| Kedoaka79 a întrebat:

Salut, pentru cunoscatori, as vrea și eu un link sau chiar să-mi explice cineva totul despre jocurile de fotbal. Eu știu fiecare regula a fotbalului, în schimb nu înțeleg treaba cu campionatele sau ce sunt. Cum ar fi Bundesliga. Ce înseamnă? Ce reprezinta punctele de pe tabelă, pentru ce lupă fiecare echipa sa câștige. Cum câștigă? Cum se acumulează acele puncte? Cum se decide cine cu cine joacă? Vreau detalii despre tot. Mersi

2 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Hai sa o luam cu inceputul. Fiecare tara are ligi profesioniste de fotbal structurate pe diferite esaloane, adica acele ligi au sistem piramidal de tip promovare-retrogradare fiind ligi superioare si inferioare.
Bundesliga reprezinta campionatul de fotbal al Germaniei, prima liga mai exact a lor, cea mai importanta competitie a nemtilor.
La fotbal 3 puncte se acorda echipei castigatoare, un punct se acorda daca meciul se termina egal si 0 puncte cand o echipa pierde, echipa pierzatoare nu ia nimic, pana aici totul logic. In functie de rezultate se face un clasament, acele puncte sunt cumulative, fiecare echipa acumuleaza de-a lungul unui sezon un anumit tip de puncte pe baza rezultatelor, se aduna de la meci la meci astfel incat se afiseaza un clasament. Un campionat se desfasoara anual, se numeste sezon, acum campionatele se afla in sezonul 2022-2023, de regula campionatul Germaniei incepe prin august si se incheie in mai. Fiind cea mai importanta liga din Germania miza este trofeul de campioana, cine termina pe locul 1 la finalul sezonului castiga acel campionat, trofeu care se adauga la palmaresul echipei, adica istoricul acelui club in care de-a lungul existentei sale a adunat trofee.
Campionatele de obicei au diferite mize, in primul rand campioana e cea mai mare miza pentru ca primeste trofeul, primeste o anumita suma de bani si e tinuta minte in istorie fiind echipa castigatoare, aceste campionate din Europa sunt afiliate de UEFA, adica echipele din diferite tari care se afla pe anumite locuri fruntase in campionate vor juca in sezonul viitor in cupele europene, e si asta o miza pentru ca reprezinta participarea cluburilor in cupele europene unde vor juca cu alte echipe straine, dar pot primi si sume destul de maricele in urma prezentei lor, pot avea sansa sa castige si un trofeu european care este foarte important, uneori poate fi mai important decat castigatoarea campionatului in sine. O alta miza a unui campionat o reprezinta si mentinerea in prima liga, Bundesliga are 18 echipe, ultimele 2 echipe la finalul sezonului vor juca in Bundesliga 2, adica liga a 2-a, vor retrograda, respectiv primele 2 locuri din liga a 2-a vor promova direct in Bundesliga in sezonul viitor, vin bani mai multi din urma participarii, meciuri mai tari, succes garantat financiar si sportiv, dupa cum se observa e o comptitie de tip piramida, toate tarile au un campionat de genul, au farmecul lor anumite meciuri, o istorie mare in spate, traditie si asa mai departe.

"Cum se acumulează acele puncte? Cum se decide cine cu cine joacă? Vreau detalii despre tot. Mersi"
Inaintea startului unui nou sezon dintr-un campionat se stabileste un tintar, e un sistem randomizat in care se trage la sorti, cum am spus...sunt 18 echipe in Bundesliga, este sistematizat astfel incat fiecare echipa va juca cu fiecare adversar din acel campionat de 2 ori, tur si retur dar sezonul este structurat pe etape, un sezon in Germania are 34 de etape astfel incat fiecare echipa va juca jumatate de meciuri acasa si jumatate in deplasare, pe terenul adversarelor. Mai concret, fiecare echipa va juca de-a lungul unui sezon din Bundesliga 34 de meciuri, adica cu fiecare adversar in sine de 2 ori. O etapa are 9 meciuri si tot asa, asta in Bundesliga, in alte campionate sunt mai multe echipe in campionat.
Punctele se acumuleaza in functie de performanta sportiva din acel sezon, cate victorii aduni, egaluri, infrangeri etc, la finalul sezonului cine e pe primul loc ia campionatul, in functie de cine are cele mai multe puncte, se afiseaza si golaverajul, adica cate goluri au dat echipele si cate au primit, e foarte important si el.
Sper ca ai inteles ce am explicat.

| LordCristobal a răspuns:

Bun,îți spun eu.
Campionatul la fotbal este o întrecere sportivă unde se bat mai multe echipe și cine face cele mai multe puncte câștiga campionatul.
O infrangere-0 puncte
Un egal-1 punct
Victorie-3 puncte
Bundesliga-campionatul Germaniei
Premier League-campionatul Angliei
La Liga-Spania
Seria A-Italia
Ligue 1-Franta
Campionatele enumerate mai sus sunt cele mai puternice campionate din Europa si sunt considerate elita fotbalului.
Mai exista trei competiții unde echipele din Europa se confruntă pentru câștigarea unui trofeu european:Liga Campionilor, Europa League și Conference League.