| ghostaLx12 a întrebat:

Salut TPU!
Am 15 ani (de 1 luna impliniti)
55kg
Aproximativ 1.70 cm
Vreau sa cresc in masa musculara si am auzit ca atunci cand esti slab trebuie sa mananci mai mult si consistent pentru a reusi asa ca vreau sa imi faceti un exemplu de dieta si cata apa trebuie sa beau zilnic!
Si niste sfaturi
Mersi

Răspuns Câştigător
| TheRealFantasy a răspuns:

Daca ai un metabolism foarte ridicat/rapid poti sa mananci cat vrei tu de mult si sa nu faci nimic ca nu te ingrasi. Eu unul asta am patit de mic si pana acum, toata lumea se sperie cat mananc, inclusiv colegii de la munca din care unii au dublu varsta mea sau mai mult si sunt grasi si mananc mai mult ca ei si tot la 60-65 de kg am ramas de ani buni.
Sunt total de acord cu masa musculara, se face prin efort fizic constant, la sala cu program alimentar ar fi ideal acum depinde si de bugetul fiecaruia iti poti face si singur dieta sunt o gramada de resurse online si la fel cu sala dar iti trebuie un ghid, nu sa faci de capul tau.
Apa cat mai multa daca te apuci de sala, intre 2-3L e foarte ok ca barem maxim, iti mai iei si din alte lichide aportul zilnic. Depinde si de efort. Pe masura ce faci mai mult efort o sa simti nevoia sa mananci mai mult fiindca arzi calorii si asta ar fi ideea sa faci cat mai mult efort daca vrei sa pui pe tine ceva. big grin
E mai rau daca esti sedentar si slab, atata timp cat bagi calorii si le arzi prin efort fizic poti sa tii le calculezi estimativ. sunt o gramada de programe si aplicatii si sali de fitness.
Dieta cel mai indicat ar fi sa o iei de la un instructor de fitness sau o aplicatie/program de fitness bun, probabil nu de pe TPU sau de pe net fiindca exista multe informatii eronate si nu stiu cat de in masura sunt userii online sa iti faca o dieta competenta.
Sporturile de performanta si efortul fizic intens au un impact mare asupra sanatatii si ma refer negativ; sa faci efort fizic mai mult e bine dar sa tii cont sa nu faci nici exces de zel, daca progresezi treptat e foarte bine.

8 răspunsuri:
| AnastasiaK a răspuns:

Nu știu cine a fost bătutul în cap care a evaluat singurul răspuns corect pe care îl aveai la întrebare cu eronat și nefolositor (am vrut să evaluez cu folositor și inteligent, de aceea am observat), dar cum s-a găsit un astfel de om, țin să fac precizarea că AnemonaP ți-a răspuns foarte bine. Fără sală nu faci nimic.

| TheRealFantasy a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu doresc nici eu funda in mod special si nu de asta am raspuns la fel cu evaluarile; ce inseamna un astfel de om? imi cer scuze daca am scris ceva aiurea sunt doar sfaturi personale si nu am competenta unui instructor de fitness sau persoana care a facut sala; adica am facut sala dar nu foarte mult in schimb am avut mereu probleme cu metabolismul si cu kg mereu sub si cantitatea de apa zilnica si in timp am mai invatat una-alta, am zis ca poate ajuta sa nu faca si altcineva alte greseli, my bad daca am incurcat.

| AnemonaP a răspuns:

Masa musculară faci la sala. Dacă mănânci mai consistent și nu faci nimic, pui grăsime. La sala+ program alimentar de la antrenor.

| ghostaLx12 explică (pentru TheRealFantasy):

Multumesc mult

| AnastasiaK a răspuns (pentru TheRealFantasy):

"Daca ai un metabolism foarte ridicat/rapid poti sa mananci cat vrei tu de mult si sa nu faci nimic ca nu te ingrasi."

Doar pentru că tu probabil nu ești în stare să mănânci într-o zi cât mănâncă unii care fac bodybuilding la o masă, nu înseamnă că e cazul să aberezi. Ce ți se pare ție mult, altora li se pare extrem de puțin. Treaba asta se calculează în calorii. Ești în surplus caloric => te îngrași/pui masă musculară. Nu ești, nu se întâmplă nimic. Dar acel "poți să mănânci cât vrei ca nu te ingrași" e o aberație enormă.

"unii au dublu varsta mea sau mai mult si sunt grasi si mananc mai mult ca ei si tot la 60-65 de kg am ramas de ani buni."

1. Cu vârsta metabolismul scade, așa că e ABSOLUT NORMAL ca unul care are dublul vârstei tale să mănânce mai puțin.
2. Bănuiesc că vă și culcați împreună din moment ce știi așa bine că mănânci mai mult decât ei...că doar nu te duce capul atât de puțin încât să crezi ca e suficient să compari ce mâncați la muncă.

"2-3L e foarte ok ca barem maxim"
Poate voiai să zici minim... Depinde cât efort face, dar pentru un om care face sport, 2L va fi întotdeauna un minim, niciodată maxim.

... nu tin sa ma contrazic nu sunt in masura sa dau sfaturi profi de fitness doar am vrut sa ii dau o idee in mare fiindca e destul de important cum incepi si sa te mentii daca vrei sa te apuci de ceva si toata lumea da informatii aiurea; astea ce zici tu teoretic suna bine si peste tot vezi aceleasi informatii generaliste care chiar par ce trebuie dar nu stiu daca se aplica toate astea uniform la toate categoriile de persoane.

Treaba cu surplusul caloric e foarte corecta, daca nu esti in surplus caloric, nu te ingrasi. Dar la fel se aplica si daca esti in surplus caloric si nu depui efort, la varsta lui adica 15 ani si metabolism rapid eu zic ca ai nevoie de minuni sa pui ceva kg pe tine; in sensul asta am zis ca poti sa mananci cat vrei si sa nu te ingrasi. Daca se apuca de sala e cu totul alta poveste fiindca deja corpul arde calorii si cere mai multe, normal ca are nevoie de o dieta si de un program un pic mai specific...

Paralela cu locul de munca am facut-o doar asa ca o comparatie care mi-a venit pe moment, corect nu toata lumea mananca la fel si la munca si acasa dar da ii cunosc destul de bine si iti garantez ca mananca mult... si la munca si acasa. laughing
Ideea era ca oamenii astia ard calorii mai multe decat mine si asta e in general valabil si in alte cercuri, poti sa te raportezi la persoanele din jurul tau ca sa ai o idee ce sa nu faci... tongue

Chiar nu vreau sa fiu contra, intr-adevar e bine sa urmezi sfaturile astea generale ca nu e neaparat rau dar nu o sa se aplice mereu la toata lumea stii ce zic? Daca vezi ca faci ceva si tot nu merge, eu zic ca e un semn ca ceva faci gresit, indiferent cat de bine vazute si de corecte sunt sfaturile pe care le primesti.
Dupa spusele tale adica teoretic eu sunt in surplus caloric, grav rau de tot adica am sigur peste 3000 pe zi ca nu stau sa le numar dar 3-4 mese sanatoase pe zi cu gustari (in 90% din cazuri cu mult zahar) si pe la 2-3L de lichide (in mare parte apa plata, rar beau suc) ar trebui sa ma ingras dar la ce metabolism am nu cred ca o sa se intample prea curand fiindca nici nu fac efort; chiar daca m-as apuca de sala ies maxim la un indice de masa corporal OK, decent ca acum sigur e mult peste ok si nu e bine la 23 de ani sa ai 60kg si 1, 90m inaltime. laughing

Cu apa e relativ, daca bagi efort mai mult automat o sa ceara corpul mai multa apa; normal ca e bine sa bei mai multa apa dar daca te pui pe sala un pic mai hardcore trebuie sa stii si ca in exces iar nu e ok, mai bine mai mult dar nu pana nu mai poti; la fel si cu pauza dupa efort inainte sa bei apa si toate sfaturile pe care le primesti de la un instructor pe care nu poti sa le scrii intr-un mesaj pe TPU... eu am vrut doar sa ii dau un guideline.
https://youtu.be/uql9B93h1Xc?t=48

Un program la sala sau acasa clar dar ai nevoie sa te ajute cineva si cred ca e mai bine la sala ca ai tot acolo dar nu e neaparat, la fel ca si cu dieta depinde si de la persoana la persoana. Nu am asa mare incredere in nutritionisti si nu fiindca sunt homofob sau ipocrit dar chiar nu se aplica mereu la fel chiar daca suna bine si toata lumea zice ca da asa e ok; poti sa stai ani si ani de zile cu o dieta si sa nu dea randament...

| AnastasiaK a răspuns (pentru TheRealFantasy):

Ai scris un răspuns enorm de lung, de aceea și răspunsul meu vine întârziat, dar:

1. Ce spun eu nu "sună bine", ci este modul în care funcționează. Tocmai de aia sunt sfaturi generale, că se aplică la toată lumea.

2. Treaba cu surplusul caloric este corecta. Punct. Fără niciun "dar". La vârsta lui și la orice vârsta (a ta inclusiv) ai nevoie de surplus caloric ca să te îngrași, nu de minuni. Singura problemă e că unii (de exemplu tu) nu știu să facă aceste calcule și au impresia că ei de fapt sunt în surplus caloric când nu sunt.

3. După spusele mele, DACĂ le citeai cu atenție, tu NU ești în surplus caloric. Unde am zis eu că ești? laughing Eu am zis dimpotrivă, că probabil nu ești în stare să fii. Iar până nu stai să numeri, tu nu ai ce căuta să-mi zici ca esti in surplus caloric sau ca treci de 3000 pe zi (si nici măcar dacă te apuci să numeri nu prea esti credibil, ca nu toti se descurca sa calculeze caloriile, când iti calculeaza cineva care se pricepe mai discutăm).

4. Crede-mă că m-am plictisit de câți oameni de genul tău am întâlnit, care când vorbești cu ei îți spun că ei mănâncă foarte mult, mai mult decat toata lumea, dar nu se îngrașă că au ei metabolism ultra-mega-rapid. Doar că atunci când am ajuns să stau o săptămână zi și noapte cu genul ăsta de oameni, având toți care eram acolo aceleași mese, au existat de multe ori situații în care ei se îngrășau când restul slăbeau, că nici nu terminau ce aveau de mâncat nu mai zic. De aia și repet: probabil ce ți se pare ție că mănânci mult într-o zi e mai puțin decât ce ar mânca alții la o masă.

5. Tu nu doar în domeniul nutriției ai lipsuri. Te sfătuiesc să verifici în DEX ce înseamnă "homofob".

6. Nu ești centrul Universului așa că te rog să nu mai iei în nume personal răspunsuri care NU ți-au fost adresate. Ție ți-am adresat un singur răspuns din cele două anterioare, anume primul. Al doilea nu are nicio treabă cu tine. Mulțumesc pentru înțelegere!

OK, super... m-ai convins.
Știu ce înseamnă homofob totuși, nu este nevoie sa fii răutăcioasă. happy
Doar mi s-a mai spus, așa că am ținut să menționez dinainte ca să nu am surprize. laughing apreciez totuși că ai stat să citești tot și să răspunzi, nu am avut intenția să creez divergențe.

| TheRealFantasy a răspuns (pentru AnemonaP):

Daca ai un metabolism foarte ridicat/rapid poti sa mananci cat vrei tu de mult si sa nu faci nimic ca nu te ingrasi. Eu unul asta am patit de mic si pana acum, toata lumea se sperie cat mananc, inclusiv colegii de la munca din care unii au dublu varsta mea sau mai mult si sunt grasi si mananc mai mult ca ei si tot la 60-65 de kg am ramas de ani buni.
Sunt total de acord cu masa musculara, se face prin efort fizic constant, la sala cu program alimentar ar fi ideal acum depinde si de bugetul fiecaruia iti poti face si singur dieta sunt o gramada de resurse online si la fel cu sala dar iti trebuie un ghid, nu sa faci de capul tau.
Apa cat mai multa daca te apuci de sala, intre 2-3L e foarte ok ca barem maxim, iti mai iei si din alte lichide aportul zilnic. Depinde si de efort. Pe masura ce faci mai mult efort o sa simti nevoia sa mananci mai mult fiindca arzi calorii si asta ar fi ideea sa faci cat mai mult efort daca vrei sa pui pe tine ceva. big grin
E mai rau daca esti sedentar si slab, atata timp cat bagi calorii si le arzi prin efort fizic poti sa tii le calculezi estimativ. sunt o gramada de programe si aplicatii si sali de fitness.
Dieta cel mai indicat ar fi sa o iei de la un instructor de fitness sau o aplicatie/program de fitness bun, probabil nu de pe TPU sau de pe net fiindca exista multe informatii eronate si nu stiu cat de in masura sunt userii online sa iti faca o dieta competenta.
Sporturile de performanta si efortul fizic intens au un impact mare asupra sanatatii si ma refer negativ; sa faci efort fizic mai mult e bine dar sa tii cont sa nu faci nici exces de zel, daca progresezi treptat e foarte bine.