Da. Daca necesarul tau zilnic de calorii pentru mentinere este 2000, iar tu consumi 3000, intr-o saptamana vei ajunge sa iei 1kg de grasime pe tine.
Depinde de multi factori de cate calorii ai nevoie zilnic si nu se consuma aceeasi cantitate in fiecare zi. Depinde de activitatea fizica, chiar si de cat de mult ti-ai folosit creierul in ziua respectiva... Varsta, inaltime, greutate, etc.
E imposibil sa mananci exact cantitatea aia, dar daca azi mananci un pic mai putin, maine un pic mai mult, poti maxim sa mentii un echilibru, dar e destul de greu.
Nu te ingrasi daca consumi exact cantitatea de energie pe care o introduci, pentru ca atunci corpul nu va avea ce energie sa depoziteze, mi se pare logic, dar cum faci sa stii care e cantitatea exacta (si pe care o introduci si pe care o consumi)?
Nu e zis ca aceasta cantitate e intre 2000 si 3000, apoi. Poate scadea si sub 2000, de exemplu.
O eroare de 1000 kcal mi se pare destul de mult )). Daca tu mananci 2900 si ai nevoie de 1800, o sa te ingrasi de nu mai incapi pe usa. Chiar si 100 de kcal sunt ceva.
Toata chestia poate fi destul de imprevizibila, deci. Cel mai bine e sa mananci cat simti ca e nevoie si sa faci decent de mult sport. Asta e o dieta sanatoasa. Niciodata nu trebuie sa exagerezi. Nici in minus, nici in plus.
Viata e facuta din echilibru.
Bafta.
Intai trebuie sa afli exact cate calorii ai nevoie pentru a fi in mentenanta. De ex daca ai nevoie de 2500 pentru a te mentine, atunci ii indeajuns pentru inceput sa scazi 300 calorii pentru a slabi, sau sa cresti 300 calorii petru a te ingrasa.
Depinde, afla cu exactitate cate calorii trebuie sa consumi pe "calculatoarele de calorii", gasesti pe google multe site-uri referit la calculul caloriilor. Daca spune ca trebuie sa consumi de exemplu 2000, le maresti pana la 2300-2500, daca zice ca 3000, le maresti pana la 3300-3500. Poti vorbi si cu un nutritionist, cred ca el o sa te ajute cu sfaturi si mai bune, iar el poate sa evite sa reprezinti in viitor niste probleme legate de ingrasare.