1. "Acasa" abdomene si alte exercitii = apa de ploaie
2. Ce treaba are sala cu cresterea in inaltime?
Nu iti afecteaza cresterea sala, eu cand eram de varsta ta faceam gimnastica de performanta si am facut pana pe la 20 de ani si iti dai seama ca faceam exercitii mult mai grele decat ce faceti voi acum la sala + ca trageam si de fiare si nu mi-a afectat cresterea, faza cu sala ca opreste cresterea e un mit sau o vorba zisa de oameni care habar n-au. Si daca creste el mai inalt decat tine care e problema? faceti concurs care ajunge mai inalt sau ce? Fiecare creste atat cat este destinat genetic.
Nu recomand sala atunci cand esti in crestere. Pentru ca se redirectioneaza din substantele nutritive pentru cresterea si functionarea muschilor, cand ele ar fi trebuit sa fie folosite de oase.
Baietii cresc pana pe la 18-21 de ani. Deci o sa mai cresti.
Sala poate sa-ti creasca si nivelul de hormoni androgeni, care iti inhiba hormonul de crestere.
Ai timp de sala. La varsta ta sala nu e buna, pentru ca oasele nu sunt dezvoltate. Atunci cand oasele incep sa creasca in grosime, adica dupa ce crestere a incetat, te poti apuca de sala.
Sala iti mareste productia hormonului de crestere, NU creste nivelul de hormoni androgeni.
Din ce studiu ai scos prostia aia? pune link aici.
Sunt student la medicina. Daca ai fi cautat pe google inainte sa acuzi, filozof ramaneai.
https://www.webmd.com/men/features/exercise-and-testosterone#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2796409
https://europepmc.org/abstract/med/8107546
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00423247
Sala iti mareste productia de hormon de crestere, doar ca acesta nu se directioneaza catre oase, ci catre muschi. Parerea mea. Caci hormonul de crestere se produce de-a lungul intregii vieti, nu doar la pubertate.
Iar hormonii sexuali inhiba hormonul de crestere, pentru ca definitivarea caracterelor sexuale secundare se traduce totodata prin oprirea cresterii in inaltime.
Asta o spun din ceea ce am citit.
Apoi ma gandesc ca greutatile pun presiune asupra cartilajelor de crestere.
In orice caz, eu nu recomand ridicarea de greutati pentru copiii de 14 ani. In schimb, recomand inotul si bashetul pentru o dezvoltare armonioasa. Sala se poate face mai tarziu.
Citesc si practic de peste 10 ani, eu fac sala de la 16 ani si am mai crescut 11 cm, facand inclusiv genuflexiuni cu haltera de 80kg pe umeri.
Arnold la fel, facea sala de mic si a ajuns la 1.92 (stejarul austriac, cum i se spunea).
Tu ai CITIT ce mi-ai trimis? In articolul 2 (ca in articolul 1 nu scrie NIMIC despre hormonul de crestere) spune clar : " The basal level of GH increased by 44.9% in the young".
De asemenea doar in ultimul articol scrie de hormonii androgeni si ghici ce, scrie OPUSUL la ce-ai zis tu, si anume ca antrenamentul cu greutati a dus la scaderea productiei acestui testosteron.
Citez "Serum A levels decreased significantly (p
Deci?
Ai niste articole care sa NU te contrazica?
Tu mi-ai dat 4 articole care te contrazic... doamne-fereste de medicii din Romania in devenire, o sa iasa niste RETARDATI.
E bun sa faci sala la 16-17 ani? Adica sa nu te fortezi sa iti strici spatele
Oricand ai face, este esential sa nu te fortezi. Adica ridica doar atat cat poti. Muschii nu se fac ridicand rar mari greutati, ci radicand des greutati mici.
Dar, repet, nu recomand sala la aceasta varsta. Poate de la 18-19 ani in sus. Mai sunt tineri care fac marea greseala sa ia si proteine pentru castigarea in greutate. Efectul pe termen lung este grasimea si dereglarea metabolismului.
Pana la 19-20 de ani este normal ca tanarul sa fie slab. Datorita cresterii in inaltime si efectelor anumitor hormoni ce actioneaza mai intens la aceasta varsta. Odata ce procesele de crestere in inaltime inceteaza, incepe castigarea in greutate si latirea oaselor. In aceasta perioada este cel mai potrivit sa te apuci de sala. Pentru ca o sa castigi greutate in mod natural, neavand nevoie de proteine. Mai mult, te feresti de ingrasare.
Altfel, daca iei proteine inainte, acestea, odata cu schimbarea metabolismului la maturitate, se transforma in grasime. Asta mai ales daca nu mentii un ritm sustinut al exercitiilor fizice, ceea ce, in cazul celor mai multi, se intampla.
Eu iti recomand sa mai stai un an, si dupa aia sa te apuci de sala. Pana atunci poti face alte sporturi: inot, baschet, fitness.
Eu in 2020 fac 18 ani, Acum am 17 ani si vreau sa fac sala ca acum am reducere, eu m-am apucat la 16 ani de sala in toamna, am facut 3 luni si dupa m-am lasat dim cauza banilor si de frica ca nu ma mai inalt.Este bine sa fac exercitii pentru abdomen in fiecare zi si in plus mai alerg pe banda si bicicleta.
Banda, bicicleta, abdomen - sunt bune. Nu te forta cu ridicarea greutatilor.
De cand deregleaza proteinele metabolismul?
Si de cand iei proteine pentru cresterea in greutate? Vrei sa spui CARBOHIDRATI, nu proteine. Proteinele repara fibrele distruse de antrenament (si in general sunt folosite in dietele pentru SLABIRE, gen dukan, NU pentru luare in greutate).
Tu copiezi la examene? Sau cum te descurci la medicina de nu te-au exmatriculat inca?