La 15 ani nu recomand sala, recomand un sport de echipa, care te ajuta sa cresti in inaltime si te ajuta sa te dezvolti sanatos si armonios.
Iata marturia unui tanar de 21 de ani, care confirma ca nu a mai crescut in inaltime dupa 16 ani, deoarece s-a apucat de sala...si acum regreta!
"de la 16 ani nu prea am mai crescut ca m-am apucat de sala si mno..."
Pasajul este de aici:
https://www.tpu.ro/......-acasa-in/
Evident ca, copii te vor trage dupa ei si esti tentat sa mergi la sala, ca sa imiti pe cei mari, dar, este vital la tine sa faci un sport la scoala sau la un club sportiv, care sa-ti stimuleze cresterea in inaltime si sa te dezvolte armonios. sala o poti face dupa 20 de ani, ca se incheie cresterea in inaltime.
Astea sunt mituri, orice sport daca este facut este periculos, nu pentru ca ar afecta cresterea. Dar pentru ca pot aparea accidentari mai ales la el care are 15 ani, doar daca sufera o accidentare grava nu mai creste in inaltime, eu am vazut mult mai multe cazuri de copii accidentati din sporturile de echipã. Asta nu afecteaza cresterea?
Are probleme cu dovleacul, ignor-o, astfel de elucubratii debiteaza la orice intrebare.
Nu exista niciun motiv logic pentru ca trasul de fiare sa iti stopeze cresterea. Eu am crescut in timp ce mergeam la sala, chiar daca faceam saptamanal indreptari si genuflexiuni cu greutati. Am crescut pana la 18 ani si mi-am intrecut ambii parinti in inaltime.
Asa cum sala nu iti opreste cresterea in inaltime, niciun alt sport nu te ajuta sa te inalti. Este genetic. La fel ca marimea falosului. Orice ai face nu poti sa il maresti. La fel si cu forma muschilor si altele.
Stiu chestia asta si eu la fel, dar nu m-am putut abtine sa nu comentez
Aici gresesti, se vede ca nu te ai miscarea, tipul are 15 ani si se afla in perioada de crestere baietii cresc pana la varsta de 25 de ani, iar fetele pana la 18 -20 de ani, daca tipul se apuca de sala este ok,dar ca incepator ar trebui sa cunoasca A.B.C.-ul exercitilor fizice cu greutati adica, trebuie o perioada de adaptare adica munca cu greutati sa fie facuta progresiv, cei care sunt halterofili stiu chestea asta, isi asculta antrenorii pentru ca antrenorii au stiinta lucrului cu greutati, pe cand in culturism te duci la sala unii fac de capul lor, antrenorii majoritatea sunt facuti la norma, scosi pe banda rulanta, de ce nu se duc sa devina antrenori pentru halterofili? pentru ca vor fii trimisi acasa, adica nu sunt bagati in seama, asa ca este mai usor sa te duci ca, instructor, sau antrenor, intr-o sala de culturism, desi sunt sigur ca majoritatea sunt instructori in salile de culturism.Asta vreau sa zic daca un tip incepator fie el de 14-15-16 ani care se afla inca in perioada de puberate daca nu incepe de la usor spre greu nu o sa progreseze.
Revenind la aberatiile tale nici un sport nu te inalta ) oare baschetul ai auzit de el? cred ca nu, voleiul ai auzit de el? sariturile in inaltime din atlestism ai auzit de ele? de baschebalistul hakim jabal sau ghita muresan? astia daca nu ar fi practicat baschetul nu ar fi ajuns la inaltimea pe care o au, tu zici ca ai crescut pana la 18 ani, cresterea la baieti se produce pana la 25, bine inteles ca unii raman la 1, 60 m altii, 1, 65 altii, 1, 68 altii, 1, 70 sau 2m bine inteles ca si geneticul depinde, chiar daca nu faci nici un sport poti ajunge la 1, 80 - 2 m, dar daca faci si sport baschet, volei sporturile astea te stimuleaza, stimuleaza creasterea daca te apuci cand trebuie bine inteles, tu zici ca ti-ai intrecut parintii, pai normal pentru ca ceea ce nu stii este ca, dupa ce cresti in inaltime vine si reversul, adica incepi sa scazi de exemplu un baschebalist daca are 2, 10 la batranete te asigur ca nu mai are atat, pentru ca dupa varsta de 25 cand oasele nu mai cresc in inaltime, incep sa scada cate un pic, pic, pic pana nu o sa mai ramana nimic. deci cineva care doreste sa cresca in inaltime se poate duce sa faca baschet sau volei sau atletism sarituri in lungime, chiar daca tatal lui are 1, 60 ca atat i-a permis geneticul, e uite ca sportul vine in ajutor si stimuleaza cresterea, asa cum lucrul cu fiarele ajuta oamenii sa-si dezvolte masa musculara asa si baschetul ajuta la cresterea in inltime. si i transmit tipului de 15 ani daca se duce la o sala de culturism ar fi bine acolo sa fie un antrenor care are stiinta lucrului cu gantere si haltere si nu un instructor, asa cum sunt in majoritatea salilor din Romania facuti pe banda rulanta.)
Majoritatea antrenorilor nu prea au habar, asa e, dar te asigur ca nu se va apuca sa faca genuflexiuni cu o tona din prima, majoritatea nu fac deloc genuflexiuni si indreptari, cu greutate mare nu mai zic.
In al doilea rand, aberezi la fel ca tipa de dinainte. Cum sa te inalte baschetul sau voleiul? Creierul va ignora informatia genetica, hormonii, tot pentru ca tu joci baschet? Explica-mi ce se intampla in corpul tau cand practici sporturile astea. Daca nu stii, inseamna ca mananci rahat.
Oamenii inalti se apuca de baschet, nu baschetul ii inalta.
Eu nu am spus ca majoritatea antrenorilor nu au habar,ci intructorilor,este o mica mare diferenta intre un instructor si antrenor, daca am scris ceva mai sus ca ''majoritatea antrenorilor '' habar nu au am gresit, ma refeream la instructori care se gasesc prin salile de culturism, in schimb daca cineva doreste sa se apuce de haltere,iti spun eu ca nu o sa aiba de aface cu ''instructor de haltere'',asa ceva nu exista, cel putin in cluburile sportive scolare,acolo sunt doar profesori-antrenori, care se ocupa de juniorii care vor sa se apuce de haltere si nu de culturism, chestea cu cresterea in inaltime nu este o tampenie, de fapt este si vizibil uitate la cei care practica fotbal, judo, culturism,haltere,box,gimnastica,hochei, rugby e.t.c. si uitate la cei care practica baschet, inot, volei, atletism(saritura in inaltime) este adevarat ca si informatia genetica are rol in cresterea in inaltime a oaselor(lungimea oaselor)eu nu sunt doctor sportiv(medicina sportiva) ca sa intru in amanunte, in fiziologia cresterii in inaltime a oaselor, eu spun doar in mare, ca, bine inteles ca, trebuie sa ai un bagaj genetic favorabil care iti permite sa cresti in inaltime, dar pe langa acest bagaj genetic care la un moment dat nu-ti mai permite cresterea in inaltime baietii pana la 25 ani fetele 18-20 ani. exista sporturi ca ajuta sa cresti in inaltime baschet, volei, inot, saritura in inaltime care prin salturile facute in aceste sporturi duce la lungirea oaselor, a cartilagilor pana cand acestea sa se osifice complet, dupa osificarea cartilagilor bine inteles ca nu mai ai cum sa creasti, de aceea cei care se apuca de baschet de la varste mici, sa zicem pe la 7-8-10 ani vor creste in inaltime, foarte mult, exemple am dat, hakim jabar, ghita muresan 2, 31 e.t.c. pe cand cei care se apuca de baschet sau inot sau volei pe la varsta de 12 -13 ani sau 14-15 ani bine inteles ca nu vor mai creste in analtime asa mult, doar daca nu au deja 1, 80 daca un tip care are deja 1, 80 la varsta de 15 ani datorita geneticului asta e, bravo lui dar prea mult nu o sa mai creasca si bine inteles pe langa practicarea acestor sporturi, conteaza si somnul, alimentatia(in S.UA.)se foloseste si alimentatie hormonizata, chiar daca ai depasit varsta de 19 ani cand cartilagile incep sa se osifice, totusi s-a constat ca o alimentatie hormonizata(hormoni de crestere) te ajuta sa mai cresti in inaltime chiar daca cartilagile incep sa se osifice, totusi pana la varsta de 25 de ani se mai poate creste in inltime, un var de al meu este plecat in Italia si practica baschet are doar 15 ani, si la intrecut deja pe tacs-o si pe masa, are 1, 80 cam pe acolo, deci creierul nu poate ignora informatia genetica, dar prin practicarea baschetului, inot, saritura in lungime chiar si haltere sau culturism, n-a sa nu zici ca am ceva cu sporturile astea, si pe acolo sunt tipi de 2 m, dar putini, deci poti sa te inalti destul de mult si peste 2 m cum sunt la baschet, daca ai o alimentatie sanatoasa in aminoacizi-viamine-carbo-hidrati, si odihna se stie ca sunt catva aminoacizi din cei 20 (nu stiu care)dar care stimuleaza producerea hormonului de crestere si a insulinei.Bine inteles ca cei care ajung la 2, 31 m baschebalistii aia nu baga in ei mancare de capul lor, ci au un, nutritionist, antrenor de baschet, antrenor de fitnees, aia trag si de fiare, dar sub indrumarea unui antrenor calificat, nu instructor.In concluzie bine inteles ca depinde si geneticul care la-ai mostenit de la parinti, dar pe langa asta te mai ajuta si baschetul, inotul, saritura in inaltime, voleiul, Alimentatia sanatoasa, somnul si un antrenor bun.
Si apropo ''oamenii inalti se apuca de baschet, nu baschetul ii inalta'' varul meu cand s-a apucat de baschet acolo in Italia nu era cine stie asa de inalt, dar dupa catva ani cand a venit in Romania am scris mai sus era mai inalt de cat tacs-o si masa, si apropo si de fiare, l-am intrebat de ce nu trage si de fiare sa puna ceva masa musculara pe el, si mi-a raspuns, antrenorul nu-i lasa i pune sa faca exercitii de forta cu propria lor greutate, pentru ca le dezvolta forta in regim de viteza, si a spus ca de fiare se va apuca mai tarziu, are tot timpul.
Vorbesti prostii. E normal sa iti intreci parintii in inaltime, mai ales atunci cand inaltimea parintilor este apropiata. Nu il lasa antrenorul sa traga de fiare? Iti dau doar cateva exemple de jucatori de baschet pe care i-ai putea confunda cu culturisti (naturali): Eric Bledsoe, Lebron James, Derek Fisher, Corey Magette, Serge Ibaka, Blake Griffin, Dwight Howard, Ben Wallace, Karl Malone. De astia ce zici? Nu fac sala, nu?
Cat despre Ghita Muresean si altii...de ce nu cresc toti care fac baschet cat el, te-ai gandit? Pentru ca sufera de gigantism, inteligentule. Este o boala de ii afecteza lobul anterior al hipofizei, o face sa produca prea mult STH (hormon de crestere). Ar fi trebuit sa auzi in liceu de boala asta. Asta e motivul inaltimii lui. Pentru ca era asa de inalt, s-a apucat de baschet, altceva nu prea putea face.
PS:Tot nu mi-ai raspuns ce se intampla in organismul tau cand practici sporturile respective.
Da,probabil toti sufera de gigantism asa-i (am auzit de muresan ca avea probleme cu gigantismul)din cauza secretiei de hormoni prea multa, probabil si hakim jabbar la 2, 20 sau cam asa ceva sau manute bol 2, 31, sau magic johnson peste 2 m, toti sufera de gigantism firas al naibi, dar nu numai baschetul te inalta, mai sunt si sporturi din atletism, saritura in lungime su inaltime, voleiul, inotul,
in ce priveste lungirea oaselor ti-am explicat in mare(cresterea in lungime se face pe seama sau prin intermediul cartilajelor de crestere)cartilajele astea se afla la limita dintre diafiza si epifiza. daca vrei mai detaliat stai de vb cu doctorii in medicina sportiva, stiu mai multe ca mine. Nu am spus ca vei creste zeci de cm, depinde de fiecare, am spus ca si genele sunt importante, dar pe langa genele astea exercitile fizice si alte ramuri sportive baschet, atletism, volei, inot, ajuta la cresterea in lungime, dar trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa, odihna e.t.c.
Karl Malone, Lebron James, e.t.c. ce mi insiri pe astia, discutia era despre altceva, tu ai spus ''asa cum sala nu iti opreste cresterea in inaltime, asa si alt sport nu te ajuta sa te inalti'' daca ai fi fost obiectiv, ar fi trebuit sa spui, asa cum sala nu iti opreste cresterea in inaltime, asa si alte sporturi nu -ti opreste cresterea in inaltime, te ajuta sa te inalti, mai ales baschetul, atletismul, voleiul, inotul, asta era formula corecta, dar nu ai fost obiectiv.Si apropo de baschebalistii astia care trag de fiare, da trag de fiare, ca orice alt sportiv, si mike tyson, sau fotbalistul ala portughez, si inotatorii trag de fiare, chiar si practicantii de arte martiale, si ca tot veni vorba de artele martiale era un tip bruce-lee care si el facea exercitii cu fiare, si joe weider(poate ai auzit de el, caci si asa tragi de fiare)cand l-a vazut a spus intr-un interviu ''Bruce-lee cel mai definit trup pe care l-am vazut vreodata, a scris 15 lucrari de specialitate despre culturism,fiziologie,anatomie,gimnastica,haltere,kinetoterapie(terapie prin miscare). in fine nu despre bruce-lee era vb,ci despre sporturi care te ajuta sa te inalti in inaltime, da eu i-mi mentin parerea ca baschetul, voleiul, atletismul,, inotul te ajuta sa te inalti, pe langa zestrea geneica pe care o ai.
Legat de varul meu, ti-am spus el nu este dezamagit ca antrenorul echipei de baschet i pune sa faca forta cu propria greutate a corpului, are timp chiar el a spus sa se apuce de forta, si la 18 si la 20 si la 25 de ani nu conteaza cand te apuci de fiare, pentru ca forta este independenta, nu depinde de genetic.
Forta este independenta? De aia unii ridica 500 kg la indreptari si tu, pun pariu, ca nici 100 kg nu ridici?
Bruce lee nu era asa de definit, cauta Andreas Munzer pe google si ai sa vezi acolo 3, 5% grasime corporala.
PS: Tot nu mi-ai raspuns ce se intampla in organismul tau cand practici sporturile alea. Tot ce ai facut pana acum a fost sa dezinformezi lumea. Nu iti va explica niciun doctor nimic, pentru ca nu este adevarat, nu are logica ce spui. Sa te inalti pentru ca faci miscare. Ce sa zic.
Am terminat liceul sportiv si stiu ce vb, ai demonstrat inca odata ca habar nu ai de miscare, de exercitii fizice, forta este singura calitate motrica daca stii ce inseamna calitate motrica, posibil sa nu stii, care este independenta fata de zestrea genetica, adica nu depinde de gene transmise de parinti, ea putand fi imbunatatita la orice varsta, fata de viteza sau rezistenta care sunt dependente de genetic, rezistenta se poate dezvolta pana la 45 de, dupa care adio, si viteza, nu mai tin minte in fine, si ea este dependenta de gene, la fel si indemanarea care este dependenta de genetic.Andreas Munzer ) este umflat cu pompa )
Eu ti-am spus ce se intampla in organism, dar tu istetule nu pricepi. Sfatul meu este sa-ti cumperi o carte ''medicina sportiva'' sau fiziologia oaselor, poate asa pricepi, mira-m-as.
Si in legatura cu indreptarile pentru spate, nu mai am voie sa ridic greutati mai grele de 14 kg, asa ca indreptari fac cu 14 kg, multumit de raspuns pt.ca am avut o scolioza, nici asta nu stii ce inseamna? asa dar nu ma mai intereseaza fiarele, si fac cu propria greutate a corpului, pentru spate sunt atatea exercitii tractiuni, e.t.c. la final te intreb si eu
ok, eu nu pot ridica nici macar 100 de kg, dar tu poti face genu-flexiuni intr-un picior sau daca sunt prea grele pentru tine, poti face 150 sau 200 de genu-flexiuni cu amandoua picioarele. iti doresc o noapte cat mai placuta, si o viata luminosa sa ajungi sa faci si tu indreptari cu 500 de kg
Fals. Totul depinde de gene. Altfel nu imi explic de ce unii cresc in forta mai mult decat altii facand acelasi antrenament, cu aceleasi greutati, cu acelasi numar de repetari. De ce exista doar un singur castigator la concursurile de strongman, powerlifting sau daca vrei ceva 100% natural la olimpic weightlifting? De ce nu imping toti aceeasi greutate? Crezi ca unul a descoperit o tehnica revolutionara de antrenament?! NU! E genetic. Nu crezi ca toti iau aceleasi droguri? De ce unu are max rep de 500 kg, iar altul 400?
Si ca sa iti raspund la intrebare, da, pot face genuflexiuni intr-un picior, nu multe, dar pot. Nu am incercat niciodata sa fac 100+ genuflexiuni, nu vad rostul, la ce m-ar ajuta anduranta asta?
Nu ma axez pe forta, nu imi place sa fac one rep max, cand fac forta, de regula fac 4-6 repetari.
Piept-Triceps
Spate-Biceps
Pauza
Picioare + abdomen
Umeri/Trapez/Antebrat + abdomen
Alte 2 zile pauza
Allyn0013 întreabă:
anonim_4396 întreabă: