| 0RASPUNS0 a întrebat:

Salut TPU, am 14 ani și acum 2 săptămâni m-am apucat de sală!
Am 1, 60 îmi recomandați sa las sala sau sa ma țin de ea? Nu fac ridicări deasupra capului...și nu știu dacă exista riscul sa rămân mic...

16 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Sala NUeste recomandata copiilor, pana nu ajung la 20 de ani, fiindca inhiba hormonii de crestere!
Daca vrei sa mai cresti in inaltime, atunci apuca-te de un sport care stimuleaza hormonii de crestere: volei, baschet, inot ori handbal.

| raMLesS a răspuns:

Da sigur ca e ok sa te tii de sala, dureaza ceva pana inveti cum si ce sa lucrezi si o sa iti ia un timp sa inveti cum sa te alimentezi corect, ce sa mananci si in ce cantitati, dar tine-te de treaba pentru ca o sa ajungi sa ai un corp sculptat, sanatos si puternic si o sa-ti creasca si stima de sine odata cu asta.

| 0RASPUNS0 explică (pentru raMLesS):

Stau în sala o ora sau o ora jumate dar uni zic ca voi rămâne mic dar cred ca este un mit...un antrenor mi-a zis sa ma țin ca e foarte okey

| raMLesS a răspuns (pentru 0RASPUNS0):

Mic ramai in momentul in care ridici aiurea si te accidentezi, iti rupi ceva la spate, etc... atat timp cat te antrenezi corect, nu o sa ramai mic, chiar n-are nici o legatura.

Si nu trebuie neaparat sa stai foarte mult in sala, atat timp cat ai un program de antrenament si stii ca azi faci de exemplu spate, maine piept, poimaine picioare... chiar n-are rost sa iti pierzi vremea aiurea prin sala, intr-o ora ar trebui sa iti atingi obiectivul pentru grupele respective pe care le antrenezi in acea sesiune.

| raMLesS a răspuns:

Nu asa se mananca, totul trebuie calculat, cantarit, etc... chiar daca ai luat tu in greutate, majoritatea era grasime, lucru care nu-ti aduce absolut nici un beneficiu, e doar o pierdere de timp pentru ca trebuie sa o dai jos dupa.

| raMLesS a răspuns:

Grasimea nu se transforma in muschi, mai invata despre cum e compus muschiul si cum e compusa grasimea si cum functioneaza ele, cauta pe google ca nu stau sa iti explic aici.

| cehos69 a răspuns:

In cazul tau, mai important decat alimentatia, somnul, suplimentele si orice este sa nu te accidentezi si sa lucrezi corect, dupa vorbim despre alte chestii.
din experienta personala nu recomand presa franceza, impinsul la piept cu bara sau indreptarile, ok sunt printre cee mai bune dar inclin sa cred ca cele 2 sunt specifice powerlifting
si mai putin tind sa aiba cu adevarat legatura cu fiarele.

| cehos69 a răspuns (pentru cehos69):

Si era sa uit, nu uita de incalzire, si nu la modul facuta-n sila.

| TomDyla a răspuns:

Eu zic sa te apuci de învățat sunt vremuri urâte în România doar prin educație și '' experienta vieții''de care o sa ai toată nevoia.
Sala e pierdere de vreme pentru vârsta ta chiar dacă nu suna bine asta e realitatea.

| raMLesS a răspuns (pentru TomDyla):

Ce intreaba el si ce raspunzi tu... Ai impresia ca face sala cate 12 ore pe zi sau ce? La sala mergi sa te antrenezi 30-60 de minute pe zi si e suficient.
Daca se apuca acum de sala, la 18-20 de ani o sa fie suficient de experimentat si de educat incat sa se faca instructor personal de exemplu si sa antreneze oameni, sa le faca planuri alimentare, etc... Tu stii cat costa un plan alimentar asa ca idee?
Care vremuri grele sa se apropie? In ziua de azi orice pr0st face bani, nu tine nici de inteligenta, nici de educatie prea multa, important e sa vrei si sa fii determinat.

| TomDyla a răspuns (pentru raMLesS):

Da, aveți dreptate la vârsta lui după o ora de sala nu cred ca mai trebuie altceva și recitiți întrebarea a spus,, Am 1, 60 îmi recomandați sa las sala sau sa ma țin de ea?''
Facem cum dorește e doar mi-am dat cu părerea...
Cat despre vremuri grele ele sunt deja și sa apropie și altele...

| TomDyla a răspuns (pentru TomDyla):

Și nu ma refer doar la financiar...

| raMLesS a răspuns (pentru TomDyla):

"Cat despre vremuri grele ele sunt deja și sa apropie și altele..." E doar criza, a mai fost si in 2010 si o sa mai fie si peste 10 ani si peste 20 si tot asa, situatia fluctueaza mereu

| AnastasiaK a răspuns (pentru raMLesS):

De acord cu tine pana la partea "Daca se apuca acum de sala, la 18-20 de ani o sa fie suficient de experimentat si de educat incat sa se faca instructor personal de exemplu si sa antreneze oameni, sa le faca planuri alimentare, etc... ". Că sunt multi care au facut si ei câțiva ani de sala si stiu ce-i ăla deficit caloric asa ca prostesc oamenii si le iau bani pentru niște nimicuri e partea a doua, dar în niciun caz asta nu-l face "suficient de educat". Si sper sincer că se mai deșteaptă lumea și că n-o să mai țină mult prostiile astea de poti sa devii instructor/tehnician nutriționist cu niste cursuri de 2 bani si chiar să fii luat în serios de cineva. Am peste 10 ani de sport de performanță în spate (si peste 20 de sport in general, unde a intrat si sală evident) + multe lucrări de specialitate studiate si tot nu mi-aș permite să fac cuiva un plan alimentar, maxim îi dau sfaturi, dar sportul e sport, iar nutriția e cu totul altceva.

| raMLesS a răspuns (pentru AnastasiaK):

Daca invata constant si isi da interesul, in astia 5 ani, hai sa zicem 6-7, ar avea informatiile necesare ca sa ajunga sa antreneze oameni si sa le faca planuri alimentare. Nu este un lucru chiar atat de greu precum pare, pentru ca nici nu trebuie sa le faca cel mai optim program/plan, oamenii vor doar sa isi schimbe viata, corpul, sa fie in forma, sa fie mai sanatosii, mai puternici... Nu vorbim aici de persoane cu ani de sala in spate care participa la competitii, aia deja stiu ce au de facut, vorbim doar de cei inactivi, care mananca doritos si beau cola toata ziua, aia si daca se ridica de pe scaun e progres.

| TomDyla a răspuns:

Și mai exista posibilitatea sa le faci greșit asta în cazul în care faci singur, pe de alta parte poți deformezi mușchii și nu o îți ușor după...