului de poartă);
Două sferturi de cerc, fiecare cu o rază de 6 metri (măsurată de la colțul interior posterior al stâlpilor porții), care fac legătura între linia de 3 metri lungime și linia exterioară a porții.
[modifică]Linia de 9 metri
Linia de aruncare liberă (linia de 9 metri) este o linie intreruptă, trasată la 3 metri în afara liniei spațiului de poartă. Atât segmentele de linie cât și spațiile dintre ele măsoara 15 cm.
[modifică]Linia de 7 metri
Linia de 7 metri este o linie lungă de 1 metru, marcată în fața porții. Este paralelă cu linia de poartă și aflată la 7 metri de aceasta (distanță măsurată de la muchia posterioară a liniei de poartă la muchia anterioară a liniei de 7 metri).
[modifică]Linia de restricție
Linia de restricție (limitare) a portarului (linia de 4 metri) este o linie cu lungimea de 15 cm, marcată în fața porții. Este paralelă cu linia de poartă și la 4 metri distanță de aceasta (măsurată de la muchia posterioară a liniei de poartă la muchia anterioară a liniei de 4 metri);
[modifică]Linia de centru
Linia de centru unește mijlocul liniilor de margine.
[modifică]Linia de schimb
Linia de schimb (un segment din linia de margine) pentru fiecare echipă, se întinde de la linia de centru până la un punct aflat la o distanță de 4.5 metri de aceasta. Acest punct al liniei de schimb este marcat de o linie paralelă cu linia de centru și care se întinde pe o distanță de 15 cm înauntru liniei de margine și 15 cm în afara liniei de margine (înauntrul și în afara terenului de joc).
[modifică]Mingea
O minge de mărimea A III
Mingea este sferică și trebuie să fie confecționată din piele sau din material sintetic. Suprafața nu are voie să fie alunecoasă. Deoarece în general este manevrată cu o singură mână, mărimile oficiale variază depinzând de vârstă și sexul echipelor.
funda? te rooog
E un sport cu adevarat frumos! Mingea e mai mica, incat o poti tine cu o singura mana. Pentru alte detalii, poti intra pe site-ul federatiei, www.frh.ro, sa vezi ce orase/cluburi de juniori participa la competitiile nationale.