| SporeBox a întrebat:

A facut vreunul din voi karate? Imi puteti spune cum este? Se invata ceva? Mai pot spera la performante daca am 16 ani?

12 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nu e niciodata tarziu in astfel de sporturi gen karate, nu am facut karate ci alte sporturi dar iti zic ca daca te tii si scopul iti este performanta si mai ales ai aptitudine catre asta vei ajunge si la nivel de performanta.

| doctorandus a răspuns:

In general, dorinta de a deveni performer trebuie sa apara pe parcurs, nu inainte de a te apuca de un sport. Il practici, vezi ca-ti place, vezi ca esti cel mai bun din oras, pe urma visezi la performer.

| siriusblack98 a răspuns:

Am practicat karate Kyokushinkai o vreme. Personal nu mi-a plăcut, de asta am și renunțat. Nu mi-a plăcut profesorul, ce făceam acolo chiar mi se părea frumos totuși. Dar cum am zis, profesorul era prea de tot. De câte ori cineva executa o mișcare în mod greșit, eram loviți cu o sabie de lemn peste mâini sau picioare. Până la urmă m-am enervat și am hotărât că nu vreau să-i plătesc unuia doar ca să mă umple de vânătăi. La alte săli nu am auzit să fie problema asta când am discutat și cu alți practicanți. Da, poți face performanțe. Ăsta de îmi era profesor zicea că s-a apucat la vârsta de 28 de ani și avea 5 DANI.

| AnastasiaK a răspuns (pentru siriusblack98):

Poate avea 5 fii numiți Dan. big grin

Glumesc, o fi avut, nu e exclus (presupunând că avea vreo 50+ de ani).

Acestea fiind spuse...nu contează centura, la un comportament de genul merita să exersezi ce ai învățat pe el. După ziceai că din greșeală, evident laughing Așa am făcut eu acum foarte mult timp cu un coleg care avea centură neagră și când lipsea sensei, făcea el pe "senpai"-ul cu noi, dând inclusiv pedepse. Eu aveam un băț bo în mână și când s-a apropiat să comenteze ceva, brusc am uitat să-l manevrez happy

P.S. Nu, nu (mai) sunt violentă. Eram micuță atunci și nu înțelesesem pe deplin disciplina pe care o implică artele marțiale.

| siriusblack98 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Ceva de genul i-am făcut eu ăstuia, a încercat el pe mine nu știu ce schemă să mă pună la pământ ca să le arate la restul colegilor cum se face. El având 50kg și eu pe atunci vreo 90 nu i-a reușit și s-a enervat că am ripostat rolling on the floor Îl găsești și pe YouTube, Florin Toader parcă îl chema. Știu că l-am găsit eu acum câțiva ani. Omul e foarte bun pe ce face dar nu știe să explice și la alții.

| AnastasiaK a răspuns (pentru siriusblack98):

Cred că știu despre cine e vorba (presupunând că exagerezi totuși cu alea 50kg). Dacă da, i-am bătut o sportivă fix în fața lui (arbitra el meciul). În mod normal nu rețin detalii de genul ăsta, dar îți dai seama că m-a marcat un pic dacă am intrat în meciul ăla știind că lupt cu una antrenată de arbitrul principal. Nu mi-am imaginat că e așa nasol ca sensei oricum.

| siriusblack98 a răspuns (pentru AnastasiaK):

O fi avut el mai mult de 50kg că e înalt dă-l în p... mea dar e slăbănog. Are o sală de antrenament în Jilava. Sau avea că nu știu dacă mai funcționează.

| AnastasiaK a răspuns:

Există mai multe stiluri de karate, fiind total diferite. Nici măcar shotokan-ul tradițional nu seamănă cu shotokan-ul modern. Așa că în funcție de ce alegi, răspunsurile la întrebarea ta pot să difere.

La stilurile mai "light", puțin probabil să mai ai vreo șansă la performanțe că alea se încep în general de la vârste mici. La stiluri mai dure, kyokushin spre exemplu, dacă ai calitățile fizice necesare, s-ar putea să reușești...deși și acolo e discutabil.

Depinde și ce înțelegi prin "performanțe". Eu înțeleg minim campion național și cu participări pe plan internațional. Dar dacă tu visezi să ai un meci/concurs acolo și o medalie, sigur ai șanse oricum ar fi, dacă muncești.

Apropo de meci și concurs...contează și dacă te interesează kata sau kumite. Eu despre kumite vorbeam.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In clasa intai am facut cam 3 ore si am zis ca e o prostie nu intelegeam nimic e decat teatru si scheme in aer

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Inseamna ca ati avut un sensei foarte PROST.

| Februar30 a răspuns:

Dap, am facut shotokan do. Sigur ca poti face performanta, daca asta doresti. Esti tanar, varsta nu conteaza asa mult.
Este o arta, este mult de munca si e nevoie de perseverenta.
Daca locuiesti in Bucuresti, sa-mi spui, si iti voi recomanda un profesor foarte bun, deosebit ca om si cu multi ani de karate in spate happy

| cristissz a răspuns:

Este o arta martiala. Poti cauta pe Youtube 'old karate videos' sa vezi cam cu ce se 'mananca'. Atentie, sunt multi 'sensei' in zilele noastre care nu te invata ce trebuie si fac doar pentru bani. Astea sunt zilele in care traim.
Personal iti recomand stilul 'shotokan', si eu m-am apucat la varsta de 16 ani. Performante? Bineinteles. Ai 16 ani, in 3-4 ani ai toate sansele sa obtii centura shodan (neagra) daca te tii de treaba. Succes.