| Adolescentul551 a întrebat:

Salut, de maine ma apuc de sala.
Am 16 ani, 1.75 si 58 de kg, stiu, putin, dar in trecut am fost gras si acum inca mai am grasime, ca daca eram fara nu mai faceam deloc sala, am putin mai dezvoltat pieptul si la abdomen.
La sala am antrenor, deci nu va fi o problema si probabil ca o sa-mi spuna si el ce sa mananc, dar am nevoie si de aici sfaturi: sa intru in deficit pentru a pierde grasime si a pune muschi sau surplus?
Si ce ar trebui sa mananc sa ma dezvolt frumos si eficient?

2 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

Cantaresti cat o gantera, ce grasime sa ai? laughing

| AnastasiaK a răspuns:

1. Grasime o sa ai intotdeauna, altfel ai muri. Pana si bodybuilderii au in jur de 5-6% grasime in forma de concurs, off season mai mult...nu exista sa n-ai deloc.

2. Nu mi se pare ca ai ce cauta in deficit. Adica unde vrei sa ajungi? La 50kg? Parerea mea e sa mergi pe surplus, discuti si cu antrenorul alimentatia, iar cand o sa ai muschii mai dezvoltati, se vad altfel. Daca inca vei simti nevoia sa slabesti, o faci atunci, dar tind sa cred ca ai tu mici probleme de perceptie asupra ta daca la inaltimea si greutatea aia vrei sa slabesti. Poate nu ai, dar asa mi se pare, analizeaza si tu mai atent, intreaba prieteni, cunostinte, familia.

3. Ca sa te dezvolti eficient in primul rand nu ai ce cauta in deficit. Deci iti numeri caloriile si sa fii in surplus. De rest, ai nevoie de proteine...cam 100g pe zi sa zicem (o sa ti se zica 116, dar e bine si 100, oricum am zis estimativ), carbohidrati complecsi mostly, grasimi sanatoase, carbohidrati simpli dupa antrenament...si o alimentație cat mai diversificata, cu legume si fructe incluse, ca sa fii sigur ca ai si suficienti micronutrienti.